Pavasarī “mostas” arī dārzs un istabas augi, un tiem nepieciešams daudz vairāk barības vielu nekā parasti. Pēc speciālistu domām, populārais dzēriens - kafija - var būt lielisks veids, kā to nodrošināt, raksta “We Trift”.
Ja ik rītu dzerat maltu pupiņu kafiju, tad vienmēr krūzītes dibenā, jums paliek pāri biezumi. Nemietiet tos ārā, pastāv dažādi veidi, kā tos praktiski izmantot!
Kā pielietot kafijas biezumus dārzkopībā - tāds bija Nacionālā botāniskā dārza (NBD) un Paulig Coffee Latvia 2019.gadā uzsākto pētījumu mērķis. Otrajā 2020.gada sezonā akcents tika likts uz kafijas iestrādi kompostā un rezultāti ir iepriecinoši!
Kafijas biezumi, kas ierasti nonāk atkritumos, var būt vērtīgs izejmateriāls. Daudzi, iespējams, dzirdējuši, ka kafijas pārpalikumi der par mēslojumu mazdārziņā.
Taču Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) studente Vineta Haritonova ir gājusi vēl tālāk. Viņa no kafijas biezumiem izveidojusi materiālu, kas var kalpot dekoratīviem un arī praktiskiem mērķiem, vēstīja TV3 raidījums "900 sekundes".
Izmantojot kafijas biezumus un dabīgas izcelsmes saistvielas, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina tehnoloģiju institūta maģistrantūras studente Vineta Haritonova rada materiālu, ko nākotnē varētu izmantot pat dekoratīvo sienas paneļu izgatavošanai.
Ir noslēgusies Nacionālā botāniskā dārza un Paulig Coffee Latvia sadarbības projekta - par kafijas biezumu izmantošanu dārzkopībā, pirmā sezona. Iegūtie rezultāti ļauj droši izmantot zinātnieku atziņas un padomus, kā pareizi pielietot kafijas biezumus – kādiem augiem piemēroti, kā cīnīties pret kaitēkļiem un nezālēm.
Beidzot ir ieviesta skaidrība, kā labāk izmantot kafijas biezumus augkopībā! Par to ir parūpējusies kompānija Paulig Coffee Latvia un Nacionālā Botāniskā dārza Salaspils zinātnieki, kas pavasarī uzsāka unikālu eksperimentu ar dažādiem dārza augiem. Un nu sezonas beigās rezultāti un ieteikumi!
Kad kafija ir izdzerta, kafijas biezumi pārsvarā tiek aizskaloti kanalizācijā vai izmesti miskastē. Taču arī izlietotus kafijas biezumus var izmantot otrreiz, iesaka kafijas eksperts Gatis Zēmanis.