Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Praktiski

Pētījums: kafijas biezumi ir vērtīgs komposta elements

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Kā pielietot kafijas biezumus dārzkopībā - tāds bija Nacionālā botāniskā dārza (NBD) un Paulig Coffee Latvia 2019.gadā uzsākto pētījumu mērķis. Otrajā 2020.gada sezonā akcents tika likts uz kafijas iestrādi kompostā un rezultāti ir iepriecinoši!

Pirmajā sezonā pētījumos tika konstatēts, ka kafijas biezumi aizkavē kaitēkļu izplatību un nezāļu augšanu. Tāpat laba ietekme bija uz salātu ražību. Savukārt kafijas biezumu iestrādne kompostā atklāja ļoti vērtīgu ekoloģiskā mēslojuma kombināciju. Kā parādīja NBD izmēģinājumi vislabāk kafiju kompostēt ar lapkoku lapām, zirgu mēsliem, apžāvētu pļautu zāli, salmiem.

Ar barības vielām bagātākais izrādījās kafijas komposts ar zirgu mēsliem. Tas ir ļoti labs ekoloģisks mēslošanas līdzeklis, kas satur visus nepieciešamos barības elementus, augiem uzņemamā formā. Īpaši daudz tas satur fosfora un kālija.

Fosfors svarīgs jaunu augu sakņu sistēmas attīstībā un ziedpumpuru ieriešanas procesā. Tāpēc NBD izmēģinājumos šajā mēslošanas variantā burkāni lielāki, dilles sāk ziedēt agrāk. Visi augi veselīgāki, zaļāki, ar lielākām lapām. Dārzeņu ražas vislielākās. Šis komposts pakāpeniski sadaloties, nodrošinās augus ar "barību" vairāku gadu garumā. No iepriekš teiktā varam secināt - kafijas biezumus vislabāk pievienot kompostam, un nākošajā sezonā to izmantot dārzā kā augstvērtīgu organisko mēslošanas līdzekli. Jāpiezīmē, ka izmēģinājumos izmantoti sausi un irdeni kafijas biezumi, kas nākuši no kafijas automātiem, nevis šķidrie biezumi "no krūzītes".

Kompānijas Paulig Coffee Latvia SIA vadītāja Margarita Aļabjeva - Vaišļa ir gandarīta par sadarbību ar NBD. Viņa norāda, ka Latvijā tiek bruģēts ceļš uzticamas informācijas avota izstrādei par kafijas biezumu izmantošanu dārzkopībā. Lai reizi par visām reizēm nevajadzētu vairs, kā mēdz teikt, zīlēt kafijas biezumos, kā pareizi rīkoties.