Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Tas ir jāzina! Kā pasargāt ādu no saules?

© F64

2.lapa

Saules aizsargkrēma izvēle

Saules aizsarglīdzekļu klāsts ir ļoti plašs, tie ir pieejami dažādās formās - kā spreji, krēmi, losjoni. Arī saules aizsargfaktoru (SPF) līmeņi ir dažādi. Tie norāda, cik procentus saules starojuma aizsargfiltrs spēj absorbēt. SPF 50 saturošs aizsargkrēms spēj absorbēt 97-98% no ultravioletā starojuma, SPF 30 - 96%, SPF 20 - aptuveni 94%.

Vēl būtiska atšķirība ir saules aizsargfiltri. Tie var būt fizikāli un ķīmiski. Fizikālie aizsargfiltri atstaro gaismu un bloķē saules staru iedarbību, tādēļ ir ieteicami lietošanai bērniem. Šie krēmi bieži vien būs biezāki, mēdz būt ar toni, lai mēs redzam, cik liels ādas laukums ir noklāts, jo tas ir pierādīts fakts - saules aizsargkrēmi netiek pilnvērtīgi lietoti, mēs nenoklājam visu ķermeņa laukumu. Uzklājot līdzekļus ar fizikāliem filtriem, mēs labāk redzam- vai viss ir noklāts.

Otrs filtru veids ir ķīmiskie filtri. Līdzekļi ar šiem aizsargfiltriem satur ķīmiskus savienojumus, kas darbojas šūnu līmenī un palīdz aizsargāt pret šūnas kodola bojājumiem, kuri diemžēl brīvo radikāļu dēļ veidojas ādā. Tātad šie līdzekļi palīdz aizsargāt ādu ne vien no saules staru iedarbības, bet darbojas arī šūnu līmenī. Šādi līdzekļi būtu ieteicami tad, ja ir kādas ādas problēmas - novecošanās, pigmentācijas u.c.

Svarīga lieta, kas ir jāatceras, - fizikālos filtrus saturošie krēmi darbojas uzreiz, tādēļ tos varam uzklāt tieši pirms iziešanas saulē. Bet ķīmiskiem filtriem ir vajadzīgs laiks, lai tie sāktu darboties, tādēļ tie ir jāuzklāj 20-30 minūtes pirms došanās ārā, skaidro dermatoloģe.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā