Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Tas ir jāzina! Kā pasargāt ādu no saules?

© F64

Iestājoties karstam un saulainam laikam, arvien vairāk palielinās saules iedarbība uz mūsu ādu un ar to saistītie riski. Dodoties atpūsties pie dabas un ūdeņiem vai arī vienkārši atrodoties ārpus telpām saulainā laikā, nedrīkstam aizmirst par aizsardzību no saules – gan sev, gan īpaši piedomājot par bērnu ādas veselību. Padomos par ādas aizsardzību dalās BENU Aptiekas piesaistītā eksperte ārste-dermatoloģe Lauma Valeine un BENU Aptiekas skaistuma konsultante Natālija Gavriļčenko.

Ādas fototipi

L. Valeine skaidro - to, kā āda reaģē uz sauli, nosaka tās fototips jeb tās iedzimtās īpašības (piemēram, krāsa un spēja reaģēt uz ultravioleto staru iedarbību). Ādas fototipu nosaka arī pēc matu un acu krāsas un izšķir piecus sešus ādas fototipus. Pirmā un otrā ādas fototipa īpašnieki ir cilvēki ar ļoti gaišu vai gaišu ādu, kuriem risks apdegt saulē ir visaugstākais. Šiem cilvēkiem būtu īpaši uzmanīgi jāizturas pret atrašanos saulē.

Visbiežāk Latvijā sastopamais ir trešais ādas fototips. Tam ir raksturīgi, ka āda veido iedegumu, risks apdegt ir, bet tas ir daudz mazāks nekā pirmajiem diviem fototipiem. Tie ir cilvēki ar vidēji tumšiem, brūniem, tumši blondiem matiem, ar zilu, zaļu un brūnu acu krāsu.

Ceturtais ādas fototips ir tumsnējas ādas īpašniekiem, kam labi veidojas iedegums un risks apdegt ir neliels, savukārt piektais un sestais ādas fototips piemīt tumšas vai ļoti tumšas ādas īpašniekiem. Lai arī šiem cilvēkiem apdegumu risks ir neliels, tas nenozīmē, ka viņi nav pakļauti saules staru radītiem bojājumiem un ādas vēža riskam. Tādējādi visiem ir ļoti būtiska aizsardzība no saules, neatkarīgi no ādas tipa.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā