Tiesiskums Latvijas un Norvēģijas izpratnē

© F64

Latvijas jaunākā izklaide ir ievilkt televizorā vai atrādīt plašsaziņas līdzekļiem kādu jau vecuma marasmu sasniegušu pagājušā gadsimta varoni, kurš (vai kura) tad stāsta, cik pie mums ir labi, cik izcila ir Latvijas demokrātija, cik tiesiska ir mūsu valsts un kādi malači ir mūsu likumdevēji, ministri, kā arī prokurori.

Taču šonedēļ kāds notikums pilnībā sagrāva Latvijas tiesiskuma gaisa pili.

Tagad lasiet uzmanīgi! Šā gada 8. augusta rītā Norvēģijā aizturēti divi Latvijas piloti un divas stjuartes, kuru asinīs tika atklāta alkohola klātbūtne virs pieļaujamā līmeņa. Šā gada 17. augustā jau pabeigta tiesa un nolasīts pirmās instances tiesas spriedums krimināllietā, kurā otrais pilots notiesāts ar brīvības atņemšanu uz pusgadu, bet īsākus brīvības atņemšanas termiņus piesprieda divām stjuartēm. No aizturēšanas brīža līdz pat pirmās instances krimināllietas spriedumam pagāja nedaudz vairāk par vienu nedēļu – deviņas dienas.

Gandrīz vai tajā pašā laikā Latvijā preses konferenci sarīkoja ekspolitiķis Ainārs Šlesers. 2011. gada pavasarī sākta krimināllieta un uz Saeimu nosūtīts pieprasījums, lai izkratītu Aināra Šlesera dzīvesvietu. Izrādās, ka Latvijas tieslietu sistēmai bija vajadzīgi vairāk nekā četri gadi, un jau ir pirmais rezultāts – pieņemts lēmums atzīt Šleseru par aizdomās turamo krimināllietā. Turklāt Aināram Šleseram ir liegts publiski atklāt, pēc kura krimināllikuma panta viņš atzīts par aizdomās turamo.

Latvija nav Norvēģija!

Tagad iztēlosimies, kā norisinātos tālākie notikumi, ja norvēģi iereibušus lidmašīnas apkalpes locekļus tiesātu nevis paši, bet tūdaļ pat tos nosūtītu uz Latviju un aicinātu Latvijas tiesībsargājošās iestādes izmeklēt šo lietu un panākt taisnīgu tiesas spriedumu. Teorētiski, ja noziegumu ir veicis Latvijas pilsonis, tad ir iespējams panākat, ka tiesa notiek Latvijā. Piemēram, par šādu iespēju cīnījās advokāti slavenajā Denisa Čalovska lietā.

Latvijā sāktos nemitīgas pārsūdzības par piespriesto drošības līdzekli. Izmeklētāji un prokurori dotos ilgos komandējumos gan uz Norvēģiju, gan uz Krētu. Īpaši jau uz Krētu, jo tieši tur plānoja nokļūt iereibušie lidmašīnas apkalpes locekļi. Krētā izmeklētāji un prokurori varētu atrast daudzus lietiskos pierādījums, dokumentus, tāpēc tiktu pieaicināti daudzi speciālisti – tulki, kuriem būtu daudz tulkošanas darba. Krimināllietā krātos sējums pēc sējuma. Būtu jābrauc komandējumos uz Oslo un vēlreiz jānopratina iespējamie liecinieki. Policija rīkotu daudzas un atkātotas ekspertīzes, lai noskaidrotu, no cik liela iedzerta viskija daudzuma nākamajā rītā vidējas miesasbūves vīrieša asinīs būs 1,35 promiles alkohola. Brīvprātīgo, lai piedalītos ekspertīzēs, netrūktu. Katra ekspertīze tiktu dokumentēta (vēl papildu sējumi krimināllietā). Viskija iegādei tiesu ekspertīzes vajadzībām tiktu izsludināts iepirkums, kura rezultātus atraidītie viskija tirgotāji pārsūdzētu utt. Viss notiktu tiesiski un atbilstoši likumam. Visa dokumentācija tiktu pievienota krimināllietai, kuras sējumu skaits jau būtu mērāms desmitos.

Tā tas viss turpinātos vairākus gadus, līdz 2019. gada decembrī tiktu sasaukta preses konference, lai pasludinātu, ka lidmašīnas apkalpes locekļi ir atzīti par aizdomās turamajiem. Vēl pēc vairākiem gadiem lieta nonāktu tiesā. Tiesas process ievilktos, jo vispirms slimotu tiesneši, tad advokāti un visbeidzot slimotu un mainītos prokurori. Iespējams, ka tikai 2027. gadā tiktu nolasīts pirmās instances tiesas spriedums, kuru nekavējoties apelācijas kārtībā pārsūdzētu visi apsūdzētie un prokurori. Zināms pavērsiens notiktu 2030. gadā, kad apelācijas instances tiesai nolemtu nosūtīt lietu papildu izmeklēšanai. Tad pavērtos ceļš jauniem komandējumiem un ekspertīzēm.

Nerauciet degunu! Tāda ir tiesiskā Latvija. Aptuveni tādā ātrumā virzās skaļākās lietas un pat 2009. gada janvāra notikumu krimināllietu iztiesāšana.

Dārgie draugi! Tas ir murgs, nevis tiesiska valsts! Tā ir gliemežu republika, kurā reāla vara sodīt ir no tiesām nodota izmeklēšanas un apsūdzības uzturēšanas struktūrām. Iespēja nesodīti fabricēt krimināllietas, līdz bezgalībai stiept garumā izmeklēšanas termiņus nozīmē, ka tieši šī joma kļūst par galveno ieroci politiskas cīņās un biznesa razborkās. Krimināllietas izjūk, apsūdzētos, kas gadiem disciplinēti apmeklēja visas tiesas sēdes, attaisno. Savukārt korumpētajiem prokuroriem, kas izmantoja Latvijas sistēmu, lai pildītu politisko vai biznesa pasūtījumu, nekas nedraud. Tikai nesauksim šādu politisko sistēmu par izdevušos. Tā nav nedz tiesiska, nedz demokrātiska, un ir laiks sākt to mainīt.



Svarīgākais