Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. "Lielā smaržu grāmata" kliedē daudzus stereotipus un mītus par parfimēriju

© Publicitātes foto

2.lapa

Publicitātes foto

Maija Migla-Streiča «Sapnis par sargeņģeli»

Izdevējs: «Apgāds Zvaigzne ABC»

Pazīstamā žurnāliste, rakstniece, Egona Līva balvas «Krasta ļaudis» (2021) laureāte (par romānu «Matildes gadsimts») uzrakstījusi jaunu grāmatu, stāstu krājumu «Sapnis par sargeņģeli». Maija ir brīnišķīga stāstniece, lasīt viņas grāmatas ir kā sarunāties ar tuvu draudzeni.

Autores otrā grāmata stāsta par televīzijas ļaudīm, bet trešajā - «Sapnis par sargeņģeli» - viņa atgriežas «Matildes gadsimtā» jau ar citiem stāstiem - par bērniem, kas piedzima pēckara gados smagu likteņu piemeklētiem vecākiem. Vecāki - padomju laika ietekmēti, arī salauzti, bet bērniem ir milzīga priekšrocība - viņu dzīve ir sākusies no baltas lapas, un viņi izbauda bērnību. Autores mīlestība uz grāmatas varoņiem ir patiesa, valoda piesātināta un bagāta, un aprakstītie notikumi ļauj skaidri ielūkoties laikā, kad risinās stāstu darbība: divdesmitā gadsimta sešdesmitajos.

«Mani stāsti ir par bērniem, kas dzimuši pēc Otrā pasaules kara. Katrā no viņiem apslēpta vesela pasaule - bērna dvēsele domā, pārdzīvo, priecājas, bet reizēm neuztver jomu, kurā darbojas pieaugušie, bieži vien nerēķinoties ar mazā cilvēka jūtām,» autore dod mājienu par to, kas sagaidīs lasītāju. Tā ir pavisam cita dzīve, un šī grāmata vedina bērnības pārdzīvojumos. No pieaugušā viedokļa - naivos, no bērna viedokļa - svarīgos.

Ja lasīsiet šo grāmatu kopā ar bērnu, tad nepāršķiriet lapas, kurās ierakstīts akā ielēkušās Baņutas stāsts. Gan jau vai katram mums ir bijusi sava Baņuta - izsmieta un izstumta klasesbiedrene.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā