Latvijas Banka: Šī gada pirmajos mēnešos palielinājušies netiešie nodokļi

© unsplash.com

Latvijas Banka saglabājusi gada vidējās inflācijas prognozi šim gadam 1,5% apmērā, vēsta Latvijas Banka.

Savukārt 2025.gadam gada vidējās inflācijas prognoze palielināta no martā prognozētajiem 1,9% līdz 2,1%, bet 2026.gadam inflācijas prognoze saglabāta 1,8% apmērā.

"Šā gada pirmajos mēnešos inflācija ir bijusi neliela. Pēdējo mēnešu inflācijas dati bijuši nedaudz zemāki, nekā tika prognozēts 2024.gada martā, tomēr kopš tā laika augstākas kļuvušas dabasgāzes nākotnes darījumu cenas, tāpēc Latvijas Bankas inflācijas prognoze 2024.gadam nav mainīta un ir 1,5%," skaidro centrālajā bankā.

Latvijas Bankā arī min, ka 2024.gada pirmajos mēnešos saruka elektroenerģijas un siltumapgādes cenas, bet straujāk auga cenas, tostarp administratīvi regulējamās cenas dažādiem pakalpojumiem.

Šajā periodā tika palielināti arī netiešie nodokļi, bet cenu pieaugumu atsevišķos mēnešos pārtikai un rūpniecības precēm noteica cenu svārstīgums tirdzniecības akciju ietekmē. Globālo piegādes ķēžu traucējumi ģeopolitisko sasprindzinājumu dēļ nav būtiski ietekmējuši rūpniecības preču cenas.

Tāpat Latvijas Bankā atzīmē, ka turpmākajos divos gados inflācija Latvijā tiek prognozēta ap 2%, proti, 2025.gadā Latvijā gada vidējā inflācija gaidāma 2,1% apmērā, bet 2026.gadā - 1,8% apmērā.

Latvijas Bankā norāda, ka, mazinoties enerģijas cenu ietekmei uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu, palielinās iekšzemes faktoru loma cenu attīstībā.

Pēc Latvijas Bankā minētā, Latvijas darba tirgus joprojām ir saspringts - bezdarbs ir zems un algu pieaugums jūtami apsteidz produktivitāti. Arī vidējā termiņā gaidāms noturīgs algu kāpums, kas būs virs 7%. Šāds algu pieaugums vidējā termiņā veicinās noturīgas pamatinflācijas saglabāšanos augstākā līmenī nekā kopējā inflācija.

Centrālajā bankā sagaida, ka 2024.gadā pamatinflācija Latvijā būs 3,6%, 2025.gadā - 3,3%, bet 2026.gadā - 3%.