Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Trakas lietas

Pliki tēvaiņi terorizē Lapmežciema iedzīvotājus

© Vakara Ziņas

Lapmežciema pludmale tiek piesārņota ar atkritumiem no pārvietojamās pirts, kas izaicinoši piesieta pašā jūras krastā, savukārt vietējie iedzīvotāji pauž neapmierinātību par to, ka, ejot pastaigāties, jāsamierinās ar pliku atpūtnieku klātbūtni.

Diemžēl vietējās pašvaldības amatpersonas tikai plāta rokas – nelikumība esot acīmredzama, taču sodīt nevienu nevar.

Pliku dibenu un pudeli rokā

Par dīvaino situāciju, kas izveidojusies Lapmežciemā, »VZ« informēja kāds vietējais iedzīvotājs, kuram acīmredzot pacietības mērs ir pilns. «Jau gadiem Lapmežciema iedzīvotājiem un tūristiem piespiedu kārtā nākas dalīt savu atpūtas zonu ar kailiem cilvēkiem,» viņš stāsta. «Ejot baudīt jūras skaistumu, diemžēl jau zini, ka nāksies sastapties ar, atvainojiet, cilvēku atkailinātu ģenitāliju demonstrēšanu. Nav nekas iebilstams pret kailu cilvēka ķermeni kā mākslas objektu, bet šis nav tas gadījums. Ejot pastaigā, pludmalē skraida plikie, kas stāsta par savu veselīgo dzīvesveidu. Visbiežāk šī dzīvesveida propaganda tiek veikta ar alus pudeli rokās. Vai Lapmežciema iedzīvotājiem un tūristiem ir tiesības atrasties pludmalē bez šīs absurdās atkailinātās pievienotās vērtības? Saprotams, ka tuvākās mājas īpašnieks izveidojis savu biznesu ar nūdistu elementiem «pirts» aizsegā. Saprotams, ka ar to viņš pelna naudu. Vai Engures pagasts par to saņem tik lielus nodokļus no šī uzņēmēja, ka uz to tiek pievērtas acis? Kā var izvietot pirti jūrā? Vai to var izdarīt ikviens un jebkur?» satraukts ir vietējais iedzīvotājs.

Pašvaldība neuztraucas

Taisnības labad gan jābilst, ka vietējie iedzīvotāji ar savām sūdzībām valsts institūcijās nav vērsušies. Vismaz ne rakstiski, jo neviens iesniegums, kurā būtu pausta neapmierinātība ar pludmalē notiekošo, pašvaldībā nav saņemts. Tomēr situācija, jāatzīst, tiešām nav vienkārša. «Pēc mūsu būvvaldes sniegtās informācijas, šī pirts nav uzskatāma par būvi būvniecību reglamentējošo likumdošanas aktu izpratnē. Drīzāk tas ir uzskatāms par peldlīdzekli, kura reģistrācijas kārtība, peldošā objekta atrašanās ūdeņos un to pietauvošanās pie krasta nav pašvaldības kompetencē. Šāda peldlīdzekļa izskats nevienā pašvaldības institūcijā nav jāsaskaņo,» »VZ« pauda Lapmežciema pagasta pārvaldes vadītāja Dace Galandere. Viņa arī uzsvēra, ka Latvijas likumdošanā un arī Engures novada teritorijas dzīvojamo, sabiedrisko, ražošanas ēku un citu būvju uzturēšanas un sabiedriskās kārtības noteikumos neesot atsevišķa panta, kas konkrēti noteiktu, cik kails cilvēks drīkst uzturēties publiskā vietā, tai skaitā pludmalē. No citu pašvaldību pieredzes gadījumos ar policistu notvertajiem kailajiem skraidītājiem parasti sods tiekot noformulēts par kādu citu pārkāpumu, piemēram, sīko huligānismu vai atrašanos publiskā vietā cilvēka cieņu aizskarošā stāvoklī, ja minētais subjekts ir bijis lielā alkohola reibumā.

Vasarnīca par smiekla naudu

Šajā gadījumā likuma bardzība plikajiem gājusi secen, jo Lapmežciema pagasta pārvaldē neesot saņemtas iedzīvotāju sūdzības par kailu cilvēku atrašanos publiskās vietās, līdz ar to pašvaldības policijai neesot bijis pamata sastādīt administratīvo pārkāpumu protokolus par kailu cilvēku uzturēšanos publiskās vietās, tai skaitā pludmalē. «Ja šādas sūdzības būs, pašvaldības policija, protams, reaģēs,» pavēstīja Galandere.

Neoficiāli »VZ« gan tika atklāts, ka uz šiem pārkāpumiem pašvaldība raugoties caur pirkstiem, jo pirts izīrēšanas rūpals palīdzot kādam vietējam uzturēt ģimeni. To, vai valsts un pašvaldība no tā saņem kādus nodokļus, pašvaldības vadītāja nemācēja pateikt. Tas esot atkarīgs no paša iedzīvotāja godaprāta – ja viņš vēlas, tad viņš var reģistrēties kā pašnodarbinātais un nodokļus maksāt.

Patiesībā problēma, kas sākotnēji šķiet saistīta ar dažiem kailiem cilvēkiem, kas nepatīk vietējiem iedzīvotājiem, ir daudz nopietnāka, proti, ja neviens likums to neregulē un pašvaldība neliekas ne zinis, teorētiski jebkurš Latvijas iedzīvotājs var uzcelt būdiņu, teiksim, uz tukšām mucām, pietauvot pie krasta un šādā veidā iegūt sev vasarnīcu, neiegādājoties zemi, pat nemaksājot nekustamā īpašuma nodokli. Uz jautājumu, vai šāda perspektīva piejūras ciemata vadītāju nesatrauc, Galanderei atbildes nebija...