Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Simbolu nepārvērtējamā nozīme

© F64 Photo Agency

Tirdzniecības centra Alfa jaunās piebūves atklāšana iezīmējās ar skandālu. Ne viens vien šā centra apmeklētājs piedzīvoja nepatīkamus brīžus, ieraugot veikaliņu, kurā tirgo krekliņus ar Putina ģīmetni, ar divdomīgiem, Krievijas agresīvi impērisko politiku cildinošiem uzrakstiem un apģērba gabalus, kuri marķēti ar Krievijas armijas simboliku.

Kad šā veikaliņa sortimenta fotogrāfijas parādījās sociālajos tīklos, sacēlās sašutuma vētra. Cilvēki aicināja boikotēt t/c Alfa, un pat Drošības dienests šim gadījumam pievērsa uzmanību. Tas, ka sabiedrība samērā asi vērsās pret šo impēriskā pasaules uzskata publisko demonstrāciju, ir pašsaprotami. Latvijas vēsturē ir bijusi traģiska epizode - padomju okupācija, bet pašreizējā Krievijas vadoņa Putina ārpolitiskā doktrīna nevis nožēlo šo prettiesisko rīcību (okupāciju), bet gluži otrādi - nožēlo to, ka šīs rīcības sekas tika izbeigtas (PSRS sabrukums esot lielākā 20. gadsimta ģeopolitiskā katastrofa). Līdz ar to būt lojāliem pret Krieviju, tās diktatoru un viņa piekopto agresīvo ārpolitiku mums nav nekāda pamata. Savukārt asi vērsties pret jebko, kas slavina šo Latvijas valsti apdraudošo politiku, ir likumsakarīgi.

Taču vienmēr atrodas personāži, kuri grib uzdoties par visiem «gudrāki» un pierādīt, ka «viss nav tik viennozīmīgi». Šeit es nerunāju par cilvēkiem, kuri kaut kādā veidā saistīti ar Krieviju, kuri atbalsta tās vadoni un viņa politisko kursu. Arī tādu mums netrūkst, tajā skaitā starp etniskajiem latviešiem. Šeit es gribētu runāt par tiem, kas to dara «progresa» un «liberālo» vērtību vārdā. Šie vārdi šajā kontekstā obligāti jāliek pēdiņās, jo pats par sevi gan progress, gan liberālās vērtības nav nekas slikts.

Liberālisms un progress pēdiņās nozīmē primitīvu jebkādu aizliegumu noliegumu per se. Visi aizliegumi un tabu esot aizspriedumi, no kuriem jāatbrīvojas. Sabiedrība, kurā katrs dara, ko grib, tāds ir šāda pseidoliberāļa galamērķis. Protams, ciktāl mana brīvība neaizskar citu brīvību, precizējoši piebilst šāds trijās priedēs apmaldījies pseidoliberālis. Kāpēc apmaldījies? Tāpēc, ka viss viņa «liberālisms» sākas un beidzas, nekritiski sekojot šodienas pasaules redzējuma «modei».

Krievijas propagandas TV translāciju Latvijas teritorijā aizliegt nevar, jo tas apdraudot vārda brīvību; tirgot Krievijas impērisko simboliku aizliegt nevarot, jo jebkuri šāda veida aizliegumi esot pretrunā ar «liberālo» pasaules redzējumu. Literātam Arvim Kolmanim tie, kuri aicina boikotēt t/c Alfa, liekas smieklīgi. Tā viņš ierakstīja tviterī. Šeit nu man jautājums Arvim un tiem, kas domā līdzīgi, - ja kāds Ādolfa Hitlera ideoloģiskās mācības apjūsmotājs atvērtu veikaliņu lielā tirdzniecības centrā, kurā tirgotu krekliņus ar fīrera un citu nacistisko vadoņu portretiem, viņu spilgtākajiem citātiem un kāškrustiem, tad tos, kuri aicinātu uz boikotu (nemaz nerunājot par aizliegumu), jūs arī sauktu par smieklīgiem? Arī viņus pozicionētu kā «atpakaļrāpuļus», kuri ar aizliegumiem cenšas apturēt cilvēces ceļu pretī progresam? Jūs teiksiet, ka tas tomēr ir kaut kas cits. Holokausts, miljoniem upuru, kuru piemiņu nedrīkst zaimot. Bet tās ciešanas, ko Latvijas iedzīvotājiem nodarīja PSRS impēriskā politika, var ignorēt, un tās radīto upuru piemiņu var zaimot? Bet varbūt būt neiecietīgam pret Hitleru ir «modē», bet ar Putinu «modīgais» Makrons apmainās komplimentiem?

Simbolu nozīmi cilvēces gudrākie prāti ir sapratuši jau sen, tāpēc tieši ar veco simbolu sagraušanu un jaunu izveidošanu sākas ikvienas jauniegūtas teritorijas apgūšana. Padomju okupācija sākās ar «buržuāziskās» Latvijas simbolu iznīcināšanu (Brīvības pieminekli iznīcināt neizdevās, jo vietējai komunistu varai pietrūka jaudas nojaukt šo ārkārtīgi spēcīgo Latvijas valstiskuma simbolu. Iztiksim bez stāstiem par Muhinu) un beidzās ar ļeņinekļu, kirovekļu un citu simbolisko suņa stabu apčurājumu likvidēšanu. Tiesa, piemineklis Pārdaugavā ir palicis un tā likvidācijai Latvijas valsts jauda savulaik izrādījās nepietiekama.

Būtu ļoti žēl, ja Latvijas valsts pašreizējā jauda izrādītos nepietiekama pat tādam sīkumam kā Krievijas impēriskās simbolikas aizliegumam. Tviterī kāds bija ievietojis retorisku jautājumu - vai tad Latvija ir tik vāja, ka to apdraud šādi veikaliņi? Latviju apdraud nevis šādi veikaliņi, bet gan izlikšanās, ka esam tik stipri, ka impēristi šeit var darīt, ko grib. Izlikšanās, ka mūs tas neuztrauc. Par Latvijas spēku liecinātu tieši spēja par sevi pastāvēt. Aizstāvēt sevi pret jebkādiem mūsu valstiskās neatkarības apdraudējuma iedīgļiem.