2.lapa
Uztura kvalitāte jeb skaties, ko tu ēd
“Cilvēkam ir jādomā līdzi, kas nonāk viņa šķīvī. Tam pievērš uzmanību sportisti un arī es kā sporta ārsts. Mans ieteikums - lasiet, kas ir rakstīts uz produkta iepakojuma, no kurienes produkts nāk un kāda ir tā kvalitāte,” rekomendē Mārtiņš Pulveris. “Piemēram, gaļa. Sportists bez gaļas iztikt nevar, jo ir ļoti svarīgi ikdienā uzņemt olbaltumvielas pietiekošā daudzumā. Ar augu valsts produktiem gaļu aizstāt ir grūti. Gaļas kvalitāti savukārt nosaka tas, kā dzīvnieks savas dzīves laikā ticis audzēts un barots. Informāciju par to var atrast uz iepakojuma. Pasaule mainās un cilvēki veikalos arvien labprātāk iegādājas augstākas kvalitātes pārtikas produktus. Pārtikas ražotāji ir uzķēruši šo tendenci un iepriecina fakts, ka gan sportistiem, gan sabiedrībai kopumā paaugstinātas kvalitātes produkti ir pieejami. Kaut vai tā pati putnu gaļas ražošana, neizmantojot antibiotikas putnu audzēšanas procesā - pasaulē arvien straujāk izplatās antibiotiku noturības problēma, t.i. var pienākt brīdis, kad antibiotikas kļūs neefektīvas dažādu slimību ārstēšanā. Šobrīd dažādi antibiotiķi veterinārijā tiek izmantoti daudz lielākos apjomos nekā cilvēku medicīnā. Tādēļ es kā ārsts varu atzīmēt, ka dzīvnieku audzēšana bez antibiotikām ir īpaši nozīmīga, lai antibiotiku rezistenci globālā mērogā apturētu vai vismaz ierobežotu, “ skaidro ārsts.