Latvija atvadās no Mārtiņa Freimaņa

© Ģirts Gertsons, «liepājniekiem.lv»

No Rīgas krematorijas ēkas vakar, 3. februārī, pēdējā gaitā tika izvadīts mūziķis, komponists, dzejnieks, aktieris, spilgta radoša personība un vienkārši labs cilvēks Mārtiņš Freimanis. Viņa vairs nav, taču atstātais radošais mantojums mūžiem priecēs cilvēkus.

Baumas vienmēr ir nežēlīgas

Mārtiņa Freimaņa dzīvība izdzisa naktī uz ceturtdienu, 27. janvāra agrā rītā, Latvijas Infektoloģijas centrā. 7. februārī viņam būtu palikuši tikai 34 gadi... Pēc tam sākās dažādas spekulācijas par mūziķa nāves apstākļiem, kas aizgāja līdz tādam absurdam, ka ierakstu kompānijai «Mikrofona ieraksti» pat nācās izplatīt speciālu paziņojumu: «Sakarā ar publiski izskanējušajām versijām par mūziķa un dzejnieka Mārtiņa Freimaņa priekšlaicīgās nāves iemesliem uzskatām par nepieciešamu darīt zināmu, ka runas un versijas par to, ka nāves iemesls ir HIV infekcija, neatbilst patiesībai. Visas spekulācijas šajā sakarā uzskatām par mūziķa piemiņu zaimojošām. (..) Mūsu pārliecība ir, ka mūsu draugu un kolēģi līdz nāvei noveda daudzu neveiksmīgu apstākļu sakritība, mūziķa lielā radošā pārpūle, novēlota griešanās pie ārsta un sevis nesaudzēšana.» Pēc »VZ« rīcībā esošās informācijas, Mārtiņa nāves iemesls bija gripas izraisītās komplikācijas, kas noveda pie aknu darbības atteikuma.

Pepe būs pie labiem cilvēkiem

Pirmais, kas interesēja cilvēkus, Mārtiņam šo zemi pametot, bija – kas notiks ar viņa slaveno Pepi un pārējiem dzīvnieciņiem? Ar to viss būtu daudzmaz skaidrs: sunīte un arī abi kaķi jau atraduši jaunu pajumti kādās lauku mājās Valmieras pusē pie labiem draugiem. Otrs jautājums – kas notiks ar seriāla «UgunsGrēks» mūziķa atveidoto Oto tēlu? Sava mūža pēdējās dienās Freimanis vēl paguva filmēties, un pirmajās trīs sērijās viņš būs redzams, bet kas tālāk – tas jau scenāristu ziņā. Trešais – kas notiks ar grupu «Tumsa», kas bez Mārtiņa nav iedomājama? Kā »VZ« pastāstīja «Tumsas» basģitārists Jānis Daugalis (viņš vienīgais bijis tās sastāvā no pašiem darbības pirmsākumiem), par to pagaidām nav domāts, jo «viss notikušais pagaidām negremojas». «Kaut ko jau darīsim, bet, vai tā būs «Tumsa» vai kā citādi, vēl nav domāts,» atzina Jānis. Kā zināms, Mārtiņš loloja plānus par jauna albuma izdošanu, dziesmām jau bijušas arī kādas skices, taču «fiziski ierakstīt neko nepaguvām».

Mantinieku nav, ko mantot – ir

Freimani nekad nav interesējusi manta un nauda – tikai tik daudz, lai varētu dzīvot un izdzīvot. Dzīvokļus viņš vienmēr īrējis («Lai es tagad ņemtu kredītu uz nez cik gadiem un, kad man būs 70, varētu beidzot apskatīties uz savu dzīvokli un apmierināti teikt: tagad tas ir mans!? Priekš kam?!» reiz šo rindu autoram teica pats dziedātājs), taču viņa īpašumā tomēr bija viena grūti pārvērtējama lieta – radošais mantojums. Autortiesību aizsardzības aģentūras AKKA/LAA datu bāzē ir reģistrēti aptuveni 220 darbu, kuru autors vai līdzautors ir Mārtiņš Freimanis, turklāt darbi no pēdējā albuma vēl nav reģistrēti. Mūziķa tēvs ir miris, bet māte psihoneiroloģiskajā pansionātā – viņa jau pirms vairākiem gadiem pat vairs neatcerējās, ka būtu laidusi pasaulē dēlu. Freimani uzaudzināja vecmāmiņa, bet viņa tuvākais cilvēks ir pusmāsa Ilze. «Šobrīd mūsu rīcībā nav informācijas par to, kas būs Freimaņa autortiesību mantinieks/ce. Pēc autora nāves autortiesības saglabājas 70 gadus, un tās var mantot kā jebkuru īpašumu,» »VZ« informēja AKKA/LAA. Tātad kādam jau tie procenti ienāksies, tiesa, vai tas vispār ir kaut mazākajā mērā svarīgi...

Pērn jūnijā Mārtiņš Freimanis krematorijā atvadījās no «līva» Jāņa Groduma, oktobrī bija spiests uz Meža kapu kalniņu pavadīt savu tuvu draugu, režisoru Kristapu Streiču. Neviens pat ļaunākajos murgos nespēja iedomāties, ka pavisam drīz krematorijā notiks atvadīšanās arī no paša Freimja...

Svarīgākais