Iepriekšējā tievēšanas šova uzvarētājs atkal pieņēmies svarā

© TV3/publicitātes foto

Jau šosestdien TV tiks demonstrēts tievēšanas šova «Dejo nost!» lielais fināls. Šis nav pirmais šovs, kurā cilvēki publiski cenšas atbrīvoties no liekā svara: 2008. gadā ēterā tika demonstrēts šovs «XXL». Vai iespējams mainīt savu dzīvi ar TV šova palīdzību? To »VZ« vaicāja šova «XXL» uzvarētājam Kārlim Ventaskrastam.

Skatās pašreizējo šovu

Piesakoties šovam «XXL», Kārlis Ventaskrasts svēra ap 148 kilogramiem un sīvā cīņā ar taukiem zaudēja vairāk nekā 50 kilogramu, uzvarot konkurentus un saņemot par to 100 latu par katru nomesto kilogramu (nedaudz vairāk par trim tūkstošiem latu pēc nodokļu nomaksāšanas). «Pirmā lieta bija savākt savu svaru, otra lieta – paskatīties, kā tas notiek ekrāna otrā pusē, trešā lieta – cīnīties un uzvarēt pašam sevi,» atceroties dalību šovā, stāsta Ventaskrasts. «Kļūt par šovmeni man mērķa nebija, lai arī ir nācies piedalīties konkursā «Zelta ģimene», kur arī nedaudz naudas vinnējām un varējām meitai nopirkt riteni. No vienas puses – trīs lietas, labas lietas, no otras puses – diezin vai kaut kur vēl piedalīšos,» saka Ventaskrasts, piebilstot, ka seko līdzi arī pašreizējam šovam «Dejo nost!». «Ja tā godīgi – ja gribas skatīties skaistu dejošanu, jāiet vai nu uz Rīgas domes kausu, vai tamlīdzīgām vietām. Vienīgie, kas man patika tajā dejošanā – [Lauris] Reiniks un [Uldis] Marhilēvičs. Nedomāju, ka es gribētu piedalīties tādā šovā. No malas paskatīties, protams, ir intriģējoši. Viens gan ir skaidrs – taupības nolūkos neuzvarēs tas cilvēks, kurš visvairāk nometis svaru. Tas jau tagad skaidrs, ka viņš nav uzvarējis. Tomēr galvenais jau tajā visā nav nauda, bet gan grūdiens mainīties un sacensību moments.»

Par spīti sportam, svars lielāks

Ventaskrastam svars esot palielinājies, kad viņš atmetis smēķēšanu. «Pāri par 30 kilogramiem momentā bija klāt. Šovs iekrita tajā brīdī, kad kādu laiku biju atmetis smēķēšanu un biju sasniedzis svara augstāko punktu,» stāsta šova uzvarētājs. «Pēc šova savainoju menisku, pēc tam iedzīvojos plaušu karsonī, un, iespējams, tas nospēlēja lomu, ka atkal palaidos. Ar saplēstu menisku nav nekāda sportošana – sēdēju mājās pie televizora. Sieva diezgan pukstēja par to, ka atkal pieņemos svarā, tomēr nevarētu gan teikt, ka man būtu liels formas kritums. Pagājušajā sezonā nobraucu visus kalnu riteņbraukšanas sacensību seriāla «SEB MTB» posmus. Panākumi – tā pa vidam, bet priekš pirmās sezonas – normāli. Nobraucu arī Vienības velobraucienu,» saka Kārlis, kura svars kopš uzvaras šovā pieaudzis vairāk par 20 kilogramiem.

Ēdināšanas vietās jāuzmanās

«Kad kļuvu vesels, turpināju staigāt uz sporta zāli, bet ar ēšanu tā ir, kā ir. Ļoti jāskatās un jāseko līdzi. Sabiedriskās ēdināšanas vietās briesmīgi var iekrist, jo pavārs, lai garšīgāk, visur piegāzīs klāt miltiņus, saldo krējumiņu mērcei. Nevarētu teikt, ka briesmīgi sevi iegrožoju. Turpinu nosacīti normāli dzīvot, varbūt vairāk vajadzētu visam sekot, bet es tā – pa vieglo,» atzīstas Ventaskrasts. «Principā visi visu zina, kas ir labi un kas ir slikti, taču cilvēki nav gatavi to pārbaudīt uz savas ādas. Protams, katram tā vājēšanas procedūra atšķiras, jo cilvēki ir atšķirīgi. Par sevi zinu, ka pašreizējie 122–125 kilogrami man ir par daudz, lai arī fiziski jūtos labāk nekā šova noslēgumā. Ja nākamsezon gribu braukt ar riteni, tad svars ir jānomet. [Kultūrists] Aivars Visockis teica, ka manai ķermeņa uzbūvei normāls svars būtu kādi 110 kilogrami. Protams, ar atbilstošu muskuļu masu un bez taukiem.»

Bērni smejas un rāda ar pirkstiem

Jautāts, vai, izņemot svara zudumu, šovs arī citādi ietekmējis viņa dzīvi, Kārlis parausta plecus. Ar vinnēto naudu daudz bagātāks viņš nav kļuvis un arī citu izmaiņu nejūtot. Tiesa, vēl ilgi pēc šova atpazīstamība, ko devusi pagozēšanās TV ekrānos, bijusi stipri jūtama. «Ar atpazīstamību bija tā, ka pārsvarā tie bija sākumskolas bērni, kuri sabiedriskajā transportā rādīja uz mani ar pirkstiem un smējās. Atceros, kad šova fināls vēl nebija parādīts, lielākā daļa no dalībniekiem bija aizgājusi uz vienas dalībnieces diplomdarba izrādi. Pēc izrādes bariņā nācām, un pretī nāca kāds puišelis. Ieraudzījis mani, viņš izstiepa pirkstu un sāka bļaut: «Re! Re, kur nāk! Resnais nāk!» Ieraudzījis pārējos, viņš turpināja bļaut: «Re, kur vēl! Un vēl!» Tā viņš bļāva, līdz māte viņu apklusināja. Tas bija tā smieklīgi. Būtībā vēl rudenī, kad šovu atkārtoja, braucu sabiedriskajā transportā un arī bērni rādīja ar pirkstiem. Nevarētu teikt, ka tas būtu tā īpaši nepatīkami, lai gan neviens resnais tā īsti droši vien nav apmierināts ar to, ka ir resns. Atpazīstamība no tievēšanas šova, iespējams, nav tā, ko tiešām varētu vēlēties.»

ATDOD PARĀDUS

Kārlis Ventaskrasts: «Jebkura nauda ir nauda. Kad atskaitīja ienākumu nodokli no pieciem tūkstošiem latu, kādi trīs «ar kapeikām» palika. Nomaksāju kredītkaršu parādus, bet neko paliekošu neiegādājos. Nebija jau nekāds miljons.»

Šovu Kārlis Ventaskrasts sāka ar 148 kilogramu svaru. Un tikpat ātri kā uzdzinis, viņš no šā svara arī tika vaļā.

Patlaban Kārlis Ventaskrasts svarā pieņēmies vairāk nekā par 20 kilogramiem.

Svarīgākais