Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Viedokļi

Patiesības mirklis Francijas ekonomikā

© F64 Photo Agency

Tie, kas ir mācījušies fiziku, iespējams, atceras: lai izkustinātu ķermeni, ir jāpieliek spēks. Jo smagāks ir ķermenis, jo lielāks spēks būs jāpieliek, lai to izkustinātu. Savukārt ja ķermenis vai sistēma atrodas nestabila līdzsvara apstākļos, tad pat neliela spēka pielietojums var izraisīt lielas pārmaiņas – aizsāksies lavīna. Nestabils līdzsvars ir cilvēkam, kas atrodas uz nospriegotas virves bez balansiera. Dažkārt pietiek ar negaidītu spalgu troksni, kas, izraisot tikai viena muskuļa saraušanos, var izjaukt līdzsvaru. Par lielu pārsteigumu ļoti daudziem, izrādījās, ka Francijas sabiedrība 2019. gada nogalē bija nonākusi nestabila līdzsvara apstākļos.

Cilvēku dabā ir izlikties labākiem, nekā mēs esam patiesībā. Modernā kapitālisma sabiedrība ir veiksminieku sabiedrība. Lai sabiedrības dalībnieks varētu cerēt uz tālākajiem panākumiem, ikvienam tie ir jādemonstrē, pat tad, ja nekādu panākumu nav. Pieprasījums būt veiksmīgiem rada apstākļus, kad liela daļa sabiedrības sāk regulāri melot, parādot apkārtējiem sevi labākā gaismā, nekā ir patiesībā. Īpaši tas attiecas uz materiālas labklājības demonstrēšanu. Zemāka vidusslāņa ļaudis nevēlas tikt identificēti ar lumpeņiem. Pat tie, kas labi saprot, ka pēdējo triju vai piecu gadu laika viņu labklājības līmenis (preču un pakalpojumu daudzums, ko var nopirkt par ienākumiem gada laikā) ir gājis mazumā, redzot, ka visi visapkārt apgalvo pretējo, ir tendēti neizlēkt. Gaušanās par nemitīgu dzīves līmeņa kritumu var traucēt karjerai, un tā var iegūt neveiksminieka slavu. Vidējais cilvēks ir tendēts publiski piemelot, ka arī viņam klājas labi un kļūst vēl labāk.

Ja ir ekonomikas attīstības cikls, kurā nelielai daļai sabiedrības materiālie apstākļi pasliktinās, bet pārējiem aug, tad lūzeru klusēšana vai piemelošana neko nemaina. Savukārt ja lielākajai daļai sabiedrības materiālie apstākļi pasliktinās, bet ikviens par tiem nedaudz piemelo, tad ar laiku sabiedrība var nonākt nestabila līdzsvara stāvoklī. Visi, valdību un statistiķus ieskaitot, nedaudz piemelo par labklājības izaugsmi, bet ar katru gadu skaistie meli arvien vairāk un vairāk atšķiras no objektīvās realitātes. Padomju Savienība savas eksistences pēdējos desmit gados tieši tāpēc nonāca nestabila līdzsvara apstākļos. Vara un statistika meloja par labklājības pieaugumu PSRS, bet sabiedrības locekļiem bija aizliegts teikt patiesību. Kad līdzsvara stāvoklis tika izjaukts, PSRS sabruka. Izrādās - Francijas sabiedrība daudzus gadus pakāpeniski virzījās uz nestabila līdzsvara stāvokli. Statistika meloja par patieso inflāciju, savukārt lielākā daļa laužu izvēlējās labprātīgi melot par saviem patiesajiem materiālajiem apstākļiem. Tā tas ir turpinājies vairākus gadus, un Francijas sabiedrība nonāca tik nestabila līdzsvara stāvoklī, ka to, kā slavenajā dāņu rakstnieka Hansa Kristiana Andersena (1805-1875) pasakā, varēja no līdzsvara izkustināt pat bērna kliedziens: «Karalis ir kails!»

Francijas sabiedrību no nestabila līdzsvara stāvokļa izkustināja dzelteno vestu kustība. Tas, kas šokēja Francijas varas eliti, nebija vardarbīgi protesti Parīzē. Tur kaut kas tāds laiku pa laikam mēdz atgadīties. Šokēja tas, ka lielākā daļa iedzīvotāju (kategoriski noraidot vandalismu un laupīšanas protestu laikā) priecājās un atbalstīja dzeltenās vestes. Decembra sākumā pat Francijas vadošie politiķi apjēdza, ka sarkanās līnijas varas un sabiedrības attiecībās ir tikušas smagi pārkāptas. Blefs par nemitīgo labklājību un veiksmes stāstu ir izplēnējis.

10.decembrī man bija iespēja tiešraidē (ar sinhrono tulkojumu angliski) vērot Francijas prezidenta Emanuela Makrona uzrunu nācijai. Tāda pazemība no Francijas prezidenta līdz šim nebija redzēta. Francijas prezidents bija spiests atzīt, ka nācijas sūdzības par ievērojamu dzīves līmeņa krišanos ir pamatotas. Netieši Francijas prezidents atzinās, ka Francijas vara vismaz vairāku gadu garumā ir blefojusi ar skaitļiem par inflāciju un ekonomisko izaugsmi. Dāvanas un dažādi vēlētāju uzpirkšanas solījumi bira kā no pārpilnības raga. Iecerētā degvielas ekoloģiskā nodokļa paaugstināšana tiks atcelta. Minimālā alga tiks paaugstināta. Uzņēmumu īpašniekiem tika dots stingrs mājiens līdz gada beigām visiem strādājošajiem izmaksāt vienreizēju prēmiju, kura līdz noteiktam lielumam tiks atbrīvota no jebkādiem (jebkādiem!!!) nodokļiem utt.

Ar statistiku par inflāciju var melot ilgi, bet nevar melot mūžīgi. Tas attiecas ne tikai uz Franciju, kur protestu kustība piespieda atzīt neatbilstību starp pasakām par veiksmes stāstu un realitāti, bet arī uz Latviju, kur joprojām tiek klāstītas melīgas pasakas par inflāciju un reālo dzīves līmeņa pieaugumu.