Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Trakas lietas

Vainhausas tēvs cenšas nopelnīt uz mirušās meitas rēķina

Arī ar mirušajiem var pelnīt lielu naudu: tik lielu popularitāti Eimija Vainhausa un viņas mūzika kā tagad, pāris nedēļas pēc viņas nāves, nebija sasniegusi pat dziedātājas dzīves laikā.

Uz Eimijas Vainhausas popularitātes rēķina cer savu labumu gūt visi – pat viņas tēvs Mičs Vainhauss.

«Club 27» jaunā locekle

Dziedātāja Eimija Vainhausa savu likteni bija nojautusi jau agrāk. Saviem draugiem viņa bija sacījusi, ka savu dzīvi beigšot tā sauktajā «Club 27» – pašā ekskluzīvākajā un skumjākajā klubā pasaulē, kura biedri ir Dženisa Džoplina, Džims Morisons, Džimijs Hendrikss, Kurts Kobeins un Braiens Džonss, mūziķi, kuri viņsaulē aizgājuši 27 gadu vecumā. Tieši nāve ir padarījusi viņus nemirstamus. Pēc dziedātājas nāves briti iegādājušies tik daudz viņas albumu kā nekad – Vainhausas ierakstu pārdošanas apjoms Lielbritānijā pieaudzis 37 (!) reizes. Atsevišķos veikalos pieprasījums ir tik liels, ka ierakstu kompānijas čakli producē papildu metienus, lai apmierinātu visus pircējus. Arī dziedātājas singli bauda lielu interesi – to pārdošanas apjoms palielinājies 23 reizes.

Pārdot var visu

Vainhausas māja joprojām slīgst ziedu jūrā, un cilvēku pūļi dodas turp pieminēt savu elku, taču tā ir tikai medaļas viena puse. Kamēr vieni sēro par dziedātājas nāvi, citi cenšas uz tā rēķina kārtīgi nopelnīt. To šobrīd var izdarīt gandrīz katrs, kuram plauktā ir kāds Vainhausas disks, un, ja uz tā ir dziedātājas autogrāfs, albumam ir zelta vērtība. Interneta izsoļu veikalā «Ebay», ierakstot vārdu «Amy Winehouse», var atrast gandrīz 800 piedāvājumu, tostarp viņas albumus, koncertu biļetes, portretus un daudz ko citu, kas saistīts ar mirušo dziedātāju. Par interneta domēnu www.best-of-amywinehouse.com tiek prasīti ne vairāk un ne mazāk kā 99 999 eiro. Slavenās dziedātājas portretu, kurā viņa redzama pavedinošā pozā ar cigareti un aizdomīgi baltām nāsīm, var iegādāties par 6000 eiro, savukārt pēdējā koncerta biļete tiek piedāvāta par 200 eiro.

Iztirgotā piemiņa

Pēc meitas nāves lielu aktivitāti izrāda viņas tēvs Mičs Vainhauss. Bijušajam taksometru vadītājam tiek pārmests, ka viņš mēģinot ar savas meitas vārdu virzīt uz priekšu pats savu muzikālo karjeru. Jāpiebilst, ka Vainhauss pērn 59 gadu vecumā izdeva džeza albumu «Rush Of Love», kurā bez kaverversijām ir arī četri viņa rakstīti skaņdarbi. Tieši meitas popularitāte bija palīdzējusi viņam iekļūt mūzikas biznesā. Par visīstāko PR triku daudzi uzskata arī Vainhausa pārrunas ar britu parlamentu par antinarkotiku programmu un rehabilitācijas klīnikas izveidošanu. Neitrāli novērotāji nebīstas pat apšaubīt to, cik dziļas un patiesas ir ģimenes sēras par pāragri mirušo meitu. Dīvaina ir bijusi tēva prasība sēru pasākuma laikā Eimijas iemīļotajā klubā «Jazz After Dark» – «Nevienu asaru!» – tāds bija sēru mītiņa moto, kuru nācās ievērot 60 personu lielajam dziedātājas draugu pulkam, kamēr Vainhauss dziedāja dziesmas no Eimijas albuma «Back To Black». Dziedātājas tēvs nelaiž garām nevienu izdevību ņemt rokā mikrofonu un stāties kameras priekšā, lai it kā «celtu godā savas meitas mantojumu». Viņš atkārtoti atgādina, cik meita pēdējā laikā esot bijusi laimīga – šķiet, Vainhausam no atmiņas izgaisis fakts, ka Eimija savas pēdējās uzstāšanās laikā Belgradā atgādināja nožēlojamu vraku. Dziedātāja kāpa uz skatuves pamatīgā reibumā un nespēja ne atcerēties dziesmu vārdus, ne arī nostāvēt kājās. Eimija nevarēja arī atcerēties, kur atrodas, jo sākumā sveicināja Atēnas, tad – Ņujorku.

Mantojuma vērtība pieaug

Finanšu eksperti prognozē, ka Eimijas Vainhausas kulta rezultātā viņas īpašumu vērtība varētu pieaugt pat līdz 60 miljoniem mārciņu. Šādas prognozes izriet no tā, ka «Back To Black» ierindojas 17 valstu topu galvgalī. Dziedātājas 15 miljonus mārciņu vērto īpašumu mantos viņas vecāki un brālis. Tēvs Mičs Vainhauss ir darījis jau zināmu, ka daļu naudas ieguldīšot «Eimijas Vainhausas rehabilitācijas klīnikas» dibināšanā, kas sniegs profesionālu atbalstu no narkotikām atkarīgiem cilvēkiem.