Patiesība par Freimaņa nāves apstākļiem

© Ģirts Gertsons, «liepājniekiem.lv»

Liepājas Latviešu biedrības namā pirmdien, 7. februārī, simtiem cilvēku ar skaļiem aplausiem, stāvot kājās, atvadījās no mūžībā aizgājušā mūziķa Mārtiņa Freimaņa. Šajā dienā viņam būtu apritējuši 34 gadi, taču šoreiz tieši šajā dienā beidzot nāca gaismā patiesība par viņa nāves apstākļiem.

Atvadās, aplausiem skanot

Liepājas Latviešu biedrības nama lielā zāle bija cilvēku pārpildīta – pie Mārtiņa Freimaņa fotogrāfijas un pelnu urnas gūla dziedātāja iemīļoto mārtiņrožu klēpji. Uz piemiņas pasākumu bija ieradušies gan Freimaņa atbalstītāji no Liepājas un tās tuvējās apkārtnes, gan draugi un kolēģi no Rīgas, kuri kopīgi dziedāja Mārtiņa radītās dziesmas un veltījumus viņam. Nedaudz dīvaini bija dzirdēt aplausus aizgājušajam māksliniekam par godu, taču to ieteica kāds no aktieriem – tieši šādi no māksliniekiem atvadās Itālijā, un arī Freimanis to būtu pelnījis. Piemiņas pasākums vakarā turpinājās «Latvijas 1. rokkafejnīcā», savukārt ziedu kalns tika novietots tai blakus izvietotajā piemiņas vietā. Kā zināms, Freimanis tika kremēts 3. februārī Rīgas krematorijā. Mārtiņš neesot vēlējies, lai tiktu guldīts zemē...

Nonāvējis vesels slimību komplekts

Dziedātājs un dzejnieks Mārtiņš Freimanis šo pasauli pameta 27. janvāra naktī. 7. februārī kompānija «Mikrofona ieraksti» publiskoja oficiālo ārsta slēdzienu par Mārtiņa nāves apstākļiem. Patoloģes Ilzes Rones ziņojumā par nāves cēloni kā galvenais minēts akūts toksisks (metabols) hepatīts, bet kā papildu apstāklis, kas veicinājis nāves iestāšanos – arī taukainā hepatoze trešajā stadijā. «Šis bēdīgais iznākums ir sistemātiski un ilgstošā laika periodā apzināti un neapzināti bojātā veselība,» norādījis Infektoloģijas nodaļas vadītājs profesors Jāzeps Keišs. Nāves iestāšanos paātrinājusi arī vājā sirdsdarbība, par ko liecināja izteikti vājais pulss, palielināta liesa, nieru mazspēja un papildus tam arī slapjais pleirīts, kas iegūts, izstaigājot un līdz galam nenovēršot saaukstēšanās sekas. Tas viss arī novedis pie vispārējas organisma saindēšanās un pāragrās mākslinieka nāves.

Galvenais vaininieks – aknas

Šajos medicīnisko terminu labirintos, protams, katrs var mēģināt pats izprast nāves cēloņus, taču »VZ« rīcībā nonācis slēdziena «tulkojums», kas nedaudz to precizē. Proti, pie bēdīgā iznākuma novedusi sistemātiski un ilgstošā laika periodā apzināti un neapzināti bojāta veselība, ko tur slēpt – arī alkohola lietošana, kad to nedrīkstēja darīt, un nevērība pret savas veselības problēmām. Freimaņa nāves iemesls ir aknu slimība, tas ir, aknu aptaukošanās: tās palielinājušās vairākas reizes, svērušas četrus kilogramus, attiecīgi spiežot uz citiem orgāniem. Papildus tam visam arī citas kaites – vāja sirdsdarbība, trīsreiz palielināta liesa, nieru mazspēja un pleirīts, kā rezultātā iestājusies vispārēja organisma intoksikācija. Mūziķa kaites saasināja saaukstēšanās. Rezumējot – mūžs aprāvies vieglprātīgas pašārstēšanās un savlaicīgas nevēršanās pie ārsta dēļ. Protams, arī pārlieku vieglprātīgās attieksmes pret dzīvi kā tādu dēļ...

Zemē guldīt nesteigsies

Urna ar Mārtiņa mirstīgajām atliekām glabāsies pie viņa piederīgajiem – tēva otrās sievas Intas Freimanes un pusmāsas Ilzes –, un līdz pavasarim vēl netiks atdota zemei. Draugi un domubiedri ir nolēmuši, ka 11. martā «Arēnā Rīga» notiks Freimaņa piemiņai veltīts koncerts – tāds, kādu viņš būtu pats vēlējies un par kuru saviem draugiem savulaik jau bija teicis. Savukārt aizputieši (Aizputē mūziķis nodzīvoja savu bērnību) vēloties Misiņa kalnā izveidot piemiņas vietu, taču tiek prātots par to, ka arī Rīgā vajadzētu izveidot šādu vietu. Iespējams, ka par to varētu kļūt Freimaņa pēdējais dzīvoklis, kur varētu vienkopus savākt arī visus materiālus par viņu un kur varētu iekārtoties arī fanu birojs.

Svarīgākais