Vai tu vēl neguli pēc pulksten vieniem naktī? Tas var ietekmēt tavu garīgo veselību

© Unsplash

Naktsputni varētu nolaisties agrāk. Nesens Stenfordas universitātes pētījums, kas publicēts žurnālā „Psychiatry Research”, atklāj, ka gulētiešana pēc pulksten vieniem naktī var izraisīt garīgās veselības traucējumus.

Pētnieki analizēja datus par vairāk nekā 73 000 pieaugušajiem Apvienotajā Karalistē, izpētot viņu hronotipu (tieksmi agri celties vai vēlu iet gulēt) un faktisko miega laiku.

Pēc tam pētījumā tika pārbaudīta garīgo, uzvedības un neiroloģiskās attīstības traucējumu (MBN), kā arī depresijas un trauksmes izplatība.

Tika konstatēts, ka cilvēkiem, kuri dod priekšroku rītiem un kuri iet gulēt agri, ir "labāka garīgā veselība", salīdzinot ar tiem, kuri iet gulēt vēlu.

Rīta tipiem, kuri mēdz vēlu iet gulēt, ir paaugstināts MBN, depresijas un trauksmes risks. Līdzīgi kā vakara tipiem, kuri no rītiem mēdz pagulēt ilgāk. Savukārt tiem vakara tipa cilvēkiem, kuri pamostas agrāk, ir mazāks risks saslimt ar depresiju.

Pamatojoties uz šiem atklājumiem, pētnieki iesaka iet gulēt pirms pulksten vieniem naktī, neatkarīgi no rīta vai vakara tipa.

Pētījuma līdzautors Džeimijs Zeicers, profesors Stenfordas Universitātes Psihiatrijas un uzvedības zinātņu katedrā Kalifornijā, teica, ka ir pārsteigts par rezultātiem.

"Tie nebija tādi, kādus mēs gaidījām," viņš rakstīja e-pastā medijam „Fox News Digital”. "Mēs pavadījām vairāk nekā gadu, mēģinot atspēkot savus atklājumus, taču nevarējām atrast alternatīvu izskaidrojumu."

Pētnieki sākotnēji paredzēja, ka cilvēkiem, kuri saskaņoja savu faktisko miega laiku ar rīta/vakara izvēli, būs vislabākā garīgā veselība, atzīmēja Zeicers, taču tas tā nebija.

"Drīzāk mēs atklājām, ka būšana nomodā vēlu naktī, neatkarīgi no vēlamā miega laika, bija saistīta ar sliktāku garīgo veselību," viņš teica.

Veselība

Spānijā veiktais pētījums atklājis, ka cilvēki, kuri ik nedēļu ēda sardīņu konservus olīveļļā (divas bundžas), aizkavēja 2. tipa diabēta rašanos. Jauns Spānijas pētījums liecina, ka katru dienu ēdot sardīņu konservus, ka tas var ievērojami ietekmēt veselību. Tika konstatēts, ka gados vecākiem pieaugušiem cilvēkiem, kuri ēda šo taukainu zivi olīveļļā, bija mazāka iespēja saslimt ar 2. tipa cukura diabētu.

Svarīgākais