Roberto Kavalli – augstās modes greznības etalons

© Scanpix/AP

Itāliešu modes mākslinieks Roberto Kavalli šoruden atzīmē divas apaļas un nozīmīgas jubilejas – savu 70. dzimšanas dienu un sava modes nama pastāvēšanas četrdesmito gadskārtu.

Kaislību caurstrāvots

Roberto Kavalli ir neparasts mākslinieks – viņš ir kaislību piesātināts cilvēks, kura mode nav domāta biklajiem. Nav brīnums, ka daudzi Kavalli kolēģi uzskata viņu par pārāk košu un pat vulgāru.

Kavalli ir arī citas kaislības: viņš mīl dzīvniekus, viņam pieder sacīkšu zirgi, vīna un olīvkoku kalni, grezni apartamenti Ņujorkā un Milānā, 500 gadu veca villa Florences tuvumā, «Ferrari» un 40 metru gara jahta, kuru mākslinieks labprāt izīrē saviem draugiem un paziņām. Jau vairāk nekā 20 gadu māksliniekam ir pilota apliecība, un ar savu helikopteru viņš veic pārdrošus manevrus virs Florences. Kavalli vārds saistās arī ar smaržām – pirmās tika radītas 2002. gadā.

Lepnas mājas īpašnieks

«Mana māja ir tāda pati kā mana mode,» saka Kavalli. «Tā līdzinās «patchwork» (angļu valodā – no dažādas krāsas gabaliem sašūts audums), kas veidots no visa tā, kas man patīk.»

Kad 1975. gadā Kavalli iegādājās 500 gadu veco zemnieku saimniecību, viņam ļoti svarīgs bija skats, kas pavērās no īpašuma uz dzimto Florenci. Mākslinieks pats toreiz pārraudzīja ēkas atjaunošanas darbus, jo vēlējās izveidot to tādu, kā pats bija iedomājies. Viņam šķita, ka mūsdienu mājas ir pārāk garlaicīgas, nedzīvas un ka tām trūkstot krāsas. Savulaik viņš pats bija studējis arhitektūru, bet tikai pēc tam pievērsies glezniecībai un modei. Savu «Casa Cavalli» mākslinieks un viņa dzīvesbiedre Eva iekārtojuši ar mēbelēm, gleznām un skulptūrām, kuras iegādājušies vecu krāmu tirdziņos Itālijā, Francijā un ASV. «Katrs priekšmets ir īpašs, un katram no tiem ir sava vieta mājā,» jūsmo Kavalli. «Mēs vienmēr esam paļāvušies uz savu intuīciju, nevis uz dizaineru ieteikumiem.»

Audzē vīnogas un darina vīnu

Vecajā zemnieku saimniecībā, ko ieskauj parkam līdzīga teritorija, vieta ir arī dažādiem dzīvniekiem un putniem, kas ir vēl viena mākslinieka mīlestība. Šajā idillē ir uzauguši arī Roberto un Evas trīs bērni – vecākā meita Rakele, kura strādā vecāku modes namā un vada aksesuāru līnijas nodaļu, četrus gadus jaunākais brālis Daniēls, kurš ir atbildīgs par vīriešu modes līniju, un pastarītis Roberto.

Joprojām ģimene bieži vien pulcējas plašajā verandā, lai kopīgi paēstu vakariņas (māksliniekam iemīļotākais ēdiens ir šnicele ar mocarellu) un baudītu pašu vīnu. «Man vienmēr ir paticis darināt savu vīnu un olīveļļu,» ar lepnumu stāsta Kavalli. «Pirms es vēl biju nopircis šo īpašumu, dzīvoju lauku mājā starp Florenci un Sjēnu. Arī tur es audzēju vīnogas, man bija zirgi un aitu suņi.» Roberto Kavalli var lepoties ar vīnu, kas darināts no vīnogām, kas ienākušās viņa vīna kalnos, un ar degvīna marku «Roberto Cavalli vodka», kas tiek piedāvāts ekskluzīvos Itālijas klubos un restorānos. Degvīnam esot ļoti maiga un mīksta garša, un tas esot kā «pēc mēra šūts uzvalks».

Naidu uz vāciešiem netur

Nav noslēpums, ka slavenais modes mākslinieks savulaik ir uzaudzis vārda tiešā nozīmē uz ielas lielā nabadzībā un vientulībā. Tikai pirms gada intervijā vācu izdevumam «Stern» Kavalli atklāja savas bērnības sāpīgāko pārdzīvojumu: to, ka 1944. gadā viņa tēvu zvērīgi nogalinājuši vācu vērmahta zaldāti. «Kad rītausmā ciematā ienāca vācu zaldāti, mans tēvs neslēpās un nebēga no viņiem,» stāsta Kavalli. Visi ciematiņa vīrieši sadzīti lejpus baznīcas, kur viņus nošāva un sadedzināja. Tēva līķis tā arī nekad netika atrasts.

Mākslinieks naidu uz vāciešiem neturot, vienīgi varbūt uz valodu, jo pēdējie vārdi, ko viņa tēvs esot dzirdējis, esot skanējuši vācu valodā. Savukārt faktu, ka viņa otrā dzīvesbiedre ir austriete, kuras dzimtā valoda ir vācu valoda, Kavalli raksturo kā likteņa ironiju: «Tāda ir dzīve. Taču mēs runājam viens ar otru itāliešu valodā.» Kavalli ar austrieti Evu Dīringeri iepazinās 70. gadu beigās konkursā «Mis Pasaule». Daiļā austriete kļuva ne tikai par viņa dzīvesbiedri, bet arī par uzņēmuma radošo virzītājspēku. «Mans vīrs ir motors, bet es visu ievirzu pareizajās sliedēs. Ja viņš uzskicē mini, tad es parūpējos par to, lai šo tērpu tiešām varētu arī vilkt mugurā. Es strādāju Florencē mūsu darbnīcā, viņš traucas pa pasauli. Viņš ir ārpusē, es iekšpusē,» stāsta Eva Kavalli.

Sarkanā paklāja karalis

Kavalli nereti tiek pārmests, ka viņa tērpi nav domāti vidusšķirai, jo tie esot pārāk ekstravaganti un dārgi. Viņa tērpus iecienījušas tādas slavenības kā Viktorija Bekhema, Dženifera Lopesa, Šarona Stouna, Halle Berija, Anna Heteveja, Madonna, Kailija Minoga, Lenijs Kravics, Bono un Stings. 2007. gadā Kavalli radīja skatuves tērpu kolekciju grupai «Spice Girls», kad tā devās savā atgriešanās turnejā. Taču pirms dažiem gadiem mākslinieks izveidoja jauniešiem domātu apģērbu kolekciju populārajai zviedru lielveikalu ķēdei «H&M». Kolekcija tika izpirkta 15 minūšu laikā. «Mode ir brīvības izpausmes veids. Sadarbība ar «H&M» deva man iespēju apdāvināt jauniešus, kuriem patīk tas, ko es mīlu,» sacīja Kavalli.

Svarīgākais