Edīte Baušķeniece neizjūt skumjas pēc skatuves

© Lauris Vīksne f64

Bijusī Ingus Baušķenieka sieva dziedātāja Edīte Baušķeniece savā dzīvē vairs neko neplāno un mācās izbaudīt mirkli. Sarunā ar »VZ« viņa atzīst, ka ilgas pēc skatuves neizjūt, jo ir daudz dažādu lietu, kur rast sev dzīvē prieku.

Pateicoties dziedātājas Olgas Rajeckas iniciatīvai, koncertā bārā «Sunny Melody» klausītājiem bija iespējams atkal redzēties ar kādreiz tik populāro sieviešu grupu «Dāmu pops». Uz skatuves gan nebija manāma Maija Lūsēna, taču pārējās klausītājiem nelika vilties. Lielākais pārsteigums bija uz skatuves atkal ieraudzīt dziedātāju Edīti Baušķenieci, par kuru pēdējā zināmā informācija liecināja, ka viņa ir pametusi Latviju un devusies uz Kanādu. «Tagad nu jau kādu laiku esmu atpakaļ Latvijā. Esmu tajā vecumā, kad varu atļauties vairāk neko neplānot. Īstenībā es tagad mācos dzīvot šim brīdim,» »VZ« atzina Baušķeniece.

Attiecības kā ar galdu

Cik bija nojaušams no sarunas, tad dziedātāja aizvien darbojas savā profesijā – skolotāja, taču, vaicāta par to, kas šobrīd notiek viņas dzīvē, Baušķeniece bija visai noslēpumaina. «Esmu aizņemta tik daudz, cik es pati gribu būt [aizņemta]. Ja man vaicā, ko es tagad daru, es atbildu – to, ko gribu. Man nav kaut kādas noteiktas nodarbošanās, es varu darīt visu, kas man patīk.» Kontaktus ar pārējām grupas biedrenēm – Olgu Rajecku, Ievu Akurateri un Maiju Lūsēnu – Baušķeniece neesot zaudējusi. Laiku pa laikam visas dāmas arī satiekoties un mierīgi aprunājoties nepiespiestā gaisotnē. Taču pēc skatuves dziedātāja neskumst. «Manas attiecības ar skatuvi nav īpašākas kā ar galdu vai logu. Protams, sanākt visām kopā ir jauki. Cilvēki ir smaidīgi, atsaucīgi, un prieks uzstāties,» smaidot stāstīja Baušķeniece.

Šķīrusies no Baušķenieka

Savulaik Edīte Baušķeniece strādāja par skolotāju. Savu muzikālo karjeru viņa sāka kopā ar vīru Ingu Baušķenieku. 1989. gada vasarā Gatis Gaujenieks, ārzemju latviešu grupas «Akacis» mūziķis, ierosināja Lūsēnai izveidot vēl nebijušu sieviešu grupu Latvijā, šim nolūkam sapulcējot tā laika populārākās dziedātājas: pašu Maiju, Ievu Akurateri un Olgu Rajecku. Gaujenieks sacerēja dziesmu «Varbūt rīt», kurai Juris Riekstiņš («K. Remonts») kopā ar Baušķenieku («Dzeltenie pastnieki») radīja īpašu aranžējumu, tāpēc projektā tika iesaistīta arī salīdzinoši reti dziedošā Edīte Baušķeniece. Tieši viņa bija pirmā, kas pameta šo projektu 1991. gadā. Pēc šķiršanās ar vīru Baušķeniece atgriezās pie skolotājas darba.

Svarīgākais