Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Klusuma kabīnes. Vai rīdzinieku samaksātos nodokļus vajadzētu izķērnāt šādām vajadzībām?

© Ekrānšāviņš

Kad Rīgas domes deputāts Juris Radzevičs feisbukā dalījās ar Rīgas domes iecerēm, kas paredz arī izveidot klusuma kabīnes, atmiņa izmeta ainas no amerikāņu situāciju komēdijseriāla «Ķeriet Smārtu!». Aģents 86 jeb Maksvels Smārts slepenas sarunas risināja, slēpjoties zem dažādu izmēru stikla kupoliem. Uzjautrinoši. Toties uzjautrinoša nešķiet Rīgas pašvaldības iecere par divu vienvietīgu un četrvietīgu klusuma kabīņu ierīkošanu maksāt 26 130 eiro. Turklāt rātsnamā, kur strādā Rīgas domnieki, ir kabineti, nevis viens plašs atvērtais plānojums. Un slepenas sarunas diez vai notiek klusuma kabīnēs. Un diez vai rīdzinieku samaksātos nodokļus vajadzētu izķērnāt šādām vajadzībām. Vēl jo vairāk tāpēc, ka... Bet turpiniet nu lasīt!

Labsajūtai un produktivitātei

Vispār jau klusuma kabīnes nav nekas neparasts, vien dīvaini šķiet tas, ka vispirms par lielisku tiek pasludināts atvērtais plānojums, bet pēc tam meklētas klusuma kabīnes, kur patverties no lieliskā kopdarba atmosfēras un kolēģu klātbūtnes. Tas gan nav pārmetums Rīgas domei, tā ir biroju darba organizācijas modes tendence kopumā. Izskatot internetā uz ātru roku pieejamo informāciju, var uzzināt, ka klusuma kabīnes birojiem, izrādās, ir mūsdienīga nepieciešamība un miera zona, kur rast patvērumu no apkārtējiem trokšņiem.

Vispār jau to pašu var iegūt, ja cilvēki strādātu katrs savā kabinetā. Tad nevajadzētu meklēt vidi, kas veicina ne tikai darbinieku labsajūtu, bet arī produktivitāti. Kabinetā varētu koncentrēties, nedzirdot citus, un netraucēt citus. Bet, no otras puses, pērkot klusuma kabīnes vairāku tūkstošu eiro vērtībā, tiek sildīta ekonomika. Tikai... četrvietīga klusuma kabīne vairs nav klusuma kabīne, tā ir darbistaba. Vai tas nozīmē, ka Rīgas domes telpās sienām ir ausis, kuru saklausītos decibelus varētu slāpēt klusuma kabīņu izolācijas materiāli?

Ne tikai klusuma kabīnes

Esam nonākuši līdz tam, kāpēc aicinājām turpināt lasīt. «Rīgas dome piedāvā grozīt 2022. gada budžetu, paredzot izpilddirektoram divus padomniekus ar atalgojumu 3200 eiro katram - klimatneitralitātes jautājumos un Dziesmu svētku jautājumā. Starp oriģinālām lietām ir klusuma kabīnes par 26 tūkstošiem, komandējumiem papildus 15 tūkstoši, komunikācijas kampaņai, lai iesaistītu iedzīvotājus sniega tīrīšanā, 20 tūkstoši eiro,» vēsta Jura Radzeviča ieraksts feisbukā. Kopumā plānotas trīs jaunas amata vietas: padomnieks klimatneitralitātes jautājumos (atalgojums 3200 eiro), padomnieks Dziesmu svētku jautājumā (atalgojums 3200 eiro) un projektu vadītājs Komunikācijas pārvaldē (atalgojums 1500 eiro). Portāls «nra.lv» jau rakstīja, ka Rīgas dome vasarā noslēdza līgumu ar kādreizējo Vakcinācijas projekta biroja vadītāju Evu Juhņēviču, iesaistot viņu nākamvasar gaidāmo svētku gatavošanā.

Tautas balss - dieva balss

Rīgas domes iecere izveidot domē vienvietīgas un četrvietīgas klusuma kameras izsaukusi sabiedrībā gan dusmas, gan devusi vielu jautrībai. Lūk, kāda bija tviterpublikas reakcija, uzzinot šos jaunumus:

«Kad, tauta, savelciet jostas, bet kaklakungiem viss pa vecam! Klusuma kabīnes, ļoti steidzams un vajadzīgs pirkums! Turpinās valsts izputināšana, ar to arī visus apsveicu!»;

«Varētu arī būt kas normāls, piemēram, būdiņa, kur publiskā vietā parunāt pa telefonu vai noorganizēt sapulci, jautājums, protams, vai pamatoti vajag un maksā adekvāti»;

«Cik šādu «klusuma kabīņu» ir Tvaika ielā? Kāda noslodze tām? Varbūt var izīrēt Rīgas domei?»;

«Viss skaidrs, izņemot to, ko tie četri darīs klusumā?»;

«Nav tādas balvas - visbezjēdzīgāk izniekotie nodokļi? 1. pakāpes Minhauzens?»;

«Fuj, nav trīsvietīgas plānotas?»;

«Nu, vispār tādas «klusuma (domāšanas) kabīnes» ir katrā mājā un iestādē. Un saucas tualete jeb moderni - WC»;

«Varbūt kāds var paskaidrot, kādam mērķim šīs kabīnes nepieciešamas? Labi, vienvietīgās varbūt zvanu centram, bet četrvietīgās?»;

«Ja šī nav nelietderīga nodokļu maksātāju naudas izlietošana, tad es nesaprotu, kas tieši ir»;

«Vienvietīgas vēl saprotu, bet četrvietīgās? Sēdēs 4 purni un blisināsies viens uz otru klusējot? Iesaku masāžas krēslus kabīnēs, minibāru, tad vismaz jautri četratā klusumā».

****

Saturiski daudzveidīgs brīvdienu žurnāls "Vakara Ziņas" ar oriģinālrakstiem ‒ smeldzīgiem un patiesiem dzīvesstāstiem, reportāžām un intervijām. Abonēt ir izdevīgāk!