Raimonds Pauls vismaz šogad "Jauno vilni» pamest negrasās"

© Lauris Vīksne, f64

Šopiektdien, 25. martā, Rīgas klubā «Essential» norisināsies starptautiskā jauno izpildītāju konkursa «Jaunais vilnis» Eiropas atlases kārta. Uz Latvijas pārstāvēšanu tajā pretendē 17 dalībnieku, tostarp arī vairāki jau zināmi.

Organizācijā valda haoss

Pretendentus dalībai «Jaunā viļņa» konkursā vērtēs žūrija ar tās priekšsēdētājiem Igoru Krutoju un Raimondu Paulu priekšgalā. «Es zinu, ka piektdien žūrija tur mēģinās kaut ko klausīties, bet organizētība ir tik vāja, ka man pat grūti pateikt, kas un kā īsti būs. Atnākšu apskatīties, kas tur no Latvijas ir. Es pat nezinu visus tos dalībniekus. Tur tie mūsējie esot kādi septiņpadsmit gabali,» par gaidāmo atlasi »VZ« ar sev raksturīgo humoru stāstīja Maestro. Pārējo valstu pretendenti viņu īpaši neinteresējot – tos viņš rūpīgāk vērtēšot jau pašā festivāla konkursā.

Jubilejā bez Paula neiztikt

Šogad «Jaunā viļņa» kaislības sākušās bez ierastā šā pasākuma žūrijas priekšsēdētāja Raimonda Paula paziņojuma par savu aiziešanu no tā. «Šis jau ir desmitais, jubilejas pasākums, un man būtu žēl, ja viss nobruktu. Mēs šajā festivālā neesam saimnieki, un tad jau redzēs, kas ar šo pasākumu notiks tālāk,» prātoja Pauls.

Jaunieši laužas uz «vilni»

Pretendentu pirmā atlases kārta notikusi neklātienē, noklausoties audio pieteikumus. Liela daļa pretendentu, kas šogad «Jaunajā vilnī» vēlas pārstāvēt Latviju, plašākai publikai neko neizteiks. Starp reālākajiem pretendentiem uz Latvijai paredzēto vakanci var minēt šova «O!Kartes akadēmija» uzvarētāju Samantu Tīnu, «Muzikālās bankas» uzvarētāju Nikolaju Puzikovu, kā arī Krievijas šova «Zvaigžņu fabrika» dalībnieci Natāliju Tumševicu. Pārsteigumu var sagādāt arī jaunais ventspilnieks Roberts Pētersons, kurš par savām vokālajām prasmēm jau izpelnījies arī Maestro atzinību. Dzimtenē neko neizsaka divu dziedošo meiteņu duets «Euphoria OK», taču, piemēram, Somijā šīs meitenes jau izpelnījušās uzmanību.

Maestro iesaka Ogres rokeri

Pauls lielas cerības saista ar roka dziedātāju Ati Ieviņu. «Es negribu vēl nosaukt savu favorītu. Man tur ir viens labs roka pārstāvis no Ogres, no grupas «Opus Pro» – Atis Ieviņš. Vai viņš ir ticis tālāk un kā sevi parādīs, es nezinu,» bilda Pauls. Maestro norādīja, ka kaut ko prognozēt varēs tikai pēc atlases, kurā dalībnieki rādīs, uz ko ir spējīgi. «Es zinu, ka brāļi Riči pretendē uz vietu konkursā. Viņi varētu būt kaut kas atšķirīgs. Tas gan ir atkarīgs no tā, kā viņi sevi parādīs. Es negribu tagad teikt, ka viņi ir reālākie pretendenti uz vietu konkursā, jo man ir jādzird arī pārējie,» secināja Pauls.

INTERESĒ TIKAI LATVIEŠI

Raimonds Pauls šogad «Jaunā viļņa» žūrijā piedalīsies jau no atlases kārtām, jo viņam ir svarīgi, kas šajā konkursā pārstāvēs Latviju. «Ir mums dziedātājas, kas labi izskatās, bet vokāli šīs mākslinieces ir visai vājas. Vajag izvēlēties to, kurš sevi var labi parādīt arī ar balss spējām,» uzskata Maestro.

SAMANTA VEIKSMEI NETIC

«Kā jau visos starptautiskos konkursos, arī šajā ir tāda lieta kā «vārda aizlikšana». Es sevišķi neticu, ka tikšu tālāk. Man galvenais ir sevi parādīt no labākās puses. Uz konkursu jāsagatavo trīs dziesmas. Es noteikti latviešu valodā dziedāšu «Auga, auga rūžeņa», savu jaunāko singlu, kā arī Bjorkas dziesmu «It’s Oh So Quiet». Tad jau redzēs, kā man ies,» pārdomās ar »VZ« dalījās Samanta Tīna.

TUMŠEVICA BŪS INTERNACIONĀLA

«Kā pasaules hitu dziedāšu Dafijas dziesmu «Mercy», kā tautas hitu – «Dziesmu par pēdējo lapu». Raimonda Paula dziesmu dziedāšu latviešu valodā, bet vienu pantiņu arī krieviski. Savukārt trešā dziesma būs man zviedru komponista sarakstītā balāde «Don’t Go». Es ļoti daudz strādāju un ļoti vēlos pārstāvēt savu valsti šajā desmitajā jubilejas «Jaunā viļņa» konkursā. Ļoti ceru, ka žūrijai es iepatikšos,» cer Natālija Tumševica.

NIKOLAJS NO ŽŪRIJAS NEBAIDĀS

«Dziedāšu savas dziesmas, kas man pašam vislabāk padodas. Es domāju, ka viss būs kārtībā. Man galvenais ir piedalīties un parādīt sevi. Žūrija mani nebaida – pa šo laiku esmu jau gana norūdīts,» »VZ« teica Nikolajs Puzikovs.

PĒTERSONS GATAVO MERKŪRIJU

«Kā pasaules hitu izpildīšu Fredija Merkūrija dziesmu «I Was Born To Love You» un arī savu dziesmu «Dzīve ir viena». Es nezinu, kā man veiksies, bet par to pat sevišķi nedomāju. Galu galā, ja nekur netikšu, nebūs iemesla, par ko turpmāk uztraukties,» pauda Roberts Pētersons.

VAI BŪS EIFORIJĀ?

«Šobrīd mūsu duets rūpīgi gatavojas atlasei. Notiek aktīvi mēģinājumi ar vokālajiem pasniedzējiem, lai palielinātu savas iespējas konkursa atlasē. Par to, kādas dziesmas tiks izpildītas, zināsim tikai pēdējā brīdī, taču iespējamo variantu ir daudz. Gribam sevi parādīt no labākās puses,» pauda grupas «Euphoria OK» dalībnieces.

Svarīgākais