Ventspilnieku prezidents pats gatavs iet laukumā un atriebties

© F64

Skandāli, kas nu jau krietnu laiku apvij FK «Ventspils», vēršas plašumā.

Viss sākās 2009. gadā, kad aizdomās par likmēm totalizatoros un rezultātu ietekmēšanu spēlēs no FK «Ventspils» rindām tika atstādināti futbolisti Deniss Kačanovs, Vīts Rimkus un Saša Cilinšeks. Pērn policija aizdomās par izspiešanu aizturēja kluba direktoru Sergeju Barkovski, bet kā cietušie šajā lietā ir jau minētie Kačanovs un Rimkus. Nesen Kačanovs, spēlējot FC «Skonto» rindās, ar tīšu pārkāpumu smagi savainoja FK «Ventspils» spēlētāju, kluba prezidenta dēlu Vladimiru Bespalovu. Par šo notikumu saistību un aizkulisēm intervijā »VZ« stāsta FK «Ventspils» prezidents Jurijs Bespalovs.

– Vispirms par pēdējiem notikumiem. Cik smagi savainots spēlētājs Bespalovs, un kāda ir diagnoze?

– Bespalovam ir sarautas divas saites potītes apvidū, atlūzis fragments no apakšstilba potītes rajonā, kā arī konstatēta intraartikulārā hematoma. Viņa turpmākā karjera ir zem lielas jautājuma zīmes.

– Vai ne mirkli nešaubījāties, ka Kačanova pārkāpums bija tīšs? Galu galā tiesnesis spēlē par to iedeva tikai dzelteno kartīti.

– Jau 30 000 cilvēku FK «Ventspils» mājaslapā noskatījušies šīs epizodes. Sabiedrība uzmanīgi seko līdzi, un katrs, kurš kaut nedaudz saprot no futbola, saprot arī to, cik šī situācija bija tīša vai netīša. Tiesnesis nezina priekšvēsturi, turklāt atradās patālu. Ja viņam būtu iespēja noskatīties ierakstu, viņš, iespējams, būtu iedevis trīs sarkanās kartītes. Līdz 37. minūtei laukumā bija vairāki provokatīvi gadījumi, un arī iepriekšējā spēlē bija tikpat rupjš mēģinājums traumēt Bespalovu, tikai viņš netrāpīja pa ceļam. Ja analizē Kačanova rīcību abās spēlēs, viņš ne pret vienu nespēlēja tik asi kā pret Bespalovu. Bija mēģinājumi viņu izgrūst ārpus laukuma, kur spēlētājs viegli var paklupt vai sastiept kāju, un vēl citi starpgadījumi, ko nevar nosaukt citādi kā par provokāciju.

– Jūsuprāt, tas saistīts ar Denisa Kačanova atlaišanu no FK «Ventspils»

2009. gadā?

– Šie spēlētāji (Deniss Kačanovs, Vīts Rimkus), būdami vieni no augstāk apmaksātajiem spēlētājiem «Ventspils» rindās, pazaudēja darbu saistībā ar «nodevību», sajuta nesodāmības apziņu un nolēma man atriebties pašā zemiskākajā veidā, kāds vien var būt. Viņi mani nesagaidīja aiz kāda stūra, lai gan no viņu puses tas būtu daudz vīrišķīgāk, bet izvēlējās pašu ievainojamāko vietu – manu dēlu – un radīja viņam traumu.

– Ja atgriežamies pie notikumiem, kad tika atlaisti Rimkus, Kačanovs un Cilinšeks, vai jūs varētu vēlreiz paskaidrot šīs lietas būtību?

– FK «Ventspils» mājaslapā līdz ar Vladimira Bespalova traumēšanas video ievietots arī video no FK «Ventspils» čempionu līgas spēles pret Šveices klubu «Zurich». Ļoti grūti pārstāstīt Kačanova spēli. Pats maigākais apzīmējums būtu – neadekvāta. Faktiski viņa vainas dēļ pretinieki divkārt guva vārtus. Viņš nespēlēja, tikai imitēja spēli. Katram tas ir redzams ar neapbruņotu aci. Šajos video var salīdzināt, cik ļoti aktīvi un asi Kačanovs spēlēja pret Bespalovu un cik pasīvi – pret «Zurich». Ne tikai es, bet arī kluba vadība – direktors un galvenais treneris – nesaprata, ar ko saistīta tik neadekvāta spēle. Situāciju neuzlaboja arī tas, ka uz šo spēli pēc Kačanova, Cilinšeka un Rimkus uzaicinājuma bija ieradies arī kāds cilvēks no Serbijas, ar kuru viņi slepus kaut ko runāja. Likmes uz šo spēli bija izdevīgas, un, ja aizsargi spēlē slikti, bet uzbrucēji – neaktīvi, var izdarīt secinājumus, ka tas ir izdevīgi cilvēkiem, kuri spēlē totalizatorā. Protams, pierādījumus šajā gadījumā spētu atrast vien kāda Centrālās izlūkošanas pārvalde vai Federālās izmeklēšanas birojs, jo likmes tiek liktas, piemēram, caur Singapūru, izmantojot starpniekus, tā, ka futbolista vārds neparādās un pierādīt neapstrīdami nevar, tāpat kā daudzus krāpšanas faktus. Tāpēc sportā, ja spēlētājs vairs nebauda uzticību, no viņa jāšķiras. Tas ir tāpat kā karā – vienības karavīrus, no kuru puses jaušama nodevība, labākajā gadījumā līdzi kaujā neņem. Tāpēc arī šie spēlētāji vairs netika pielaisti pie spēlēm un līgumi ar viņiem tika lauzti. Viņi pazaudēja visaugstāk apmaksāto futbolista darbu Latvijā, kas viņu vecumā varētu būt diezgan nepatīkami. Plus vēl mani publiskie paziņojumi šajā lietā – tā arī ir visa priekšvēsture.

– Latvijas Futbola federācija Kačanovam piesprieda diskvalifikāciju līdz

1. septembrim, lai gan FK «Ventspils» pieprasīja mūža diskvalifikāciju. Kā vērtējat Latvijas Futbola federācijas lēmumu?

– Ņemot vērā futbola kluba «Skonto» ietekmi uz Latvijas Futbola federāciju, var uzskatīt, ka federācijas ekspertu un disciplinārās komisijas pieņemtais lēmums par Kačanova diskvalifikāciju līdz 1. septembrim ir vīrišķīgs. Lai gan personīgi domāju, ka minimālais sods būtu Kačanova diskvalifikācija uz laiku, kamēr ārstējas Bespalovs, jeb līdz sezonas beigām. Lai gan futbolistiem, kuri spēlē rupji un zemiski, futbolā vispār nebūtu vieta. LFF kādreiz būtu jāsāk pret to cīnīties, ar atbilstošu sodu radīt precedentu, nevis snaust savā migā un izlikties, ka viss ir kārtībā. Kā tēvs varu pateikt: ja lēmums, pēc maniem ieskatiem, būtu pavisam netaisnīgs, man atliktu tikai viens variants – iet un pašam spēlēt pret «Skonto» un Kačanovu. Tāpēc es 6. jūlijā pieteicu sevi FK «Ventspils» komandas sastāvā. Esmu spēlējis futbolu četrpadsmit gadu, un tas nekas, ka man ir 50 gadu. Ar 15 minūtēm man pietiktu.

– FC «Skonto» apšauba LFF lēmuma leģitimitāti. Kā varat to komentēt?

– Viņi paziņoja, ka tā bija vienkārša spēles situācija, un aicināja ar sodīšanu neradīt precedentu. Nu tad pārvērtīsim futbola laukumus par vietu, kur vieni spēlē futbolu, bet citi nodarbojas ar kikboksu. Varbūt pārvērtīsim laukumus par vietām, kur vispār nekādi likumi nav jāievēro un var otram sagādāt smagus miesas bojājumus?

No futbola kluba puses– ir civillikums, kas nosa

ka – katram jāatlīdzina zaudējumi, kas nodarīti viņa darbības vai bezdarbības rezultātā. Tāpēc klubs iesniegs prasību tiesā, lai piedzītu no Kačanova līdzekļus, kas iztērēti Bespalova ārstēšanai un rehabilitācijai. Tieši Kačanovam, jo diezin vai viņa klubs lika tā rīkoties. Ja to lika darīt «Skonto» treneris Marians Pahars, lai abi atbild solidāri.

– Kāda saistība ar to visu ir izspiešanas lietai, par kuru tika aizturēts FK «Ventspils» direktors Sergejs Barkovskis un kurā cietušie ir Kačanovs, Rimkus un Vladimirs Koļesņičenko, un pirms tam notikušajam totalizatoru skandālam?

– Jau vairākkārt esmu minējis, ka man ar šo lietu nav nekāda sakara. Tobrīd kluba vadību biju nodevis citās rokās un nekādus lēmumus, izņemot par Kačanova, Rimkus un Cilinšeka atbrīvošanu, neparakstīju. Esmu šajā lietā kā liecinieks. Iespējams, šī lieta ir mēģinājums atriebties klubam, man, manam dēlam. Gudrs cilvēks savās likstās meklēs savas kļūdas, bet aprobežots vienmēr vainos kādu citu un mēģinās atriebties.

**

Viedokļi

FC «Skonto» ģenerāldirektors Andrejs Baharevs:

– Ar lēmuma pieņemšanu ir noticis precedents, pēc kura jebkurš klubs var apstrīdēt tiesnešu darbību un lūgt spēlētāju diskvalifikāciju, par pamatu ņemot video atkārtojumu, bez attiecīga ieraksta protokolā un ārpus noteiktajiem protesta iesniegšanas termiņiem. Diemžēl izrādījies, ka FK «Ventspils» prezidenta autoritāte varēja emocionāli ietekmēt LFF DK lēmumu. Ir vērts piebilst, ka LFF uz sēdi nebija uzaicinājusi notikušajā iesaistīto otru pusi – ne Denisu Kačanovu, ne futbola kluba «Skonto» pārstāvjus. Tādējādi lietu izskatīja bez abu pušu dalības, kas mums ir šoks, jo LFF tomēr ir pati ietekmīgākā Latvijas futbola organizācija. Kā saprotu, tas nozīmē, ka LFF DK durvis ir atvērtas arī citu klubu vadībai, kas ar saviem video ierakstiem var ierasties, piedalīties sapulcēs un pieprasīt diskvalifikācijas. Cerams, ka šajā jautājumā LFF DK turpinās ievērot šādus principus arī turpmāk.

Futbola eksperts Askolds Uldriķis:

– Epizode, kurā tika savainots Bespalovs, izskatījās briesmīgi. Ierakstā redzams, ka izklupiens ar kājām pa priekšu notika brīdī, kad Bespalovs jau bija aizspēris bumbu uz priekšu, un jebkuram futbola ekspertam redzams, ka tā nebija cīņa par bumbu, bet gan rupja uzbrukuma apturēšana. Jāņem vērā, ka Deniss Kačanovs ir ass spēlētājs. Varbūt ne tik daudz spēles ziņā, taču viņš nekad nepaliek vārdu parādā un atdara, ja ir bijis kāds grūdiens vai kas tamlīdzīgs. Un visbeidzot jāņem vērā visi tie zemūdens akmeņi saistībā ar viņa mīklaino atlaišanu no FK «Ventspils» un tam sekojošo krimināllietu, kurā viņš ir cietušais. Var jau būt, ka tas mērs bija tik pilns, ka viņš nolēma atriebties, bet šajā ziņā no viņa nekādu komentāru droši vien nesagaidīsim. Kačanovs neko nekomentēja pat tad, kad viņam sadedzināja džipu. Es sliecos domāt, ka šajā situācijā taisnība ir Jurijam Bespalovam, lai gan nedomāju, ka Kačanovs vēlējās nodarīt otram futbolistam tik smagu traumu.

Svarīgākais