Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Slavenas dāmas amatu dēļ gatavas savus bērnus atstāt citu apgādībā

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Kad pie lasītājiem bija nonācis iepriekšējais brīvdienu žurnāla »Vakara Ziņas« numurs, redakcijā saņēmām vairākus satrauktus lasītāju zvanus, kas bija neizpratnē, kā jaunievēlētā izglītības ministre Ilga Šuplinska var atstāt divus nepilngadīgos bērnus Rēzeknē pie tēva un pati visu nedēļu būt prom no mājām un bērniem, kuriem nepieciešama mamma. Tāpat arī lasītāji bija neizpratnē, kā bijusī ministre Dana Reizniece-Ozola, kas ir četru bērnu māte, ir piekritusi kandidēt maija beigās gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Kādu piemēru amatpersonas rāda sabiedrībai – ka atstāt nepilngadīgus bērnus bez mammas aprūpes, gādības un mīlestības ir dzīves norma?

Aina Poiša: «Kad bērns izaugs, vecāki būs sveši cilvēki»

Arī mūs uzrunāja šī tēma, jo skolas vecuma un mazākiem bērniem taču vispirms nepieciešama līdzās māmiņa, kas palīdz un uzklausa, un rūpējas ik dienu. Tādēļ vērsāmies pie populārās psihoterapeites Ainas Poišas un lūdzam viņas komentāru, kā bērna attīstību, izaugsmi un vērtību sistēmu ietekmē fakts, ka mammas, kurai svarīgāks ir amats un karjera, nekad nav līdzās.

«Nekāds amats nedod indulgenci atteikties no vecāku klātbūtnes bērnam. Ja cilvēku prioritātes ir materiālās intereses un savas ērtības, tas ir egoistisks atskaites punkts. Nevis mazliet piepūlēties, lai nodrošinātu, ka ģimene ir kopā, lai bērniem nav pamestības sajūta. Bērns jau, protams, izdzīvos, bet, kad tas bērns izaugs, vecākiem būs jākonstatē, ka savā starpā viņi ir sveši cilvēki. Tas ir skumjš stāsts. Saikne vienkārši zūd, ja nav pieredzes, kā uzturēt saikni. Kā no tevis var prasīt, lai tu kādu mīlētu? Neapskaužami, ka šie bērnībā pamestie bērni, pieaugot un veidojot attiecības, var tikai prasīt. Kaut dziļi sirdī viņi ilgojas pēc siltuma, tiek ieņemta aizsardzības poza un ir grūtības uzticēties citiem. Tas ir ļoti sarežģīts modelis."

Pilnu rakstu lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv