Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

Izlases ārsts: Brokastu svarīgums un neēšana pēc sešiem ir pārspīlēti mīti

© Publicitātes foto

Nav noslēpums, ka cilvēka dzīves ilgumu un arī kvalitāti nosaka ikdienas dzīvesstils un ēšanas paradumi. Latvijā nepareizs uzturs ir par iemeslu dažādām saslimšanām, vielmaiņas problēmām un, protams, liekajam svaram. Sportistus savukārt apbrīno par teicamu fizisko formu, estētiku un rezultātiem, ko tie spēj sasniegt ar savu ķermeni. Ar uztura un dzīvesstila paradumiem, kurus vērts aizgūt no profesionāliem sportistiem un kas nodrošina cilvēka veselību ilgtermiņā, dalās Latvijas basketbola valstvienības galvenais ārsts Mārtiņš Pulveris.

Galvenais ir ievērot mērenību

Nereti sastopams ir priekšstats, ka cilvēkam, lai būtu vesels, ir kārtīgi jāēd. Patiesībā veselīgs uzturs ir saistīts ar mērenību. “Nepareiza ēšana mūsu zemē sakņojas tradīcijās vienā ēdienreizē apēst pirmo, otro un trešo ēdienu. Tas ir daudz par daudz. Cilvēki pārēdas,“ stāsta Mārtiņš Pulveris. Cilvēks, kurš nenodarbojas ar profesionālo sportu, var ēst visu, taču nepieciešams ievērot mērenību. Pārmērības kaitē vielmaiņai. ”Vienlaikus esmu novērojis, ka iedzīvotāji Latvijā mēdz kāpt arī otrā grāvī - izmēģina dažādas interesantas diētas, piemēram, ēd tikai gurķus vai dzer citronu ūdeni. Arī, ievērojot diētu, jāseko līdzi, lai ēdienreizes ir sabalansētas un organismam netrūktu vērtīgo uzturvielu,” turpina ārsts.

Mērenība ir viens priekšnoteikums, lai organisms labi justos un būtu vesels, otrs ir ēšanas ritms

Mērenība ir viens priekšnoteikums, lai organisms labi justos un būtu vesels, otrs ir ēšanas ritms. “Var ēst divas reizes dienā, bet svarīgi ir ievērot noteiktu ritmu - darīt to katru dienu aptuveni vienā laikā. Ēdienreizes vēlams sabalansēt ar aktivitātēm un dzīvesstilu. Piemēram, brokastis nebūt nav svarīgākā ēdienreize. Ja dzīvesstils diktē nepieciešamību ēst vakarā, dari tā. Populārais uzskats, ka maltīte pēc sešiem vakarā dara resnu, ir nekas cits kā mīts, “ skaidro basketbola valstvienības ārsts. “Piemēram, itāļi pamatīgāko dienas maltīti ietur tieši vakarā. Jo vēlas vakariņas ģimenes lokā atbilst viņu dzīves ritmam. Vienlaikus tā nebūt nav Eiropas nācija ar lielāko aptaukošanās īpatsvaru.”

Turpinājumu lasi nākamajā lapā