Tonija Brekstone – likteņa sitienus atvairījusī

Starptautiskā populārās mūzikas jauno izpildītāju konkursa «Jaunais vilnis» atklāšanas koncerta 27. jūlijā īpašo viesu skaitā lielākā zvaigzne būs 90. gadu soul un r&b zvaigzne, sešu «Grammy» balvu īpašniece Tonija Brekstone.

Pēc vairāku gadu pārtraukuma Tonija Brekstone atkal ir mūzikas pasaules apritē – maija sākumā klajā nācis arī dziedātājas jaunais albums «Pulse». Tā nosaukums atspoguļo to emociju gammu, ko dziedātāja pārdzīvojusi pēdējo gadu laikā: mazajam dēliņam ir konstatēts autisms, smaga sirds slimība diagnosticēta pašai dziedātājai, turklāt izira arī Brekstones laulība ar Keriju Luisu, ar kuru kopā bija nodzīvoti vairāk nekā astoņi gadi.

Ir pagājis jau krietns laiks, kopš Brekstone ar savu hitu «Unbreak My Heart» (no 1996. gadā izdotā viņas otrā albuma «Secrets») līdz sirds dziļumiem saviļņoja klausītājus – tā panākumus var pielīdzināt savulaik Vitnijas Hjūstones dziedātajai balādei «I Will Allways Love You». Pēc piektā studijas albuma «Libra» iznākšanas (2005) šķita, ka dziedātājas spēki ir izsīkuši. Par Brekstoni nekas nebija dzirdams piecus gadus, līdz viņa atkal sevi pieteica ar «Pulse». Tas ir ļoti personisks albums, ko arī pati dziedātāja apliecina intervijā vācu izdevumam «Focus online»: «Jā, tas ir ļoti personisks albums. Runa ir par manas dzīves privātām lietām, piemēram, par šķiršanos no vīra un bailēm par veselību. Es mazāk domāju par ierakstu firmu kā par dziesmām, kuras tuvas manai sirdij. Man bija svarīgi palikt sev uzticīgai kā māksliniecei un saglabāt savu stilu. Vienlaikus mūzika var būt arī kā mode, jāiet vienā solī ar laiku un jābūt modernai.»

Smagi skāra izirusī laulība

Brekstones nozušana no muzikālās dzīves aprites ir saistīta ar personiskās dzīves likstām – viņa ļoti sāpīgi pārdzīvojusi šķiršanos no Kerija Luisa. Ar savu otro vīru, ritmblūza grupas «Mint Condition» dziedātāju, taustiņinstrumentālistu un ģitāristu Brekstone iepazinās 1997. gadā, kad dziedātājas pārmērīgie tēriņi bija noveduši viņu līdz bankrotam. «Kerijs bija man līdzās, un es mūžam būšu viņam pateicīga par atbalstu un draudzību,» intervijā MTV kanālam stāstīja Brekstone. «Esmu atradusi «Misteru Īsto».»

Luiss toreiz tiešām palīdzēja pārvarēt finansiālās grūtības. Savu mīlestību viņš apliecinājis, pasniedzot savu platīna kredītkarti, lai Brekstone varētu iepirkties, kaut pašai naudas nav bijis. Brekstone un Luiss kāzas svinēja 2001. gadā, pēc tam, kad dziedātāja bija izšķīrusies no sava pirmā vīra, futbolista Kērtisa Mārtina. Pavisam drīz pasaulē nāca divi dēli Dīzels (7) un Denims (8). Taču pērn parādījās informācija, ka Brekstone un Luiss pēc astoņu gadu kopdzīves ir šķīrušies. Dziedātāja to smagi pārdzīvojusi – dusmas un vilšanās spilgti atspoguļojas arī jaunajā dziesmā «Yesterday», kurā runa ir par sievieti, kurai apnikušas partnera afēras. «Es labprāt būtu sieviete, kura varētu atbalstīties pie vīrieša pleca. Negribu vienmēr būt stipra. Ir lieliski būt neatkarīgai, bet negribu būt arī tik ļoti neatkarīga – vismaz ilglaicīgi nē. Partnerība man vienmēr ir svarīga,» tā Brekstone.

Dramatiskās diagnozes – gan pašai, gan dēlam

Daudz ciešanu un pārdzīvojumu Brekstonei sagādājušas arī veselības problēmas. Pirms dažiem gadiem ārsti diagnosticēja mūziķei smagu sirds kaiti un brīdināja, ka, iespējams, viņa vairs nekad nevarēs rakstīt dziesmas un doties koncertturnejās. «2008. gadā man nācās pārtraukt šovu Lasvegasā, jo man konstatēja smagu strutaino angīnu. Visu laiku jutos ļoti sagurusi, nevarēju uzkāpt pa trepēm, un kļuva aizvien grūtāk dziedāt, līdz beidzot es vispār vairs nespēju neko darīt un nonācu slimnīcā. Ārsti paredzēja, ka būs nepieciešama sirds transplantācija. Jūs droši vien varat iedomāties, kā es jutos... Par laimi, ārsti bija nedaudz kļūdījušies un tā bija «tikai» sirdslēkme, saistīta ar hronisku spēku apsīkuma sindromu. Tā arī bija sarežģīta diagnoze, taču ne bezcerīga,» atminas māksliniece. Tiesa, dziedātājai tagad sevi ir ļoti jāsaudzē – nedrīkst pārpūlēties, nepieciešama regulāra atpūta. Taču pati Brekstone uz to vienalga saka: «Es esmu šeit. Es dzīvoju!»

Tie ir ļoti stipras sievietes vārdi. Vai citādi gan viņa būtu spējusi pārdzīvot vēsti, ka dēliņš sirgst ar autismu? Dziedātāja to uzzināja, kad mazajam Dīzelam bija trīs gadiņi. Tieši rūpes par bērniem lika saņemties arī pašai. Brekstone atzīst, ka bijis brīdis, kad jau zudušas cerības kādreiz vēl dziedāt, nemaz nerunājot par koncerta sniegšanu. Nav arī nejaušība, ka jaunā albuma nosaukums ir «Pulse»: «Es izvēlējos šo nosaukumu, jo neliels pulsa sitiens mainīja visu manu dzīvi un lika man atkal mīlēt dzīvi.» Proti, slimnīcā Brekstone iepazinusies ar kādu vecāku kundzi, kura pastāstīja, ka esot pārdzīvojusi četrus infarktus un ka viņai nevajagot baidīties. Šī saruna esot bijusi kā pulsa sitiens, kas parādījis ceļu atpakaļ dzīvē.

Svarīgākais