Ministre noliedz runas, ka mūsdienu bērnu veselība būtu vājāka

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

2.lapa

Par bērna veselību jādomā no paša grūtniecības sākuma

Runājot par bērnu veselību, jāuzsver, ka tiek sekots līdzi jau no brīža, kad topošā māmiņa stājas grūtniecības uzskaitē. Bērniņam piedzimstot, ziņas no dzemdību nama no nāk pie ģimenes ārsta, kam seko jau pirmās vizītes, lai noteiktu gan bērna un māmiņas veselības stāvokli, gan to, kādā vidē bērniņš aug. Šis ir jautājums, kas pēdējā laikā īpaši aktualizējies, taču, ja māmiņa ir bijusi grūtniecības uzskaitē un visā periodā sekojusi līdzi savai veselībai, tas ļauj domāt, kā arī turpmāk viņa būs atbildīga un rūpēsies par bērnu. Lai sekotu līdzi bērna attīstībai, ir noteiktas obligātās vizītes pie ģimenes ārsta - sešas reizes gadā. Šobrīd sadarbībā ar Latvijas Pediatru asociāciju strādājam pie tā, lai bērnus līdz 12 gadu vecumam regulāri izmeklētu arī pediatrs, ne tikai ģimenes ārsts.

Skolas māsiņa kā izglītotājs par veselību un higiēnu

Runājot par vidi, kurā ikdienā atrodas bērns, viennozīmīgi jāmin arī izglītības iestādes - katrā izglītības iestādē strādā medicīnas māsa, un šobrīd Eiropas struktūrfondu finansējuma ietvaros tiek plānota medicīnas māsu apmācība dažādos veselības veicināšanas jautājumos. Mūsuprāt, tas ir viens no instrumentiem, kā bērniem var skaidrot higiēnas un veselības profilakses jautājumus. Tādejādi tiktu panākts, ka medicīnas māsa skolā nodrošinātu ne tikai primāro medicīnisko palīdzību ārkārtas situācijās, bet zināmā mērā arī pildītu izglītošanas funkciju veselības un higiēnas jautājumos.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pirmdien, 14.oktobrī, rīkos preses konferenci, kurā speciālisti aicinās iedzīvotājus vakcinēties pret gripu un Covid-19, kā arī informēs par šīs sezonas vakcinēšanās aktualitātēm, aģentūru LETA informēja SPKC.

Svarīgākais