Holandietim nozagta 2400 ekstazī tablešu kolekcija; 40 ripiņas bija saindētas

46 gadus vecam holandietim nozagta ekstazī tablešu kolekcija, kurā bija sakrātas jau 2400 tabletes. Šādu informāciju saņēmusi Nīderlandes policija.

Laupītāji „kolekcionāra” narkotikas no mājas iznesuši 10.decembrī. Tajā pašā dienā cietušais par notikušo ziņoja policijai, neskatoties uz to, ka par narkotiku glabāšanu mājās, viņam pašam varēja draudēt nepatikšanas, vēsta „Associated Press”.

Policijā viņš paskaidroja, ka ziņo par zādzību, jo 40 no nozagtajām tabletēm esot indīgas. Tiesa gan, pagaidām nav zināms, kāpēc daļa tablešu bija saindētas.

Savdabīgās kolekcijas īpašnieks policijai apgalvoja, ka viņš nav ne narkotiku lietotājs, ne to tirgotājs. Tabletes viņš krājis, jo viņam patīk to forma un krāsas. Kolekciju holandietis vācis 20 gadus un tās aptuvenā vērtība ir 11 tūkstoši eiro.

Policija vēl nav izlēmusi vai izvirzīt vīrietim apsūdzību par narkotiku iegādi un uzglabāšanu. Pagaidām lieta netiek ierosināta, jo vienīgais pierādījums – kolekcija – ir nozagta.

Par ekstazī sauc sintētiskas vielas, kas ķīmiskā sastāva ziņā ir radniecīgas amfetamīniem, bet to iedarbība nedaudz atšķiras. Pazīstamākais ekstazī grupas preparāts ir 3,4-metilēndioksimetamfetamīns (MDMA), bet reizēm ekstazī tabletēs atrod citas analogas vielas (MDA, MDEA utt.). Šīs narkotikas reizēm sauc par entaktogēniem, norādot uz to ļoti specifisko garastāvokļa maiņas efektu. Dažkārt šo vielu radītais efekts drīzāk atgādina halucinogēnu vielu iedarbības sekas.