Maestro jubileja pulcē "karaliskas prominences"

© F64

Uz Dailes teātra Mazo zāli, lai skatītu Raimonda Paula un Rēzijas Kalniņas muzikālo programmu «Gan jau atvērsies sirds...», kā arī sveiktu Maestro jubilejā, pulcējās daudzi prominenti viesi, tostarp dažādu laiku Latvijas prezidenti.

Vēl pirms nepilna pusgada Raimonda Paula mūza bija Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa, kuru Maestro pagājušajā vasarā pavadīja uz klavierēm abu kopīgajā muzikālajā projektā «Sapnis par Brodveju». Nu viņas vietu ieņēmusi komponista «slepenā mīlestība» – Dailes teātra un Teātra observatorijas aktrise Rēzija Kalniņa.«Ieraugot šo aktrisi, manās krūtīs uzbango mīlas jūtas...» atzinies komponists. «Šī būs atzīšanās Mīlestībā, Sapņos, Vientulībā,» par kopīgi radīto muzikālo programmu vēsta abi tās autori.

Abu aicinājumam atvērt sirdis atsaucās necerēti liels skaits Latvijas prominenču: pirmizrādi ar savu klātbūtni pagodināja gan pašreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu, gan bijušais prezidents Guntis Ulmanis ar kundzi Ainu. Skatītāju vidū bija arī Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis ar sievu Viju, režisors Mihails Gruzdovs, kora «Kamēr» diriģents Māris Sirmais, kontrtenors Sergejs Jēgers, bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns ar sievu Ilzi, dzejnieks Jānis Peters un citi. Par izrādi lielākā daļa bija vienoti savās domās – kas to būtu domājis, ka Rēzijai ir tādas vokālās dotības!

APSARDZES GŪSTĀ

Atšķirībā no saviem priekšgājējiem – bijušajiem valsts prezidentiem Vairas Vīķes-Freibergas un Gunta Ulmaņa, kas vai ikkatrā apmeklētajā pasākumā nebaidījās ieplūst «parastajā tautā», lai draudzīgi aprunātos ar ikvienu, Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu teātra telpās milzīgas apsardzes pavadībā ienāca tikai brīdī, kad skatītāji jau bija ieņēmuši savas sēdvietas zālē un teātra foajē bija absolūti tukšs. Tā kā jebkādas sarunas, kas iepriekš nav saskaņotas prezidenta preses dienestā, ar Zatleriem «pēc likuma» nav atļautas, arī lūgums dažas sekundes pirms ieiešanas skatītāju zālē apstāties un nopozēt fotogrāfiem, nepilna metra attālumā stāvošajam valsts vadītājam tika nodots caur apsardzi.

PASĀKUMA DVĒSELE

Lai «atvērtu savu sirdi», uz koncertprogrammas pirmatskaņojumu bija ieradies arī bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis ar kundzi Ainu. Draudzīgi sasveicinājies ar visiem klātesošajiem, Ulmanis ar namatēva gādību ķērās klāt pie veiksmīga šī pasākuma atspoguļošanas, nākot talkā fotogrāfiem, kuriem nekādi neizdevās noķert Raimonda Paula kundzi Lanu. «Nu, paskaties taču uz viņiem un pasmaidi,» Ulmanis čukstēja Maestro kundzei, viņu mīļi apskaujot.

Dzejniekam Jānim Peteram bija izdevies iekļūt to laimīgo vidū, kas, atlaižoties skatītāju krēslos, varēja izbaudīt paši sava darba augļus. Maestro Raimonda Paula, aktrises Rēzijas Kalniņas un perkusionista Riharda Zaļupes izpildījumā tika atskaņotas dziesmas ar Petera, Imanta Ziedoņa, Vizmas Belševicas, Pētera Pētersona un Ziedoņa Purva vārdiem. Peteru ar jubilāru saista sena draudzība un radošā sadarbība – vienīgi ne pārāk veiksmīgo kopdarbošanos «Vernisāžā» abiem labāk nepieminēt...

Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis ar sievu Viju un bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns ar sievu Ilzi uz pirmizrādi ieradās kopā – dažas minūtes pirms tās sākuma, tāpēc visi četri bija mazliet aizelsušies. Vēl pirms nepilna gada Rubenis sava teātra telpās sveica Raimonda Paula un Ditas Lūriņas kopīgās koncertprogrammas viesus, nu par tādu kļūstot arī pats.

Svarīgākais