Onkoloģijas pacientu atbalstam "Latvenergo” ziedo 200 000 eiro; no tiem 10 000 eiro paredzēti Gabrielam Mutoram

© Ģirts Ozoliņš/MN

Ziedot.lv Onkoloģijas pacientu atbalsta programma saņem 200 000 eiro ziedojumu no AS "Latvenergo”. Ziedot.lv jau 20 gadus vāc ziedojumus onkoloģijas pacientiem, kuriem ārstu konsīlijs nozīmējis medikamentus, kas konkrētajam pacientam no valsts netiek kompensēts pilnā apmērā, tiek kompensēts daļējā apmērā vai individuālā kompensācija ir atteikta.

Pateicoties 200 000 eiro lielajam ziedojumam, Ziedot.lv varēs palīdzēt vairākiem desmitiem onkoloģijas pacientu, nosedzot daļu no nepieciešamajiem līdzekļiem zāļu iegādei. Paredzams, ka vienam pacientiem no AS Latvenergo ziedojuma būs pieejami līdz 10 000 eiro. Arī Gabrielam Mutoram tiks palīdzēts no šīs programmas 10 000 eiro apmērā, kas palīdzēs nosegt trūkstošo summu no trešās zāļu devas (kopā nepieciešamas piecas devas).

Jau ziņots, ka 19 gadus vecajam Gabrielam steidzami nepieciešamas zāles teju pusmiljona eiro vērtībā; no valsts cer saņemt vien 14 tūkstošus

2024. gada pirmajos septiņos mēnešos Ziedot.lv ir saņēmusi palīdzības lūgumus no 95 onkoloģijas pacientiem, kuru ārstēšanas izmaksas kopumā sastāda 2,6 miljonus eiro. Līdz šim palīdzība ir sniegta 61 cilvēkam vecumā no 19 līdz 76 gadiem, vidējais pacientu vecums ir 53 gadi. Šiem pacientiem ir nodrošināta palīdzība par gandrīz miljonu eiro, tomēr nepieciešamība pēc atbalsta turpina pieaugt.

Onkoloģijas pacientu pietiekšanās kārtība Ziedot.lv: Jāaizpilda pieteikums palīdzībai interneta vietnē www.ziedot.lv ;

Pieteikumam jāpievieno spēkā esošs ārstu konsīlija lēmums un Nacionālā veselības dienesta atbilde par kompensāciju vai tās atteikumu.

Ziedot.lv izvērtēšanas kritēriji:

Ārstu konsīlijs nozīmējis medikamentu, kas konkrētajam pacientam netiek kompensēts no valsts, tiek kompensēts daļējā apmērā vai individuālā kompensācija ir atteikta;

Ir spēkā esošs ārstu konsīlija lēmums un Nacionālā veselības dienesta atbilde par kompensāciju vai tās atteikumu;

Persona apliecina, ka tās rīcībā nav līdzekļi medikamenta iegādei;

Persona izvēlas zemāko iespējamo medikamenta cenu, tā ir zināma lēmuma pieņemšanas brīdī;

Netiek apmaksāti jau pašas personas iegādāti medikamenti vai parādi, kas radušies medikamentu iegādes dēļ;

Persona ir Latvijas pilsonis, nepilsonis un bēglis;

Persona piekrīt slēgt līgumu ar Ziedot.lv un piekrīt palīdzības sniegšanas noteikumiem.

Ziedot.lv palīdzības sniegšanas noteikumi:

Ziedot.lv summu neizmaksā personai, bet apmaksā aptiekas rēķinu par konkrēto medikamentu, kad ir noslēgta vienošanās par palīdzības sniegšanu un personai ir derīga medikamenta recepte;

Medikamentu saņemšanu aptiekā persona saskaņo ar Ziedot.lv vismaz 3 darba dienas pirms nepieciešams to saņemt;

Personai jāinformē Ziedot.lv par zāļu saņemšanas izmaiņām ( zāļu ievades atcelšana, zāļu maiņa utt);

Netiek apstiprināta medikamentu iegāde priekšdienām, vairākiem kursiem uz priekšu, lai neveidotos medikamentu uzkrājumi.

Veselība

Politiskā uzstādījuma – drošība – ietvaros no nākamā gada neatliekamu problēmu risināšanā diabēta pacientiem būs iespējams apmaksāt jaunu, insulīna sūkņa terapiju tikai 50 pacientiem. Ierobežotais finansējums prioritāru veselības pakalpojumu un medikamentu apmaksā spiež Veselības ministriju skaitīt katru eirocentu, lai gan aprēķinātās akūtās vajadzības kompensācijas medikamentu sistēmā ir vismaz 150 miljoni eiro.

Svarīgākais