"Viens pats mājās" zvaigzne – aizmirsta un nevienam nevajadzīga

© Scanpix/Reuters

Klāt Ziemassvētku laiks, gada nogale, un tas nozīmē, ka arī Makolija Kalkina filmu laiks. Ir grūti izskaidrot, kas liek tik daudziem TV skatītājiem pasaulē ik gadu atkal skatīties jau daudzkārt redzēto filmu sēriju par Kevinu, mazo resgali, kurš tik viegli un asprātīgi tiek galā ar pieaugušiem neliešiem.

30 gados jau nolietots

80. gadu beigās Makolijs Kalkins ar filmu «Kevins viens pats mājās» kļuva par slavenāko bērnu kinozvaigzni, saņemot honorāru piecus miljonus dolāru. Diemžēl Kalkinam atšķirībā no viņa filmas tēla neizdevās uz ilgu laiku saglabāt zvaigznes statusu un milzīgo popularitāti: Kevina vārds ir kļuvis par tādu kā sinonīmu mazam, jaukam un izdomas bagātam bērnam, bet Makolijs Kalkins daudziem neko vairs neizsaka. Aktiera vārds presē vairs parādās vien kāda skandāla dēļ – pārsvarā saistībā ar kārtējām nepatikšanām narkotiku un alkohola lietošanas dēļ. Sensacionāla ziņa izskanēja arī pērn, kad baumoja, ka Kalkins varētu būt Maikla Džeksona jaunākā dēla Blanketa tēvs, – tieši Kalkins pēc Džeksona lūguma esot kļuvis par spermas donoru nezināmai surogātmātei.

Šā gada augustā aktieris atzīmēja savu 30. dzimšanas dienu, bet diemžēl nevarēja atskatīties uz veiksmīgu karjeru un piepildītu personīgo dzīvi. Tomēr viņa faniem nav iemesla sevišķi satraukties, ka Kalkinam klājas grūti: finansiāli viņš joprojām ir nodrošināts, viņa kontā vajadzētu būt vēl vairākiem miljoniem.

Augstu kāpj, zemu krīt

Iepazīstoties ar Kalkina biogrāfiju, nav grūti saprast, kāpēc jau 14 gadu vecumā viņš paziņoja, ka beidz savu aktiera karjeru. Daudzi šajā vecumā vēl tikai sapņo, ka reiz varētu stāvēt kameras priekšā, taču Kalkins to bija darījis jau kopš četru gadu vecuma.

Līdzko vecāki pamanīja, ka dēlam ir dotības, kas varētu noderēt aktiera karjeras veidošanā, viņi sāka apzināti virzīt mazo Makoliju uz šo mērķi. Jau četru gadu vecumā puisēns piedzīvoja debiju teātrī, bet astoņu gadu vecumā – lielajā kino. Drīz mazā aktiera talanta iezīmes pamanīja arī režisors Džons Hjū, uzaicinot Makoliju spēlēt filmā «Tēvocis Baks» un pēc tam iesakot viņu kolēģim Krisam Kolumbam, kurš meklēja Kevina lomas atveidotāju. Kaut arī Kolumbs izvērtēja daudzus mazus puisēnus, viņš bija spiests atzīt, ka neviens no pārējiem pretendentiem nevarēja ne tuvu stāvēt līdzās Makolijam. Filma ar viņa piedalīšanos kļuva par vienu no veiksmīgākajām lentēm kino vēsturē, bet Kalkina vērtība pieauga līdz vairākiem miljoniem dolāru par filmu. Diemžēl piepildījās pazīstamā paruna: kas augstu kāpj, tas zemu krīt. Kaut arī 14 gadu vecumā Kalkins jau bija nopelnījis 50 miljonus dolāru, par lomu filmā «Bagātais Ričs» viņš izpelnījās «Zelta avenes» nomināciju (godalga, kuru katru gadu piešķir par sliktāko tēlojumu) un paziņoja par karjeras beigām.

Tēva verdzībā

Ziņa par dēla lēmumu aiziet no kino biznesa nepatīkami pārsteidza Makolija vecākus Kristoferu Kitu Kalkinu un Patrīsiju Brentrapu, kuri, starp citu, arī pārējos savus sešus bērnus mudināja kļūt par aktieriem. Tas bija laiks, kad ģimenē valdīja saspringtas attiecības. Patiesībā mātes un tēva šķiršanās bija viens no iemesliem, kāpēc Kalkins vairs negribēja turpināt iesākto. «Es biju sava naudas kārā tēva un filmu industrijas vergs. Viņi izspieda mani kā apelsīnu. Sasniedzot pubertātes vecumu, es pamodos. Man nekad nebija pašam bijusi vēlēšanās būt aktierim,» pēc vairāk nekā desmit gadiem aktieris atklāja intervijā vācu izdevumam «Stern».

Atklājums, ka daudzus gadus viņš bijis tikai tēva marionete, atstāja dziļas pēdas vēl nenobriedušā jaunekļa psihē. «Es biju uz robežas, kad varēju kļūt par emocionālu vraku. Ja 14 gadu vecumā atklāj, ka esi bijusi tikai marionete, lai citi varētu piepildīt pilnas kabatas ar naudu, tas atstāj pēdas. Un, ja vēl atklāj, ka tieši tavs tēvs ir bijis tas cilvēks, kurš gadiem tevi ir izmantojis savtīgos nolūkos, tas neatvieglo pusaudža situāciju,» Kalkins neslēpj bērnības pārdzīvojumus. Tēvs, būdams pēc dabas un rakstura agresīvs cilvēks, bija uzņēmies dēla menedžera lomu un ar stingru roku pārvaldīja arī Makolija finanses. Pēc šķiršanās tiesā bijušo laulāto starpā sākās netīra cīņa par tiesībām audzināt dēlu, kas patiesībā tā bija cīņa par dēla nopelnītajiem miljoniem. Tas atstāja neatgriezenisku iespaidu uz Makolija turpmāko dzīvi.

Skumjais turpinājums

Gandrīz desmit gadus Kalkina vārds neparādījās nevienas filmas titros, bet tikai dzeltenās preses slejās. 17 gadu vecumā viņš apprecējās ar Brodvejas aktrisi Reičelu Maineri, pēc diviem gadiem no viņas izšķīrās un sāka satikties ar kolēģi Milu Kunisu, ar kuru joprojām esot kopā. 2004. gadā Kalkins nonāca uzmanības epicentrā, kad tika aizturēts par narkotiku un recepšu medikamentu glabāšanu. Kalkins savu vainu atzina un saņēma nosacītu sodu.

2003. gadā viņš atgriezās kino biznesā un pirmo reizi spēlēja pieauguša cilvēka lomu filmā «Party Monster», kurā atveidoja 90. gadu izklaides pasākumu organizētāju, kurš atzīts par vainīgu slepkavībā. Kādā agrākā intervijā aktieris apgalvoja, ka naudas dēļ neesot spiests strādāt, bet ja nu stāsies kādreiz kameras priekšā, tad tikai tādēļ, lai nospēlētu tiešām labu lomu. Diemžēl viņa debija pieaugušo kino nebija ne spoža, ne tāda, kas ar kaut ko paliktu atmiņā. Arī viņa lomas TV seriālos sajūsmu neizraisa.

UZZIŅAI

Pērn Makolija Kalkina vārds izskanēja saistībā ar viņsaulē aizgājušās popzvaigznes Maikla Džeksona vārdu. Abus vienojusi cieša draudzība, kas sākusies tūlīt pēc tam, kad Makolijs bija kļuvis populārs ar Kevina lomu. Jau pēc gada puisēns piedalījies Džeksona dziesmas «Black Or White» videoklipā un bija biežs viesis popmūzikas karaļa rančo. 2005. gada tiesas prāvā, kurā Džeksonu apsūdzēja nepilngadīgo pavedināšanā, Kalkinam bija jāliecina, vai kādreiz mūziķis viņu aizskāris nepiedienīgā veidā. Aktiera atbilde bija noliedzoša. Popmūzikas karaļa nāve Kalkinam bija smags trieciens, jo viņš bija zaudējis tuvu draugu. Iespējams, viņus vienoja arī fakts, ka bērnībā abi bija cietuši no tēva despotisma. Kāds labi informēts avots pat apgalvo, ka Džeksons vienmēr vēlējies, kaut Maks (tā Džeksons saucis Makoliju) būtu viņa dēls. Tādējādi tiek daļēji pamatotas baumas par to, vai tiešām aktieris ir Džeksona jaunākā dēla bioloģiskais tēvs. Jautāts par šo baumu patiesumu, Kalkins nedod ne noliedzošu, ne arī apstiprinošu atbildi, jo vēloties palikt lojāls pret savu labāko draugu. Makolijs Kalkins ir arī abu Džeksona vecāko bērnu – Prinsa Maikla I un Parisas – krusttēvs.

Svarīgākais