Tele­vī­zi­ja la­bi no­pel­na, "O!Kar­tes aka­dē­mi­jas" uzvarētājam bal­vā gra­ši

© Raitis Plauks/f64

At­li­ku­šas vēl trīs ne­dē­ļas līdz LNT šo­va «O!Kar­tes aka­dē­mi­ja» fi­nā­lam. Ra­dio­sta­ci­jās jau tiek ie­plū­di­nā­tas «aka­dē­mi­ķu» dzies­mas, šo­va da­līb­nie­ki at­rā­dī­ti da­žā­dos pa­sā­ku­mos, rī­ko­tā­jiem peļ­ņu dod arī ik­ne­dē­ļas kon­certs ar bal­so­ju­mu. In­te­re­san­tā­kais, ka gal­ve­nā bal­va – trīs mē­ne­šu mā­cī­bas Lon­do­nas «Tech Mu­sic Scho­ols» – iz­mak­sā ma­zāk, ne­kā šo­va vei­do­tā­ji no­pel­na vie­nā iz­bal­so­ša­nas rei­zē.

Ko ie­gūst da­līb­nie­ki?

Šo­va «O!Kar­tes aka­dē­mi­ja» da­līb­nie­ku lie­lā­kais ie­gu­vums ir po­pu­la­ri­tā­te – jau ta­gad vi­ņiem kon­cer­tos ir grū­ti at­kau­ties no sko­lē­nu ba­riem. Arī no­dar­bī­bas pie sa­va aro­da pro­fe­si­onā­ļiem nav pe­ļams gu­vums. Tur­klāt, pa­tei­co­ties šo­vam, ra­dio­sta­ci­ju ro­tā­ci­jā sāk pa­rā­dī­ties tā­di iz­pil­dī­tā­ji, kā Kris­taps Čim­dars, Ma­de Ēr­gle, Mār­tiņš Grun­te, Ma­reks Ko­lāts.

Ta­ču, ru­nā­jot tī­ri nau­das iz­teik­smē, «aka­dē­mi­ja» šo­va da­līb­nie­kiem nav ne­kāds lie­lais ie­nā­ku­mu avots. Par kat­ru uz­stā­ša­nos svēt­die­nas kon­cer­tā da­līb­nie­ki no­pel­na kon­krē­tu sum­mu, un ba­gā­tā­kā ir vai­rā­ku svēt­die­nas kon­cer­tu uz­va­rē­tā­ja Evi­ja Slo­ka, ku­ra ir no­pel­nī­ju­si 300 la­tu. Ma­zā­kā sum­ma – 20 la­tu – ti­ku­si no šo­va pir­ma­jai iz­bal­so­ta­jai da­līb­nie­cei Ma­dei Ēr­glei. Pā­rē­jiem šo­vā vēl pa­li­ku­ša­jiem da­līb­nie­kiem ir iz­de­vies no­pel­nīt ap­tu­ve­ni 100 la­tu.

Tele­vī­zi­ja pel­na la­bi

Sa­vu­kārt šo­va vei­do­tā­ji ne­va­rē­tu sū­dzē­ties par fi­nan­si­ālu kra­hu. Ma­zā­ko peļ­ņu pat­la­ban dod bi­ļe­tes uz svēt­die­nas kon­cer­tiem, kas no­pēr­ka­mas par 2– 3 la­tiem. Vi­dē­ji ik ne­dē­ļu šo­vu klā­tie­nē vē­ro ap­tu­ve­ni 150 cil­vē­ku, tā­tad kon­cer­ti ka­sē ie­nes ti­kai 300– 450 la­tu.

Otrs ie­nā­ku­mu avots ir di­vi bal­so­ju­mi – svēt­die­nās, kad tiek bal­sots par vi­siem dzie­dā­tā­jiem, un pirm­die­nās, kad no­tiek iz­bal­so­ša­na. Vie­na šā­da bal­so­ju­ma ce­na ir 30 san­tī­mu. Pie­mē­ram, šo­pir­mdien, kad uz svīt­ras sē­dē­ja Ma­reks Ko­lāts un Ivars Ga­liņš, par abiem pui­šiem ti­ka sa­ņemts ne­daudz vai­rāk kā 3000 zva­nu par kat­ru. Tā­tad peļ­ņa – ap­tu­ve­ni 1800 la­tu.

Pats lie­lā­kais peļ­ņas avots ne­no­lie­dza­mi ir rek­lā­mas, jo šo­va tieš­rai­des lai­kā rek­lā­mas pau­zes brī­žiem ir vai­rāk ne­kā da­līb­nie­ku uz ska­tu­ves. Lai arī tele­vī­zi­jai ir sa­vi iz­de­vu­mi (kaut vai vo­kā­lo pe­da­go­gu ap­mak­sa), šis pro­jekts, šķiet, nes tik­pat lie­lus ie­gu­vu­mus kā ie­priekš rī­ko­tie «zvaig­žņu» vai «prin­ce­šu» šo­vi.

Bal­va nau­das iz­teik­smē nie­cī­ga

««O!Kar­tes aka­dē­mi­jas» da­līb­nie­ki cī­nī­sies ne ti­kai par ska­tī­tā­ju at­bal­stu un ne ti­kai cen­tī­sies pie­pil­dīt sa­vu sap­ni – dzie­dāt uz lie­lās ska­tu­ves un kļūt par Lat­vi­jas šov­biz­ne­sa jaun­ajām zvaig­znēm, vi­ņi cī­nī­sies arī par gal­ve­no bal­vu – ie­spē­ju ap­gūt jaun­as pras­mes un trīs mē­ne­šus mā­cī­ties pie pa­sau­les lī­me­ņa vo­kā­la­jiem pe­da­go­giem Lon­do­nas mū­zi­kas sko­lā «Tech Mu­sic Scho­ols»,» tā kat­ru svēt­die­nu at­gā­di­na «aka­dē­mi­jas» va­dī­tā­ji Nor­munds Ru­tu­lis un Dag­mā­ra Le­gan­te.

Ie­lū­ko­jo­ties mi­nē­tās sko­las mā­jas­la­pā, »VZ« iz­pē­tī­ja, ka trīs mē­ne­šu kurss ār­zem­nie­kiem (sum­mā ie­kļau­tas mā­cī­bas un dzī­vo­ša­na sko­las die­nes­ta vies­nī­cā) ir ti­kai 2200 eiro jeb 1546 la­ti. Pie bal­vas iz­mak­sām vēl va­rē­tu pie­rē­ķi­nāt ap­tu­ve­ni 270 la­tu li­do­ju­mam no Rī­gas uz Lon­do­nu un at­pa­kaļ. Šie ap­rē­ķi­ni lie­ci­na, ka gal­ve­nā bal­va iz­mak­sā pat ma­zāk, ne­kā šo­va vei­do­tā­ji no­pel­na vie­nā pirm­die­nas iz­bal­so­ša­nas rei­zē.

Svarīgākais