Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Veselība

Tas ir jāzina! Kā pasargāt ādu no saules?

© F64

4.lapa

Kas jāzina visiem vecākiem?

L.Valeine uzsver pamatlietas par bērnu drošību, atrodoties saulē:

Līdz 6 mēnešu vecumam zīdaiņiem uzturēties tiešos saules staros vispār nav ieteicams; bērns drīkst atrasties ārā tikai ratiņos vai ēnainā vietā.

Arī bērniem līdz 3 gadu vecumam tiešie saules stari ir ļoti bīstami, tādēļ pieļaujama būtu tikai rīta vai pēcpusdienas saule ne ilgāk kā 20-30 minūtes, kombinācijā ar vieglu apģērbu un galvassegu, savukārt atklātās ķermeņa daļas jāaizsargā ar specifiski bērnu ādai paredzētiem saules aizsargkrēmiem ar augstāko aizsardzību (SPF 50).

Apdegums bērnu vecumā jeb līdz 18 gadiem var 2-2,5 reizes palielināt vēža saslimšanas risku vēlāk, kad bērns būs izaudzis. Tāpēc vecākiem jāsaprot, ka tā ir viņu atbildība, lai bērniem neveidotos saules apdegums.

D vitamīns veidosies, arī atrodoties ēnā - 15-20 minūtes dienā netiešos saules staros ir pietiekamas laiks, lai D vitamīna veidošanās būtu pietiekama. Pat ēnainā, mākoņainā dienā.

Bērnu aizsardzībai ir pieejams arī īpašs apģērbs ar ultravioleto staru aizsardzību - cepurītes, hidrotērpi. Tas ir drošs veids, kā pasargāt jūsu bērnu.

Savukārt N.Gavriļčenko iesaka pārdomāti izvēlēties līdzekļus bērnu ādas aizsardzībai. Bērniem, kas grib plunčāties, noderēs līdzekļi, kas ir piemēroti uzklāšanai uz mitras bērna ādas. Tādējādi jums nebūs jāgaida, kad piecgadnieks būs nožuvis pēc peldes vai plunčāšanās. Šiem līdzekļiem ir atbilstoša konsistence, kas palīdzēs pasargāt tieši bērna jutīgo ādu.

Vēl viens variants ir ļaut bērnam ūdens priekus izbaudīt vakara pusē, kad saule nav tik aktīva. Taču jebkurā laikā jāatceras, ka, atrodoties ūdenī, saules kaitīgā iedarbība var arī pastiprināties, jo, līdzīgi kā sniegs, ūdens atstaro saules starus. Tādējādi to ietekme var būt no dažādiem leņķiem.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā