Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Trakas lietas

Slavenības sacenšas saderināšanās gredzenu dārdzībā

© Scanpix

Keitas Midltones pirkstā mirdz neparasti grezns, ovālas formas tumši zila safīra 18 karātu gredzens ar 14 briljantiem, kura aptuvenā vērtība tiek lēsta 33 000 eiro.

Prinča Viljama dāvinātais gredzens ir ģimenes relikvija – viņa mātes, traģiski bojāgājušās princeses Diānas saderināšanās gredzens. Citas slavenības gan var lepoties ar vēl dārgākiem gredzeniem.

Nākamā sievastēva sagādāts

Slavenību vidū valda pat sava veida sacensība saderināšanās gredzenu lieluma un dārguma ziņā. Princese Diāna savu saderināšanās gredzenu, kas tagad mirdz viņas vecākā dēla prinča Viljama līgavas Keitas Midltones pirkstā, savulaik bija izvēlējusies pati. Kad princis Čārlzs viņu bildinājis, Diānai bija jāizvēlas kāds no «Garrard Jewelers» piedāvātajiem gredzeniem. Ir vairākas teorijas, kāpēc viņa izvēlējusies tieši šo gredzenu: akmens izcēlis viņas acu krāsu, iespējams, gredzenu ieteikusi karaliene Elizabete II, vai arī, kā pati Diāna kādā intervijā bija sacījusi: «Tas bija lielākais.» Ir gan arī dārgāki gredzeni. Piemēram, nākamās Zviedrijas karalienes gredzens izgatavots galma juveliera «W.A. Bolin» darbnīcā, un, pēc ekspertu aplēsēm, tā vērtība varētu būt no vairākiem desmitiem līdz pat simtiem tūkstošu eiro.

Gredzens par 3,4 miljoniem

Holivudas slavenību vidū lielākā popularitāte ir juvelieru Lorēna Švarca un Nīla Leina darinātajiem saderināšanās gredzeniem. Dārgākais gredzens, kas ir Švarca mākslas darbs, rotā amerikāņu «rhytm & blues» zvaigznes Bejonsas Noulzas pirkstu. Šā neparastā eksemplāra vērtība ir 3,4 miljoni eiro. 18 karātu dimanta gredzens platīna ietvarā ir īpaši vērtīgs mākslas darbs, kurš nav īsti piemērots ikdienas lietošanai. Tāpēc viņai ir otrs identisks, taču daudz lētāks eksemplārs 5000 eiro vērtībā, kuru dziedātāja nēsā publiskos pasākumos, TV pārraidēs un ballītēs. Bejonsa kādā intervijā sacījusi: «Cilvēki pievērš pārāk lielu uzmanību muļķīgām un materiālām lietām, piemēram, saderināšanās gredzeniem.» Iespējams, toreiz viņa nevarēja paredzēt, ka viņas iecerētais, reperis Jay-Z apliecinās savu mīlestību, uzvelkot viņai pirkstā tik dārgu un vērtīgu gredzenu. Taču arī par pieticīgu nu nekādi nevar uzskatīt pašas Bejonsas dāvanu savam mīļotajam viņa 41. dzimšanas dienā: Noulza iepriecinājusi gaviļnieku ar 1,3 miljonus britu mārciņu vērtu dāvanu – automašīnu «Bugatti Veyron Grand Sport».

Divas līgavas, viens gredzens

Pavisam nedaudz vērtības un dārguma ziņā no Noulzas oriģinālā eksemplāra atpaliek Elizabetes Hērlijas saderināšanās gredzens: no sava mīļotā, indiešu miljonāra Aruna Najaru viņa saņēma 15 karātu smagu «Haute Joallerie» sērijas gredzenu no baltā zelta.

Saderināšanās gredzenu topa trešajā vietā ir amerikāņu dziedātājas Meraijas Kerijas gredzens. Par to bija parūpējies dziedātājas mīļotais vīrietis, melnādainais aktieris, komiķis un reperis Niks Kenons, kurš 2008. gadā mīlestību savai sapņu sievietei apliecināja 2,5 miljonus dolāru vērtā 17 karātu dimanta gredzenā no «Jacob & Co» kolekcijas. Tiesa, drīz vien šajā saistībā parādījās nepatīkamas baumas: tieši tādu pašu gredzenu Kenons pirms kāda laika bija dāvinājis savai bijušajai līgavai, «Victoria's Secret» modelei Selitai Ebanksai. Ļaunas mēles melsa, ka runa esot par vienu un to pašu gredzenu, kuru rotā 58 sārti dimanti. Pēc šo baumu parādīšanās medijos kāda labi informēta persona sacīja: «Meraija bija ļoti saniknota, kad līdz viņas ausīm nonāca baumas par to, ka viņas gredzens ir «second hand» un ka to nēsājusi Kenona iepriekšējā līgava. Viņai tas ir ļoti nepatīkami. Visticamāk, ka Meraija ar šo gredzenu sabiedrībā vairs neparādīsies.»

Pie pazīstama juveliera

Divas Dženiferas, bet viens juvelieris – tā nu ir sanācis Holivudas aktierim, kino hitu «Krietnais Vils Hantings», «Armagedons» un «Pērlhārbora» zvaigznei Benam Aflekam. Viņa līgava Dženifera Gārnere savulaik savā 33. dzimšanas dienā no Afleka saņēma 500 000 dolāru vērtu un 4,5 karātus lielu saderināšanās gredzenu, kura autors ir rotaslietu dizainers Harijs Vinstons. No tās pašas kolekcijas Afleks jau agrāk bija izvēlējies saderināšanās gredzenu savai bijušajai mīļotajai sievietei Dženiferai Lopesai, tiesa, tas nebija ne uz pusi tik skaists un dārgs.

Savukārt Toms Krūzs izcēlies romantikas jomā – viņš par bildinājuma vietu Keitai Holmsai bija izvēlējies mīlētāju galvaspilsētu Parīzi un romantiskāko vietu – Eifeļa torni. Ieraugot ovālās formas piecu karātu gredzenu ar antīkiem elementiem sarkanā un baltā zelta ietvarā, Holmsai atbilde nebija ilgi jādomā – tiesa, pirms liktenīgā «jā» viņa izdvesusi neviltotu un sajūsmas pilnu «Oi!»...

Ģimenes relikvija nelīdzēja

Divus mēnešus pēc meitiņas nākšanas pasaulē saderinājās viņas vecāki Halle Berija un kanādiešu modelis Gabriels Obrijs. Kā saderināšanās gredzenu Obrijs pasniedzis Berijai savas ģimenes relikviju. «Gabriels uzskatīja, ka tas ir piemērotākais laiks, lai bildinātu Halli. Viņš pasniedza viņai ģimenes relikviju, lai parādītu, cik ļoti viņu mīl. Gredzens savulaik bijis viņa vecmāmiņas saderināšanās gredzens,» toreiz stāstīja drošs avots. Berija un Obrijs iepazinās 2005. gadā Versačes reklāmas filmēšanas laikā Losandželosā. «Man dzīvē blakus ir brīnišķīgs vīrietis, un mēs abi kopā no jauna definēsim laulību,» jūsmoja Berija. Tomēr šis sapnis nepiepildījās un nelīdzēja arī Obrija vecmāmiņas gredzens – pērn aprīlī pāris izšķīrās.

Neuzticas mīļotā gaumei

Lai klusībā nebūtu jāviļas par mīļotā dāvāto saderināšanās gredzenu, amerikāņu bijusī realitātes šovu zvaigzne un ballīšu karaliene Nikola Ričija ņēma šo lietu savās rokās un gredzenu izvēlējās pati – līgavainim Džoelam Madenam atlika vien tāds «nieks» kā to iegādāties. Gredzena modeli viņa izstrādāja kopā ar zvaigžņu aprindās iecienīto juvelieri Nīlu Leinu. Ričijai bija nepieciešams vairāk nekā mēnesis, lai taptu viņas 4 karātus lielais sapņu gredzens. «Nikola vēlējās brīnišķīgi skaistu un ļoti speciālu gredzenu, tāpēc gribēja iesaistīties tā veidošanas procesā,» atzīst Leins, kuram tiešām ir izdevies radīt oriģinālu eksemplāru.

Uzplaiksnī gredzenomānija

Pagājušajā gadā vairāku slavenību pirkstos iemirdzējās grezni saderināšanās gredzeni. Piemēram, bildinājumus saņēmušas Holivudas superzvaigznes Natālija Portmane, Rīsa Viterspūna (30. martā nosvinēja kāzas) un Anna Pakvina (arī ir jau apprecējusies).

Ar īpašu saderināšanās gredzenu var lepoties «Melnā gulbja» zvaigzne Portmane. 2010. gada decembrī franču baletdejotājs un horeogrāfs Benžamēns Milpjē lūdza aktrises roku un pirkstā viņai uzvilka gredzenu ar apaļu dimantu, kas iestrādāts divrindu riņķī. Kaut arī visi slavenību saderināšanās gredzeni no pirmā skata liekas līdzīgi, Portmanes gredzens atšķiras no citiem – tas ir ekoloģisks gredzens. Izklausās dīvaini, bet tas ir jaunākais modes kliedziens. Milpjē vēlējās savu mīļoto pārsteigt ar kaut ko neparastu, tāpēc ar savu ideju vērsās pie savas labas paziņas, juvelieres Džeimijas Volfas. «Benžamēns bija ļoti apcerīgs un pacietīgs un vēlējās, lai viss saskanētu. Mēs pārrunājām pilnīgi visu, kas Natālijai ir svarīgs,» stāsta Volfa. Aktrise dzīvo saskaņā ar apkārtējo vidi, uzturā lieto tikai veģetāro pārtiku, tāpēc viņas ideāliem un priekšstatam par dzīvi jāatspoguļojas arī gredzenā. Gredzens ir darināts no otrreiz pārstrādāta platīna, ko grezno antīks akmens un «nekonfliktējoši» dimanti, tas nozīmē, ka gredzenam izvēlētie dimanti nāk no raktuvēm, kurās valda godīga attieksme pret strādniekiem. Gredzena vērtība tiek lēsta 35 000 dolāru apmērā.

Ar neparastu izdomu izcēlies arī vampīru seriāla zvaigzne Stīvens Moijers, kurš savai kolēģei un filmas partnerei Annai Pakvinai pasniedza Kalifornijas juvelieres Keitijas Votermanes Holivudas standartam neparastu saderināšanās sudraba gredzenu «vintage» stilā.