Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Aktuālākie kultūras, mākslas, izklaides notikumi - TOP5

© Publicitātes foto

Piedāvājam iepazīties ar gaidāmajiem izklaides, mūzikas un cita satura sarīkojumiem, kas norisināsies gan Rīgā, gan citviet Latvijā.

Slaveni mūziķi aicina uz labdarības koncertu

17. aprīlī plkst. 19 koncertzālē «Lielā ģilde» notiks labdarības koncerts «Vēl viena klātbūtne», kurā piedalīsies spilgtas mūzikas personības - Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas absolventi - pianisti Sergejs un Andrejs Osokini, čelliste Marta Sudraba, klarnetiste Laima Ratniece-Miltiņa, kas muzicēs kopā ar Emīla Dārziņa mūzikas skolas audzēkņu un absolventu simfonisko orķestri diriģenta Andra Vecumnieka vadībā. Koncertu vadīs muzikoloģe Liene Jakovļeva. Koncerta programmā skanēs Pētera Vaska Otrais čella koncerts «Klātbūtne», Pētera Plakida skaņdarbs «Vēl viena Vēbera opera» un Fransisa Pulenka Koncerts divām klavierēm ar orķestri. Atgādināsim, ka Dārziņa mūzikas skola turpina labdarības koncertu ciklu «Mana pirmā skatuve», lai ar ziedojumu palīdzību varētu renovēt ilgstoši novārtā atstāto skolas zāli un skatuvi kvalitatīva mācību procesa un koncertprakses nodrošināšanai. Visi ienākumi no pārdotajām biļetēm tiek novirzīti labdarības koncertu mērķim - skolas fiziski un morāli novecojušās zāles un skatuves pārbūvei. Šajos labdarības koncertos visi mūziķi - skolas absolventi - uzstājas bez atalgojuma.

Biļetes var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs.

Lielā sadziedāšanās ar aktieriem

3. maijā VEF Kultūras pilī pulcēsies aktieri no dažādiem Latvijas teātriem, lai kopā ar skatītājiem izdziedātu dziesmas no teātra izrādēm. Koncerta sākums - plkst. 19. Koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālā teātra aktieri Dita Lūriņa, Zane Jančevska, Zane Dombrovska un Mārtiņš Egliens, kurš arī uzņēmies režisora pienākumus; Liepājas teātra aktieri Karīna Tatarinova un Edgars Pujāts; Dailes teātra aktieris Lauris Subatnieks, kā arī dziedošie aktieri Varis Vētra, Gundars Silakaktiņš un Guntis Skrastiņš. Par muzikālo pavadījumu koncertā gādās grupa «No pusvārda». Mārtiņš Egliens stāsta: «Koncerta sākumam esam izvēlējušies varbūt mazāk zināmas un retāk skanējušas dziesmas, taču uz beigām esam pataupījuši tādas, ko varētu zināt daudzi koncerta apmeklētāji, tādēļ ļoti ceram uz skaļu un kārtīgu līdzdziedāšanu. Jo tas jau ir mūsu mērķis - draudzīgs, omulīgs vakars ar sadziedāšanos.»

Biļetes uz koncertu var iegādāties «Biļešu paradīzē».

Māte un meita satiekas izstādē Valmierā

Sākot ar 5. aprīli, Valmieras muzejā būs skatāma divu mākslinieču - Helēnas un Annas Heinrihsonu - dubultizstāde. Annas mamma Helēna Heinrihsone piedāvās gleznu izstādi «Dienasgrāmata», bet meita Anna - zīmējumu un telpisko objektu izstādi «Mans miers ir beigts» (atgādināsim, ka Anna ir arī topošā Valmieras teātra iestudējuma «Hamlets» māksliniece). «Kāds ir patiess pārdzīvojums, ko es izjūtu kā savu magnētisko pievilkšanās punktu? Pielūgsmes objekts, apslēpts, intīms un citiem nesvarīgs. Saknes kustība ir steidzīga, saraustīta, saprātīga. Paņemu rokās, un mani pārņem absolūts prieks, pilnīga apziņa par to, ka viss ir pareizi, ka tā tam ir jābūt, ka nav cita ceļa, un vēl neskaitāmas atbildes uz jautājumiem, kurus nepagūstu uzdot, jo tie jau ir aizmirsušies. Saknes ir neparasti veidojumi. Tās ir kā gals un sākums vienlaikus. Esmu tām pateicīga par daudziem laimīgiem apskaidrības mirkļiem, pielīdzinu to zināmai pielūgsmei.»

Fantāzijas par kundzes nogalināšanu

Režisors Viesturs Meikšāns Dailes teātra Mazajā zālē iestudējis franču dramaturga Žana Ženē lugu «Kalpones». Kundzes nav mājās, un viņas kalpones - māsas Solanža un Klēra - izspēlē fantāzijas par savas kundzes nogalināšanu. Mainoties vietām un iejūtoties gan saimnieka, gan kalpa situācijā, viņas maina drēbes, valodu un uzvedību. Lomu spēles un sajauktas identitātes, fantāzijas par noziegumu un sodu, iekāri un varaskāri - tas ir izsmalcināti sadomazohistisks rituāls, kurā nozīme ir katrai detaļai. Viņas vada nepiepildītas ilgas un sapņi, kurus labāk būtu paturēt noslēpumā. Sakāve var būt salda un sāpīga reizē. Savu jūtu un iedomu cietumā kalpones vēlas būt skaistas, laimīgas un brīvas... Lomās: Rēzija Kalniņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Ieva Segliņa. Iestudējuma režisors un telpas iekārtojuma autors ir Viesturs Meikšāns, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa. Nākamā izrāde - 23. aprīlī.

Biļetes - «Biļešu paradīzē».

Imants Ziedonis un «Hamlets» - baletā

12. aprīlī Latvijas Nacionālais balets aicina uz divu viencēlienu «Hamlets» un «(Ne)stāsti man pasakas» pasaules pirmizrādi. Iedvesmojoties no klasikas šedevriem, savus pirmos laikmetīgos darbus lielajai skatuvei radījuši jaunie, talantīgie latviešu horeogrāfi Elza Leimane un Antons Freimans. Jau skolas gados iemīlējusi Imanta Ziedoņa «Krāsainās pasakas», horeogrāfe Elza Leimane iestudējumā «(Ne)stāsti man pasakas» ar šī meistardarba starpniecību uzlūkos baleta pagātni un šodienu. Jauniestudējuma galvenā varone Pelēkā meitene dosies cauri septiņām krāsainajām pasakām un baleta vēsturei, atrodot savu Viņu. Jauniestudējuma mūzikas autori ir Shipsea, Matīss Čudars un Kaspars Kurdeko. Savukārt Šekspīra traģēdijas «Hamlets» iedvesmots, horeogrāfs Antons Freimans savā pirmajā pilnmetrāžas baletā risina attiecības ar nāvi, izaicina uz dialogu paaudzes, pagātni un nākotni. Muzikālā partitūra veidota kā saruna starp Sergeju Rahmaņinovu un mūsdienu komponisti Lindu Leimani.

Biļetes - «Biļešu paradīzē».