Modes mākslinieks Kupiansky Marokā pievēršas kalnos kāpšanai

© personīgā arhīva foto

Kolorītais modes mākslinieks Jurijs Kupiansky septembra vidū bija devies meklēt eksotiskus piedzīvojumus uz Marrākešu, kur pirmo reizi dzīvē izbaudīja kāpienu kalnu virsotnēs. «Ir interesanti, ka pasaulē cilvēki vēl dzīvo tik primitīvos apstākļos kā tur,» par savu ceļojumu »VZ« teic Kupiansky.

Milzīgie kontrasti

Uz tālo Maroku modes mākslinieks Kupiansky devies jau otro reizi – šoreiz, lai atzīmētu savas kolēģes (arī modes mākslinieces) dzimšanas dienu. Svinību norise notika vienā no lielākajām Marokas pilsētām Marrākešā, kur septembra vidū ārā valdīja tipiska Latvijas vasara. Šeit Kupiansky kopā ar draugiem mitinājās visai greznos apartamentos, un saimnieki laipni ļāvuši izmantot visu māju. Modes mākslinieku ļoti pārsteiguši pilsētas milzīgie kontrasti: blakus pilīm līdzīgām mājām cilvēki dzīvo primitīvos apstākļos, šaurās būdiņās. «Daudzi cilvēki ir ļoti netīrīgi un dzīvo kā primāti,» piebilst Kupiansky.

Par interesantu piedzīvojumu izvērties vietējā tirgus apmeklējums. Tur esot iespējams iegādāties pilnīgi visu – gan lepnus aksesuārus, gan dabiski ražotu kosmētiku, gan dažādus eksotiskus augļus. «Es sapirku dabiskās ziepes, vietējos saldumus un sev nopirku arī interesantu pulksteni,» savus pirkumus atklāj Kupiansky.

Kalnu izaicinājums

Lielākais fiziskais pārbaudījums modes māksliniekam bija kāpiens Atlasa kalnos. «Nekādas tūristu takas tur nebija, un kalna vidū vispār bija jākāpj augšup pa drupām,» teic Kupiansky, kam šī bijusi pirmā pieredze kāpšanai kalnos. «Sākumā bija nežēlīgi karsti un visu laiku gribējās dzert, jo saule ļoti cepināja.» Īsi atpūtas brīži bijuši kalnos esošajās kafejnīcās, un vienā no šādām vietām nolemts ieturēt arī pusdienas. «Īpašnieki bija ļoti pārsteigti par mums, un viņiem nebija nekā ēdama, taču jau pēc brīža saimnieks bija sameklējis maizi, novārījis olas un atradis sāli. Sanāca ļoti vienkāršas, bet garšīgas pusdienas,» atminas Kupiansky.

Kāpjot arvien augstāk virsotnē, gaiss kļuvis retinātāks un arī temperatūra stipri kritusies, un tad noderējušas mugursomā līdzi paņemtās siltās drēbes. Nakts aizvadīta speciālā novietnē kalna vidū, kur izveidota baraku stila viesnīca. «Protams, mums kā tūristiem gribēja piespiest [par viesnīcu] maksāt daudz vairāk, nekā sākumā runāts, bet pēc ilgākas skaidrošanās viss tomēr atrisinājās,» stāsta dizainers. Sasniedzot virsotni, bijis milzīgs gandarījums, un puisis jau apsver iespēju vēl kādreiz mēģināt pievārēt kāpienu kādā kalnā.

Pusdienas pie haizivs līķa

Kādu dienu modes mākslinieks ar draugiem devies uz Marrākešai tuvumā esošo zvejnieku ciematu: ūdens okeānā bijis ļoti auksts, un peldēties tur nav bijis iespējams, toties pastaiga pa ciematu bijis īsts piedzīvojums. «Valdīja liela netīrība – zivis tupat tika tirgotas un pēcāk arī izmestas. Šeit bija pilns ar kaķiem un suņiem, kas vienkārši gulēja un gaidīja savu daļu,» atminas Kupiansky. Vakarā, ieraugot, cik sliktā tehniskā stāvokli ir zvejnieku kuģīši, dizainers brīnījies, ka vietējie ar tādiem nebaidās doties zvejā. «Daudzi kuģīši bija tik sapuvuši, ka jābrīnās, kā tie vispār turējās kopā.»

Protams, ciematiņā nopirkta arī kāda zivs, taču tās garša esot bijusi nebaudāma. «Viņi vienkārši sabēra virsū šausmīgi daudz visādus piparus un asās garšvielas un tādu to uzcepa. Virtuve viņiem vispār ir diezgan nebaudāma, pat eiropiešu stila restorānos. Tiesa, viņiem ir ļoti garšīgas kūkas un saldumi,» atzīst modes mākslinieks. Netālu no vietas, kur tika ieturētas pusdienas, mētājās haizivs, kuru acīmredzot neviens iepriekšējā dienā nebija iegādājies, tādējādi sanācis ieturēties blakus lielās zivs līķim. «Tagad, esot Latvijā un skatoties ceļojuma fotogrāfijas, tas liekas daudz interesantāks, nekā esot uz vietas, jo cilvēks ātri pierod pie Marrākešas kontrastiem,» secina Kupiansky.

Marrākešā modes mākslinieks Kupiansky mitinājās lepnos apartamentos, taču lielāko sajūsmu viņam radījusi ēdiena gatavošana. «Sākumā man pat bija nedaudz bail, ka uguns ir tik liela,» par virtuvi sajūsminās Kupiansky.

SVINĪBU IEMESLS

Galvenais iemesls doties uz Āfrikas valsti bija atzīmēt kolēģes Regīnas dzimšanas dienu. Kopā ar viņu modes mākslinieks arī devās savā pirmajā gājienā uz tirgus placi, lai iepirktu saldumus. Lielāko interesi Kupiansky gan izrādījis par dabiskajām ziepēm.

Vietējie našķi, kas pagatavoti no medus un maltiem riekstiem, mandelēm un žāvētiem augļiem, kā arī savdabīgs pulkstenis bija Kupiansky galvenie pirkumi Marrākešas tirgū.

VEIKLAIS PALĪGS

«Likās interesanti, ka mūļi ātri spēj pārvietoties pa šaurajām kalnu takām, nesot uz muguras tik lielu krāvumu ar mantām. Turklāt šie dzīvnieki bija ļoti draudzīgi: viņiem patika apstāties blakus cilvēkiem un atļaut sevi paglaudīt,» teic Kupiansky.

Skats, kas paveras no Atlasa kalniem uz netālu esošo kalnu ciematiņu, ir tūristu iecienītākā fotografēšanās vieta. Iespēju šeit nobildēties izmantoja arī Jurijs un Jānis – kalns jau bija pa pusei pieveikts un uzkāpts teju divu kilometru augstumā.

Svarīgākais