Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ko prognozējuši nākotnes pētnieki

© Pixabay

Droši vien visus ne, tomēr kādu daļu sabiedrības interesē nākotnes prognozes. Var pieļaut, ka lielākā daļa cilvēku tās izlasa un aizmirst, tāpēc vien ir vērts atgādināt.

Futurologs jeb nākotnes prognozētājs un grāmatu autors Toms Čīsraits izteicis prognozes par to, kādas pēc 100 gadiem būs cilvēku savstarpējās attiecības, vēsta britu tabloīds «The Sun». Viņš runājis par to, vai nākotnē cilvēki vēl dosies uz randiņiem, precēsies un kā tiks meklēti jauni partneri. Pēc nākotnes prognozētāja domām, tie neprecētie cilvēki, kuri meklēs nopietnas attiecības, dosies īpaši organizētos atpūtas braucienos uz tā dēvēto mīlestības salu, kur satiks līdzīgi domājošus cilvēkus, lai iepazītos. Šāda sala kalpos par vietu, kur ikvienai vientuļajai dvēselei atrast otru pusīti. Toties tie, kuri netieksies pēc romantikas un nemeklēs sev partneri, ikdienā dzīvos kopā ar robotu, kas pildīs viltus partnera lomu un palīdzēs ikdienas darbos. Cilvēkiem, kuri nevēlēsies attiecības ar citu personu, nākotnē būšot iespēja ielaisties intīmās attiecībās ar robotiem. Tādu kopdzīvi visbiežāk uzsākšot tie, kas vēlēsies attiecības bez saistībām.

Nākotnes cilvēki daudz vairāk novērtēšot laiku, ko pavada kopā ar savu partneri, jo ikdiena tiks aizvadīta virtuālajā realitātē. Tāpēc brīžos, kad pāris būs kopā, viņi otram veltīs visu savu uzmanību. Pētnieks norāda, ka arī laulības pēc 100 gadiem būšot citādas - cilvēki ilgāku laiku noskaidros, vai vispār vēlas precēties Tāpēc strauji pieaugs laulībā stājušos cilvēku vidējais vecums. Līdz ar to pieaugs arī vidējais vecums, kad pāri būs gatavi pasaulē laist atvases.

Starp citu, laikraksts «Rīgas Balss» 1995. gada aprīlī publicēja pārstāstu par dažām ANO prognozēm, kas savukārt publicētas avīzē «Nakts». Proti - kas mūs varētu sagaidīt 2020. gadā. ANO prognozējusi, ka iedzīvotāju uz Zemes būšot par 45 % vairāk nekā 1992. gadā. Par galveno problēmu kļūšot ūdens deficīts, jo īpaši lielajās pilsētās. Tomēr, pateicoties tehnoloģijām, cilvēkiem būšot daudz vairāk laika nekā jelkad iepriekš, ko veltīt atpūtai un vaļaspriekiem, tāpēc tikšot sacerēts ļoti daudz romānu, uzgleznots milzums gleznu, sacerētas dziesmas, kā arī mode būs kļuvusi īpaši daudzveidīga. Citējot dzejnieku Eduardu Veidenbaumu, mūsdienās latviešiem tiešām ir «milzīgs bars» dzejnieku un savus rakstu darbus publicē ne mazāks «bars» rakstnieku vai tie, kuri sevi par tādiem pasludinājuši.

ANO arī prognozējusi, ka 2020. gadā tehnoloģijas savienošot cilvēka smadzenes ar datoru un cilvēks ar smadzeņu darbību vien pats varēšot kontrolēt un mainīt, piemēram, skaņas stiprumu, klausoties mūziku. Tad nu vēl gaidīsim, kad saskaņā ar ANO prognozēm par 2020. gadu vairs nevajadzēs spiest arī datora klaviatūras taustiņus un šo ierīču lietotājs tekstu varēs pārraidīt datoram ar domu spēku.