Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Šovbizness

Eirovīzija – it kā ar un tomēr bez Mārtiņa

© F64

Šodien, 5. februārī, atkal sāksies Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases karuselis. Šoreiz tas diemžēl būs zīmīgs arī ar to, ka notiks bez šā konkursa veterāna Mārtiņa Freimaņa līdzdalības. Lai gan – kāpēc bez?! Viņa dziesmas dzīvo, un arī atlasē piedalīsies viena Freimaņa dziesma.

Ar vientuļnieka acīm

Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālā atlase sāksies ar divām pusfināla kārtām, kurās piedalīsies katrā pa desmit dziesmām. Mārtiņš Freimanis būs pārstāvēts ar dziesmu «Hop», kuru izpildīs jaunā grupa «Blitze» – tās uznāciens būs tieši rīt. Pusfinālos TV skatītāji un arī žūrija balsos nevis par ekrānos redzamajiem klipiem. Skarbā likteņa izspēlētās sagadīšanās dēļ «Blitze» filmējās tieši 27. janvārī – dienā, kuras rītā tika saņemta šokējošā vēsts par Mārtiņa pēkšņo nāvi. Par spīti tam, jaunie mūziķi bija uz strīpas, centās radīt atraktīvu priekšnesumu, bet visu šo procesu uzraudzīja «Tumsas» menedžeris Mareks Bērents – dzīve taču turpinās. «Dziesma «Hop» tika radīta, kā jau tas parasti Mārtiņam ierasts, uzreiz un ļoti ātri, lai gan pamatideja viņam bija galvā jau sen gatava. Vienojāmies par to, ka dziesmā būs daudz jautrības un attiecīgi arī tas pats uz skatuves. Dziesmas tēma – mīlestība – tiek apspēlēta vientuļnieka acīm, un stāsts ir par vientulību, ar kuru jāsamierinās, bet vārds, pie kura jāturas, ir «Hop». ««Tev būs uz skatuves jālēkā!» teica Freimis, «jo ballīte ir tikai sākusies un tā nekad nebeigsies!»» atstāsta grupas mūziķi.

Ar klusuma brīdi un rozēm

Arī tajā pašā dienā notikušajai Eirovīzijas preses konferencei bija skumja piegarša. Tā sākās ar klusuma brīdi. «Nav svarīgi, cik ilgs bijis šā cilvēka mūžs, galvenais – ko viņš atstājis pēc sevis. Eirovīzijā tas [Freimanim] ir izdevies,» teica Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektors Edgars Kots. Preses konferences rīkošanai atvēlētajā zālē bija izveidots arī speciāls stūrītis Mārtiņa piemiņai – Ventspils mērs Aivars Lembergs tajā nolika divas tumši sarkanas rozes. «Es gan viņu personīgi tik labi nepazinu, taču daudzie gadi Eirovīzijas sakarā manī ir radījuši pārliecību, ka Mārtiņš Freimanis bija ļoti labs cilvēks. Gribētu visiem izteikt līdzjūtību sakarā ar šo zaudējumu. Man patika viņa gars – optimistiski aktīva dzīves uztvere. No viņa dvašoja liels optimisms, un tas bija atspaids arī apkārtējiem cilvēkiem,» teica Lembergs. Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases fināls notiks 26. februārī, kā jau tas pēdējos desmit gados ierasts – Ventspilī. Kas zina, varbūt šajā pilsētā attiecīgajā vakarā būs iemesls par uzvarētāju pasludināt Mārtiņu Freimani...

PĒDĒJĀ IDEJA

Iespējams, ka viena no pēdējām Mārtiņa Freimaņa radošajām idejām bija šis kadrs – tieši viņš, kad jau ar veselību klājies diezgan slikti, tomēr bijis grupas «Blitze» mēģinājumā un savas dziesmas priekšnesumam ieplānojis šādu noslēguma akordu, ar jauniešu ielēkšanu dīvānā.

Dziesmas autors grupas «Blitze» mūziķiem uzdevis uz skatuves uzvesties iespējami jautrāk. «Būs uz skatuves jālēkā, jo ballīte ir tikai sākusies un tā nekad nebeigsies!» teicis Freimanis.

SKUMJĀ DIENĀ

Lai gan Ventspils mērs Aivars Lembergs personīgi Mārtiņu neesot īpaši labi pazinis, tomēr arī viņš godināja mūziķa piemiņu. Kā daudzi cilvēki visā Latvijā.

KAROS ARĪ KORI

Eirovīzijas pusfinālā cīnīsies arī šovā «Koru kari» redzētā Jelgavas Tirkīzilā kora dalībniece Ineta Rudzīte (kopā ar Uldi Timmu). Uz klipa filmēšanu viņu atbalstīt un dot vērtīgus padomus bija ieradies arī pats kora «šefs» Žoržs Siksna.

BEZ FREDA, BET AR MIKU

Eirovīzijas dziesmu «Daylight» sacerējuši grupas «Labvēlīgais tips» vīri, taču paši uz skatuves to izpildīt nekāps – to uzticēts darīt projektam «D-family», kura kodols ir dziedošā Dukuru ģimene.