Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Zvaigznes

Huligāniskā lēdija Vestvuda atzīmē 70gadu jubileju

© publicitātes foto

Šopiektdien, 8.aprīlī, savu dzimšanas dienu atzīmē Vivjena Vestvuda– britu alternatīvās modes simbols, ekscentriķe, provokatore, modes pasaules «femme fatale». «Viņa ir vienkārši ekstrēma.

Tas, ko viņa dara, ir daudz kas vairāk nekā tikai mode vien– tā ir vīzija, pasaule, vienkārši viss,» mākslinieci raksturo viņas dzīvesbiedrs Andreass Krontālers.

«Panku karaliene»

Vivjena Vestvuda ar saviem provocējošajiem un ekscentriskajiem fantāzijas augļiem jau kopš 70.gadiem ir ietekmējusi ne tikai britu, bet arī visu starptautisko modes pasauli. Vestvuda ir neparasta sieviete: jebkuros laika apstākļos brauc ar riteni un jebkuros laika apstākļos valkā augstpapēžu kurpes; nekad neslimo, ignorē sauli, nicina brīvdienas un atvaļinājumu.

Dzimusi un uzaugusi pelēcīgā strādnieku ciematā Mančestras tuvumā, Vivjena jau 16gadu vecumā jūsmoja par neparastiem un spilgtiem tērpiem– tādiem, kuri neatbilda tā brīža modes tendencēm. 17gadu vecumā viņa aizbēga pie brāļa uz Londonu, kur sāka mācīties par skolotāju un iepazinās ar Dereku Vestvudu. Viņi apprecējās, un drīz vien sevi pieteica pirmdzimtais Benžamins. Tomēr šī laulība bija īslaicīga. 60.gadu sākumā Vestvuda iepazinās ar mākslas studentu un grupas «Sex Pistols» solistu Malkolmu Maklarenu, kurš radīja panku filozofiju, stilu un mūziku, bet Vestvuda veidoja tā ārējo noformējumu, pati kļūstot par jaunā stila demonstrētāju. Vestvuda un Maklarens Londonā atvēra savu modes un mūzikas veikaliņu, kurā bija arī fetiša preces– lateksa apakšveļa, caurumaini Tkrekli un zeķturi. 1966.gadā pasaulē nāca viņu kopīgais lolojums Džozefs. Vivjena sāka arī pati pievērsties modes radīšanai: tie bija oriģināli Tkrekli ar skandaloziem uzrakstiem, caurumotas bikses ar netipiskās vietās iešūtiem rāvējslēdzējiem un lecīgi aksesuāri. Jaunā māksliniece veidoja arī «Sex Pistols» skatuves tērpus. Jau pēc dažiem gadiem Vestvuda un Maklarens prezentēja savu pirmo modes kolekciju ar nosaukumu «Pirāti». Nelielā modes skate pārvērtās visīstākajā šovā. Pie pasaules modes debesīm bija uzlēkusi jauna zvaigzne.

Iemīlas studentā

Vestvudai viņas nākotnes vīzija bija skaidra– modes dizaineres karjera. Pēc pirmajiem gūtajiem panākumiem viņa izšķīrās no Maklarena, ar kuru tomēr vēl kādu laiku saglabāja darba attiecības. 1983.gadā māksliniece iepazinās ar Karlo D`Amario, kura atbalstam pateicoties pārcēlās uz Itāliju un kooperācijā ar Džordžio Armani izkopa krāsainu un dzīvespriecīgu stilu. Vivjena ieviesa mūsdienu apģērbā sarežģītu pagājušo gadsimtu piegriezumu, taču nekad nav kopējusi šos tērpus, tikai tos interpretējusi.

80.gadu beigās Vestvuda atgriezās Anglijā un pieteica sava uzņēmuma bankrotu, lai ar dēla Džozefa un mātes palīdzību izveidotu jaunu modes uzņēmumu. Paralēli tam Vestvuda strādāja Vīnes Lietišķās mākslas augstskolā, kur iepazinās ar savu nākamo dzīvesbiedru austrieti An-dreasu Krontāleru. 51gadu vecā profesore bija iemīlējusies 26gadus vecā studentā. Šī mīlestība bija abpusēja, un neparastais pāris teica viens otram jāvārdu. Students toreiz apbrīnojis Vestvudu ne tikai kā spožu modes māk-slinieci, bet arī kā sievieti: «Mani fascinēja viņā viss, bet pirmajā mirklī vairāk par visu izskats un apģērbs. Man vienmēr bija paticis viss ekstrēmais– un viņa bija īpaši ekstrēma! Bet, kad Vivjena atvēra muti un sāka runāt, es uzreiz zināju– mēs esam radīti viens otram. Viņa bija pirmais cilvēks, kurš vārdos pauda to, ko es domāju.»

Abi kopā ir jau gandrīz divdesmit gadu, un Krontālers ir arī modes uzņēmuma radošais direktors un uzticams biznesa partneris. Vienā no intervijām Krontālers, jautāts par viņa un Vivjenas lielo gadu starpību, skaidro, ka viņam esot sajūta, ka šī gadu starpība kļūstot aizvien mazāka, jo viņš kļūstot vecāks, bet Vivjena– nē: «Vivjenai nav 70– viņa ir tik jauna!»

Titulu un balvu kolekcionāre

Britu modes mākslinieces panākumi tiek novērtēti visā pasaulē, kam labākais apliecinājums ir daudzās prestižās godalgas. 90.gadu sākumā divus gadus pēc kārtas Vestvuda izpelnījās «Britu gada dizaineres» balvu, 1992.gadā kļuva par Britu Karalistes ordeņa īpašnieci, bet 2004.gadā saņēma Pasaules modes balvu. Kopš 2006.gada Vestvuda var lepoties arī ar prinča Čārlza piešķirto lēdijas titulu.

Skaitlis 70 nekādā veidā neietekmē Vestvudas darbošanās spējas un degsmi. Februārī dizainere prezentēja savu jauno kolekciju un šobrīd aizrautīgi strādā pie jauniem projektiem, ar ko sniedz ieguldījumu arī Āfrikas nabadzīgo cilvēku dzīves apstākļu uzlabošanā un mitro tropu mežu saglabāšanā un pasargāšanā no izciršanas. «Dienu un nakti strādāju pie savām apģērbu skicēm, bet pēc tam, kad modes skate ir garām, pilnībā pievēršos mitro tropu mežu projektam,» skaidro dizainere. «Valkājiet savu apģērbu tik ilgi, kamēr tas pats nokrīt no ķermeņa!» tas ir jaunākais Vivjenas Vestvudas sauklis. Uzaugusi pieticīgos apstākļos, viņa, par spīti savai popularitātei un panākumiem, ir spējusi palikt ar abām kājām uz zemes un neatzīst luksusu. 30gadu māksliniece dzīvoja pieticīgi iekārtotā sociālā nama dzīvoklī un tikai pēc dzīvesbiedra lūguma piekrita pārvākties uz smalkāku mājokli Londonā. Vestvuda pieteikusi «antipatērētāju karu»: patēriņš un izšķērdība, pēc viņas domām, ir divi galvenie mūsdienu netikumi. Lai pievērstu tiem uzmanību, Vivjena izvēlas visneparastākos ceļus.