Vaikule beidzot ciemojas mājās

© Lauris Vīksne/f64

Dažas nedēļas Latvijā uzturas pašmāju izcilā dziedātāja Laima Vaikule, kas šajā laikā jau paguvusi satikt savas krustmeitas un paziņas, pabūt «Jaunā viļņa» žūrijā, kā arī sarīkot lielkoncertu Dzintaru koncertzālē.

Atnāk arī Zatlers

Divas dienas pēc starptautiskā jauno izpildītāju konkursa «Jaunais vilnis» noslēgšanās dziedātāja Laima Vaikule sava talanta cienītājus Jūrmalā priecēja ar solo koncertu. To Vaikule veltīja maestro Raimondam Paulam, ar kura komponēto dziesmu «Nakts ugunskurs» 1986. gadā kļuva pazīstama ne tikai Latvijā, bet visā bijušās Padomju Savienības teritorijā.

Skatuves mākslinieces koncertu apmeklēja daudzi sabiedrībā pazīstami ļaudis, tostarp arī Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu. Pēc koncerta Vaikule turpat koncertzālē sarīkoja nelielas svinības koncerta prominencēm, viesus cienājot ar vīnu un uzkodām.

Atstāj aiz durvīm

Par pārsteigumu parūpējās Vaikules kaimiņš Jūrmalā un sens draugs ekscentriskais Krievijas dziedātājs Boriss Moisejevs, kas pēkšņi ieradās uz koncertu. Mūziķis par to iepriekš nebija informējis organizatorus, tādēļ, ierodoties koncertzālē, Moisejevam nācās burtiski lūgties apsardzi, lai viņu ielaiž pasākuma norises vietā. Pēc pārdesmit minūšu ilgas skaidrošanās un gaidīšanas pie aizkulisēm koncerta rīkotāji kaimiņzemes šovbiznesa spīdeklim beidzot deva atļauju doties pie Vaikules.

Pauls vērtē atzinīgi

Vaikules koncerts «bija labāks, nekā tas, ko varējām dažas dienas atpakaļ dzirdēt «Jaunajā vilnī» – dzīvais izpildījums, labi mūziķi un ļoti pozitīvs noskaņojums,» »VZ« atzina Raimonds Pauls. «Viņai ir ļoti laba gaumes izjūta, un viņa zina, kā piesaistīt cilvēku uzmanību. Arī mūsu meiteņu trio «Lady’s Sweet» [konkursā] Laima mēģināja atbalstīt, glābjot to, kas vēl glābjams – gan ar tērpiem, gan ar visu pārējo.» Vaicāts, vai pēc koncerta viņam nav radusies vēlme pierunāt Vaikuli doties nelielā tūrē pa Latvijas pilsētām, maestro tikai pasmējās: «Esmu jau vecs un labāk uzstājos ar simfonisko orķestri. Tas izskatītos dīvaini un smieklīgi, ja es ar tiem jaunajiem tagad lēkātu pa skatuvi kā senāk.»

VZ vērtē:

Mūzika *****

Atskanot Raimonda Paula melodijai, visiem ir skaidrs, ka skan hits. Un, ja vēl to izpilda pati Laima Vaikule dzimtajā valodā... Īsāk sakot – tāds muzikāli labs sniegums, bet vai no Laimas var sagaidīt ko sliktu?

Šovs ***

Varēja redzēt, ka priekšnesumi nebija noslīpēti no A līdz Z, un arī pati Vaikule no skatuves smejoties atzina pieļautās kļūdas. Cilvēciskais faktors tomēr darīja savu – skatītāji Vaikulei uzgavilētu pat tad, ja viņa vienkārši sēdētu stūrītī uz soliņa.

Atmosfēra *****

Skatītāji Vaikuli apbēra puķu pušķiem, dziedāja līdzi visām dziesmām un pat pēc gandrīz divu stundu garā koncerta negribējās doties mājup. Pēc dziedātājas pēdējās izpildītās dziesmas «Te ir mana dzimtene» atraisījās arī sentimentāls patriotisms.

Svarīgākais