Eirovīzijas dēļ Dons pamet Britu salas

© Gatis Gierts/F64

Šonedēļ visai negaidīti Latvijā atgriezās «eksfabrikants» un konkursa «Jaunais vilnis» dalībnieks dziedātājs Dons, īstajā vārdā Artūrs Šingirejs, kurš pēdējā laikā vairāk bija manāms Britu salu un Amerikas Savienoto Valstu apcirkņos.

Viņam pavisam drīz, 27. februārī, būs jāpiedalās Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā atlasē. Ar kārtējo atgriešanos dzimtenē dziedātāju Donu lidostā «Rīga» viena no pirmajām steidza sveikt kāda simpātiska gaišmate, kas mūziķim dāvāja draudzīgu buču. Vai Dons paslepus būtu uzsācis jaunas attiecības?

Noslēpumainā sagaidītāja

Tērpies spilgti sarkanās biksēs un koši rozā zeķītēs, ar reisu no Londonas pirmdienas pēcpusdienā Latvijā ieradās Dons jeb Artūrs Šingirejs. Atveroties atlidošanas durvīm, puisis Rīgas lidostā iesoļoja viens pats, bez savas ilggadējās draudzenes Lily jeb Lindas Kalniņas līdzās. Ar skatienu sagaidītāju vidū noķēris savējos, kuru vidū bija arī komponists Zigmars Liepiņš (viņš sacerējis dziedātājam šā gada eirodziesmu), Dons atplauka platā smaidā.

Jau nākamajā mirklī »VZ« kļuva par lieciniekiem dziedātāja pirmajiem sveicējiem, kas šoreiz bija sieviešu kārtas. Viena no pirmajām, kas piesteidzās pie Dona, bija kāda simpātiska gaišmate. Sirsnība, ar kādu meitene apskāva un sabučoja mūziķi, nejaušam vērotājam no malas varēja radīt pašsaprotamu jautājumu – kas īsti ir šī daiļā būtne un kas gan viņu saista ar dziedātāju, kurš pēc Indijas ceļojuma ir atteicies ne tikai no alkohola, bet arī no sevis publiskošanas sabiedriskās vietās, parādoties līdzās svešām sievietēm!?

Kopā savedis Gunāriņš

Pēc tam, kad simpātiskās gaišmates piemēram bija sekojušas vēl divas meitenes, Dons ar noslēpumainu smaidu sejā »VZ« atklāja: «Nu jā, man laikam ir paveicies. Esmu ticis pie veselām trim meitenēm uzreiz, par kurām varu teikt – viņas ir lieliskas!» Situācijā skaidrību ieviesa Dona sveicēju pulka pirmrindniece: «Mans vārds ir Kristīne un kopā ar pārējām divām meitenēm Antru un Ievu mēs dziedam Dona Eirovīzijas dziesmas «My Religion Is Freedom» bekvokālu.»

Kā izrādījās, visām trim meitenēm Dona sagaidīšana lidostā bija ne tikai koleģiāls žests, bet arī sākums saspringtam darba posmam pie gatavošanās Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajai atlasei. Pirmā stunda sarunās par Eirovīzijai plānoto šovu, līdz kura sagatavošanai atlikušas vairs tikai divas nedēļas, tika aizvadīta turpat lidostas «Rīga» kafejnīcā. «Mēs visi kopā nopietni strādāsim, lai Ventspilī uzstātos ar patiešām labu priekšnesumu,» malkojot tēju, »VZ« norādīja Dons. «Kas interesanti, tikai strādājot pie Eirovīzijas dziesmas ierakstīšanas, atklājās – meitenes ir studējušas un labi pārzina daudzās svešvalodas, kurās bija jāiedzied piedziedājums,» atzīmēja Dons, uzsverot – tas viņam bijis iepriekš nesaplānots, taču ļoti pozitīvs pārsteigums. «Ar Donu kopā strādājam pirmo reizi, taču bekvokālu esam piedziedājušas gan «Prāta vētrai», gan Gunāriņam (Gunāram Kalniņam), kurš, starp citu, bija arī viens no tiem cilvēkiem, kas mūs saveda kopā ar Donu,» »VZ« atklāja meitenes, kuras kopā vieno dziedāšana gospeļu korī «GG Choir».

Par plāniem stāsta nelabprāt

Taujāts par saviem Londonā paveiktajiem darbiem un attiecībām ar draudzeni Lily, Dons kļuva izvairīgs. Vai atbraucis kopā ar Lindu vai bez viņas, vai var to kaut apstiprināt vai noliegt? «Arī jā vai nē būs atbilde. Par savu privāto dzīvi es nestāstu,» visus jautājumus mierīgi atfutbolēja Dons.

Pēc »VZ« rīcībā esošās informācijas, dziedātāja draudzene Lily, ar kuru kopā Dons pameta Latviju aizvadītā gada novembrī, esot palikusi Londonā. Arī pats dziedātājs dzimtenē nav atgriezies uz ilgu palikšanu – visticamāk, tikai līdz brīdim, kad veiksmīgi būs pārlaists Eirovīzijas nacionālās atlases negaiss. Pēc tam Dons atkal atgriezīsies Londonā. «Par saviem nākotnes plāniem kaut ko sīkāk stāstu nelabprāt, jo – ja nu viss pēkšņi mainās?» norādīja Dons. «Skatīsimies, kā būs ar Eirovīziju: ja nu pēkšņi būs jāpārstāv Latvija [konkursa finālā]?!»

Svešumā klājas labi

Taču, cik noprotams, arī nevinnēšana Eirovīzijā dziedātājam kantes nerīvēs – viņam ir savi plāni. «Londonā arī ir ļoti interesanti, ir jau iesākti savi projekti, bet negribu neko sīkāk stāstīt,» tā Dons, liekot nojaust, ka Britu salās jau sācis darbu pie sava albuma ieraksta.

Šobrīd arī latviešu mūziķu Londonas apkaimē ir gana, piemēram, kaut vai talantīgais liepājnieks Detlefs (Uldis Dirnēns) – mierīgi varētu izveidot kaut pāris rokgrupas. Ar Detlefu Artūrs neesot saticies, taču ar citiem gan. «Savu draugu te netrūkst. Latviešu valodu dzird ļoti bieži. Bet mūzikā – visa pasaule ir atvērta, nav svarīgi, vai Indija vai Amerika,» par savām nākotnes perspektīvām ir drošs Dons.

Svarīgākais