Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Šovbizness

Latvijas bruņumašīnas filmējas Holivudas grāvējā kopā ar Boratu

© Vakara Ziņas

No filmēšanas Spānijā atgriezusies mūsējo delegācija, kas turp nogādāja trīs izslavētās bruņumašīnas «Combat Prombron» – tās savai jaunākajai filmai bija nolūkojis pats Saša Koens, kurš zināms kā slavenās Borata lomas atveidotājs.

Pasaka, kas kļūst par īstenību

Pirms kāda laika mūsu pusē idejiskā līmenī tapušie bruņudžipi «Combat Prombron» (atkarībā no aprīkojuma to cena svārstās miljons eiro apmērā) bija skatāmi starptautiskajā autoizstādē Monako, kur pie to saimniekiem klāt gājuši un interesējušies par mašīnām daudzi slaveni cilvēki, tostarp arī tādi, kuri cieši saistīti ar Holivudas kinoindustriju. «Kad atbraucām uz Rīgu un par to stāstījām, daudzi par mums smējās: atbraukuši divi baroni Minhauzeni, kuri te izplata savas pasaciņas. Taču šopavasar saņēmām ļoti nopietnu e-pastu, kas vēstīja, ka Holivuda tiešām mūs gaida,» gandarīti »VZ« klāsta viens no šo džipu izveides idejas autoriem, Latvijas Afgāņu biedrības vadītājs Igors Ristolainens. Izrādījies, ka «Combat Prombron» noskatījuši filmas «Diktators» veidotāji: šajā lentē galvenajā lomā ir Saša Koens, kurš pazīstams kā Borata lomas atveidotājs.

Ja vajag, braucam!

Kinofilmai bijuši vajadzīgi trīs džipi, taču SIA «Dartz grupas» rīcībā nav bijis neviena: Eiropā šobrīd braukalē ap pussimts šo mašīnu, taču pašai kompānijai finanses neatļauj kādu turēt rezervē. Nācies operatīvi meklēt. «Tie, kas šīs mašīnas pērk, savā dvēselē tomēr ir avantūristi. Zvanījām, vai kāds nebūtu ar mieru uz filmēšanas laiku aizdot savu mašīnu. Trijiem piezvanījām, neviens neatteica,» stāsta Ristolainens. Tā nu uz Sevilju, kur notika filmēšana, devušās automašīnas no Francijas (Kannām), Igaunijas un Krievijas (Smoļenskas). «Visas trīs vēl vajadzēja pārklāt ar speciālu zelta plēvi, kas ir liels retums – pēdējo mašīnu aplīmējām jau ceļā. Rezultātā nevienu nepievīlām: mašīnas atbrauca laikā, intervālā 15–20 minūtes,» lepns ir Ristolainens. Pie stūres bija viņš pats, vēl divi Krievijas «afgāņi», viens vīrs «anekdošu stāstīšanai, lai mēs neaizmigtu», kā arī delegācijas vadītājs Leonards Jankelovičs. Maršruts – Lietuva–Polija–Čehija–Vācija–Francija–Spānija, kopumā ap 4500 kilometriem. Vai nebija grūti vienam braukt? «Ir tāds vārds – vajag!» kaujās norūdīta cīnītāja balsī noteic Ristolainens.

Pasaules projekts

Par «Diktatora» sižetu vīri stāstīt nedrīkst – tas paredzēts līgumā. Zināms vien tas, ka filma būs par kādas izdomātas arābu valsts diktatoru (tā lomā, protams, būs Saša Koens), režisors – Lerijs Čārlzs, uzņem «Paramount Pictures», pirmizrāde gaidāma 2012. gada pavasarī. Filmas titros būs arī mūsējie, jo Ristolainens bijis gan džipa vadītājs, gan arī minētā diktatora miesassargs, bet Jankelovičs tajos nez kāpēc ir noformēts kā mehāniķis. Aptuveni divas nedēļas mūsējie pavadījuši filmēšanas laukumos Seviljā un Kanāriju salās, kur nofilmētas visas nepieciešamās epizodes. Kā jau arābu diktatoram pienākas, Koenam bijis visai plašs autoparks («Ferrari», «Lamborghini», «Bentley», «Rolls Royce»), taču Latvijas bruņudžipi izvēlēti tāpēc, ka tie nav sērijveida. Šis bijis visai starptautisks projekts – dekoratori no Vācijas, tehniskie darbinieki – francūži, filmēšanas grupa – no ASV, aktieri – no visas pasaules. Un mašīnas – no Latvijas.

Borats esot jauks cilvēks

Par Sašu Koenu mūsējie izsakās labvēlīgi: «Ļoti jauks cilvēks, nekādu zvaigžņu slimības pazīmju.» Ristolainens ar lepnumu atceras kādu epizodi: «Kanāriju salās nolēmu izbraukt «pa taisno», pāri tuksnesim. Izdevās. Koens bija baigā sajūsmā, pēc tam mani ilgi klapēja pa plecu un sauca par absolūti traku!» Savulaik Ristolainens strādājis Rīgas kinostudijā, tāpēc viņam šis piedzīvojums bijis īpašs: «Negaidīju, ka šī [Holivudas] mašinērija ir tik milzīga: skraida simtiem cilvēku, katrs aizņemts ar saviem darbiem, bet te atskan komanda «motors!», un pēkšņi ir pilnīgs klusums, visi strādā!» Vaicāts par atalgojumu, viņš tikai atmet ar roku: «Ne jau visu var izteikt naudā. Kur varētu atrast tādu tūrisma formu, kas piedāvātu šādu ceļojumu?! Labākie restorāni, pieczvaigžņu viesnīcas, Holivudas zvaigznes. Šādā gadījumā pats pēdējais, par ko vari iedomāties, ir prasīt, cik par to samaksās – ir piedāvājumi, pēc kuriem ir vienkārši jāņem soma, jāiemet tajā zobubirste un jābrauc!» uzskata mūsu jaunā kinozvaigzne. Starp citu, viņš pats sevi par tādu neuzskata: «Nē, es neesmu zvaigzne – tas viss notika tikai pateicoties automobilim.» Starp citu, zelta plēvi noņemt neesot lūdzis neviens no džipu īpašniekiem. «Tā jau tāpat bija ekskluzīva mašīna, bet tagad tā ir mašīna – kinozvaigzne!» norāda Ristolainens.