Filma "Dancis pa trim" liek atminēties Freimaņa cilvēcību

© publicitātes foto

Ar klusuma brīdi un nostalģiskām izjūtām uz ekrāniem parādījusies filma «Dancis pa trim», kurā galvenajā lomā ir Mārtiņš Freimanis. Daudzas sižetiskās ainas atgādina arī paša Freimaņa sūro dzīves pieredzi.

Pēc pirmizrādes notikušajā pasākumā sanākušie atminējās mūziķa un aktiera cilvēcību, kas valdījusi filmēšanas laukumā.

Aizkadri kā nekrologs

Pārpildītā kinoteātrī «Rīga» 3. martā notika režisora Arvīda Krieva jaunās filmas «Dancis pa trim» pirmizrāde. Filmas uzņemšanas process noritējis ilgāk nekā septiņus gadus, un aktieri Mārtiņš Freimanis, Leonīds Locenieks un Kristīne Bēdele, kā arī operators Dāvis Sīmanis tā arī nesagaidīja tās pirmizrādi – īsi pirms seansa viņi tika pieminēti ar klusuma brīdi. Neiztrūka radošās komandas atmiņu un dokumentāla ieskata filmas aizkadros, kuros dominēja Freimanis ar savu četrkājaino draudzeni Pepi un kas bija kā muzikāls nekrologs. Režisors Krievs norādīja, ka filmēšanas komanda ir kā viena liela ģimene, tāpēc ir ļoti skumji, ka daži no ģimenes šo svētku dienu tā arī nesagaidīja: «Mārtiņš Freimanis bija cilvēcīgi ļoti vienkāršs, un šie kadri sākotnēji tika veidoti kā materiāls, par ko pasmaidīt, bet nu tas ir kā neliels piemiņas video mūžībā aizgājušajam Mārtiņam.» Šī bija pirmā reize, kad filmu visā pilnībā uz lielā ekrāna ieraudzīja arī režisors. «Mēs Latvijā neesam tik bagāti, lai varētu atļauties īrēt kino zāli un režisors viens pats skatītos jau gatavo filmu,» pasmējās Krievs.

Lomā ieliek bērnību

«Dancis pa trim» veidotāji vēlējušies atšķirt tās Latvijas vēstures lappuses, kas atklāj kureliešu nozīmi Otrā pasaules kara laikā, latviešu karavīriem mēģinot atrast savu vietu valsts neatkarības atjaunošanā. Stāsts veidots uz mīlas trijstūra fona, Kristīnes Nevarauskas atveidotajai Sandrai liekot izvēlēties starp vācu virsnieku Ginteru (Mārtiņš Freimanis) un uz nāvi notiesātu latviešu dižkareivi Fredi (Jānis Vingris). Freimanis šajā lomā labi varēja izteikt pats sevi, jo otrs no viņa atveidotajiem tēliem rakstnieks Arvīds audzis bez mātes un tēva kopā ar kareivīgu vecmāmiņu – gluži kā Mārtiņš. Lai arī ko teiktu kritiķi, daudziem skatītājiem šī filma kalpos kā piemiņa par mūziķi. Jāpiebilst, ka daudzi par labākajiem filmas aktieriem atzina tieši mūziķus – Mārtiņu Freimani un Kārli Būmeistaru jeb Kažu, smejoties, ka pazīstamais dziedātājs Kaža, kurš filmā atveido vācieti, droši varētu uzņemties pat Ādolfa Hitlera lomu.

Filmas «Dancis pa trim» pirmizrāde bija visai emocionāls notikums visiem Mārtiņa Freimaņa draugiem un paziņām, jo tā uzskatāma par viņa pēdējo lielo veikumu uz lielajiem ekrāniem. Lai ko teiktu kritiķi, skatītāji par Freimaņa aktiermeistarību izsakās pozitīvi.

Aktrise Anna Klēvere bija atvedusi dēlu Gustavu paskatīties, kā viņa tētis Egils Melbārdis iejuties mācītāja lomā.

Kolēģa veikumu novērtēt ieradās arī režisors Jānis Streičs, kurš »VZ« atzina, ka katras jaunas pašmāju filmas pirmizrāde ir liels un priecīgs notikums mūsu kino industrijā.

Uz pirmizrādi ieradās arī aktieris Rūdolfs Plēpis ar jaunāko meitu Viktoriju. Šajā filmā Plēpis parādās epizodiskā lomā, tēlojot galvenās varones Kristīnes Nevarauskas tēvu. Skatoties šo filmu, Plēpis sirsnīgi smējās, redzot sevi ekrānā.

Pa taisno no izrādes uz pirmizrādes banketu ieradās arī aktrise Kristīne Nevarauska, kas tūlīt steidzas sabučot savu ekrāna papuci Rūdolfu Plēpi. Abi kādu laiku draudzīgi patērzēja, līdz Plēpi uzmeklēja īstā meita un abi nozuda svinību galda virzienā.

«TUMSAS» SKŪPSTS

Aktrise Kristīne Nevarauska pateicībā par filmēšanas laiku bija sarūpējusi režisoram Arvīdam Krievam dāvanu. Pati Nevarauska «dāvanā» saņēma grupas «Tumsa» menedžera Mareka Bērenta buču.

DRAUDZENE IZSMĒJĀS

Viena no īpatnējākajām lomām šajā filmā tikusi mūziķim Kažam jeb Kārlim Būmeisteram, kurš uz pirmizrādi ieradās kopā ar draudzeni Lindu Meieri. «Es ceru, ka mana draudzene filmas laikā izsmējās par manu tēlu. Es precīzi nezināju, kāds būs mans varonis, nebiju lasījis visu scenāriju. Zināju tikai to, ka man ir jātēlo vācu maita,» atzinās Kaža.

Svarīgākais