3.lapa
Eksotisko smūtiju vietā - svaigi vietējie produkti
Nav ieteicams aizrauties ar eksotiskiem ēdieniem no tālām zemēm, bet izvēlēties reģiona produktus, kurā dzīvojam. Svešzemju augļi un ogas bieži ir apstrādāti ar krietnu devu ķīmijas, lai tos labā stāvoklī varētu nogādāt līdz tirdzniecības plauktiem Latvijā. “Var atrast arī pētījumus, kas apliecina - svaigēdāji ar pārtiku uzņem daudz vairāk toksīnus nekā tie, kas patērē dzīvnieku valsts un vietējos produktus,“ stāsta izlases ārsts. Latvijā zeme un vide ir salīdzinoši labā stāvoklī - tā ir tīra, pagājis pietiekami ilgs laiks kopš nekontrolētas pesticīdu izmantošanas padomju gados, vienlaikus arī vietējie ražotāji rīkojas atbildīgāk un domā, kādu ekoloģisko pēdu vidē tie atstāj. “Neiesaku meklēt eksotiku. Piemēram, nesenais trends dzert smūtijus. Ja apēdot augļus un riekstus, uzturvielas organismā uzsūcas dabiski un pamazām, tad šos produktus sablendējot, tie uzsūcas momentā, organismam ir pārslodze, lai tos pārstrādātu. Rezultātā pie liekā svara var tikt ļoti ātri.”