Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Jēkabpils mērs sēru dienā neizkar karogu pie savas privātmājas

© F64

Ar Jēkabpils mēra Leonīda Salceviča rīkojumu 29. janvārī, tas ir, dienā, kad zemes klēpī tika guldīts spēļu zāles «Fenikss» bruņotajā aplaupīšanā noziedznieku nošautais policists Andris Znotiņš, pilsētā bija izsludināta sēru diena. Pilsētnieku sašutumu izraisījis fakts, ka pie paša mēra mājas šajā dienā nav bijis izkārts karogs – ne sēru noformējumā, ne vispār.

Formāli nav pārkāpuma

Pēc »VZ« rīcībā esošās informācijas, pie Jēkabpils mēra Leonīda Salceviča privātmājas pilsētā izsludinātajā sēru dienā, 29. janvārī, nav bijis izkārts karogs – to apliecina aculiecinieku uzņemtās fotogrāfijas. Pats mērs šajā dienā bijis pilsētā – pagalmā stāvējusi domes automašīna «Audi», arī viņa sievas «Toyota», turklāt Salcevičs apmeklējis arī nošautā policista bēres, tātad ar prombūtni aizbildināties nevarētu. «Bet man jau karogs nemaz nebija jāizkar, jo es nedzīvoju Jēkabpilī, bet Salas pagastā! Salas pagasta padome neizsludināja sēru dienu. Vismaz man par to nekas nav zināms, un es par to nekā neesmu lasījis,» »VZ« pauda Salcevičs. Uz iebildi, ka pie Salas novada pašvaldības karogs ar sēru lenti bija izkārts, Jēkabpils domes priekšsēdētājs sacīja, ka tas varētu būt skaidrojams ar to, ka viens no bojā gājušajiem bijis Salas pagasta inspektors. «Tas, protams, mani neatbrīvo no atbildības. Es varēju solidarizēties un karogu izkārt. Uzņemos morālu atbildību, jo nav nozīmes, vai dzīvoju blakus pagastā vai aiz trejdeviņiem kalniem – karogu izkārt varēju. Es to neiedomājos un tagad sevi par to šaustu,» atzina Salcevičs.

Sēru diena – «uz papīra»

Neoficiālās sarunās ar »VZ« pilsētnieki norādīja uz vēl vairākām dīvainībām. Proti, sēru dienā naktsklubi strādājuši uz pilnu klapi un «par sērām nebija nekādu pazīmju». Par to informēta arī policija, taču radikāla rīcība nav sekojusi – mūzika dimdinājusi visu nakti, notikušas diskotēkas. Neizpratni rada arī lielais azartspēļu zāļu daudzums pilsētā – Jēkabpilī, kur mīt ap 26 000 iedzīvotāju, esot astoņas šādas zāles. Jēkabpilieši to skaidro ar domes augstu amatpersonu personīgām «simpātijām» pret šo biznesu. Daži no viņiem bieži redzēti šādās zālēs, un tad scenārijs esot kā filmās par Lasvegasā iebraukušajiem miljardieriem redzēto: zāles durvis tiek slēgtas, apmeklētāji izraidīti, un augstie vīri var netraucēti nodoties savām izklaidēm.

Mērs gatavs rīcībai

Pats mērs Salcevičs gan precizēja, ka pilsētā ir sešas spēļu zāles. «Agrāk bija divpadsmit spēļu zāles, bet tad, kad tika ieviesti ierobežojumi, tikai viena daļa no tām palika. Protams, tas ir daudz, un dievs dod, ja pārējās arī taisītos ciet, taču pašvaldībai nav iespēju spēļu zāles aizliegt. Mēs ļoti cīnījāmies, lai nedotu atļauju spēļu zāli ierīkot kafejnīcā «Oāze», taču tas neizdevās. Likumdevēji šajā ziņā varētu pašvaldībām piešķirt lielākas pilnvaras,» uzskata Jēkabpils mērs.