Kurzemē sešu bērnu vecāki nosmok tvana gāzē

© F64 Photo Agency

Policija ierosinājusi kriminālprocesu par divu cilvēku nāvi Kurzemē, Grobiņas novadā, kas gājuši bojā, saindējoties ar tvana gāzi. Vietējie izsaka minējumus, ka pie vainas bijusi nevis pašu, bet gan apakšstāva kaimiņu bojātā krāsns.

Inde bez smaržas un krāsas

Aukstais laiks aiznesis vairāku desmitu cilvēku dzīvības. Lielākā daļa nosaluši, vairāki cilvēki gājuši bojā ugunsgrēkos, kas izcēlušies bojātu krāšņu un dūmvadu dēļ, bet vismaz trīs cilvēki janvārī miruši pēc saindēšanās ar tvana gāzi. Jau oktobrī, sākoties apkures sezonai, mediķi un ugunsdzēsēji informēja par tvana gāzes jeb oglekļa monoksīda bīstamību – šī gāze rodas, nepilnīgi sadegot malkai vai citam kurināmajam, ja tam nav pietiekamas skābekļa piekļuves. Visbiežāk tvana gāze telpā nonāk, ja par agru tiek aizvērts dūmvada aizbīdnis. Nereti šādi cilvēki rīkojas, jo nepamana, ka kurināmais nav pilnībā izdedzis, taču reizēm šķiet, ka «nekas jau nenotiks», un, lai siltums neskrietu ārā, dūmvads tiek aizvērts agrāk, nekā vajadzētu. Diemžēl tvana gāzei nav ne krāsas, ne smaržas, to praktiski nav iespējams sajust. Gāzei nonākot cilvēka ķermenī caur elpvadiem, rodas asinsrites traucējumi, kas izraisa reiboni, bezspēku, kas var tikt uztverts kā nogurums, var būt arī galvassāpes, redzes traucējumi, elpošanas traucējumi, vemšana un bezsamaņa. Saindēšanās gadījumā nāve iestājas nepilnas stundas laikā, turklāt arī izdzīvojot sekas var būt smagas – var rasties neatgriezeniski smadzeņu bojājumi.

Šoziem reģistrēti daudzi gadījumi, kad cilvēki saindējušies ar tvana gāzi. 31. decembra vēlā vakarā, aizdegoties dīvānam, Madonas pusē smagu saindēšanos ar tvana gāzi pārdzīvojusi 14 gadus veca meitene un viņas 34 gadus vecais tēvs. Novembrī kādā privātmājā Rīgā pēc saindēšanās ar tvana gāzi slikti bija kļuvis astoņiem cilvēkiem. Slimnīcā tika nogādāti pieci cilvēki – četri 11 līdz 14 gadus veci pusaudži, ka arī 18 gadus veca jauniete. 30. decembrī tvana gāze gandrīz nogalināja 22 gadus vecu sievieti Zemgalē, kura bija devusies kurināt pirti. Radinieki, nespēdami sagaidīt sievieti atgriežoties mājā, devušies viņu meklēt un atklājuši, ka sievieti moka galvassāpes un nespēks. Nekavējoties izsaukti mediķi, un cietusī izglābta. Veiksmīgi saindēšanās beigusies arī diviem sirmgalvjiem, kas naktī pamodušies no stiprām galvassāpēm un reiboņa. Pieredzējušie ļaudis uzreiz sapratuši, ka pie vainas vakarā pārāk agri aizvērtais dūmvads, tāpēc vērsušies pēc palīdzības pie mediķiem. Diemžēl letāls iznākums 28. janvārī piemeklējis kādu 68 gadus vecu sievieti Ikšķiles novadā, bet 23. janvārī, saskaņā ar policijas sniegto informāciju, no saindēšanās ar tvana gāzi Grobiņas novada Dubeņos bojā gāja dzīvesbiedri – 47 gadu veca sieviete un 46 gadus vecs vīrietis.

Atgriezies no barikāžu atceres pasākuma

Traģēdija satriekusi lielu daļu Dubeņu iedzīvotāju, jo nu jau mirušie Inga un Andris te dzīvojuši gadiem, bijuši «savējie». Agrāk ģimene dzīvojusi mazliet tālāk no centra, labiekārtotā namā, taču parādu dēļ mājokli nācies atstāt, ģimenei ierādīts dzīvoklis divstāvu mājā Centra ielā. Iedzīvotāji neslēpj, ka ēka ir visai sliktā stāvoklī, tāpat arī lielākā daļa krāšņu. «Katrs izlīdzas kā var, kam dzelzs «buržuika», kam veca plīts. Kāda bija šitiem abiem, nezinu, jo neesmu bijusi viņu dzīvoklī, tur ir džungļi,» »VZ« saka kāda blakus dzīvokļa saimniece un garākās sarunās neielaižas. Ne viens vien no dubeniešiem »VZ« atklāj, ka Inga un Andris bijuši pārlieku lielos draugos ar alkoholu. «Bet neko citu sliktu par viņiem nevar teikt, vienmēr abi gāja kopā, Inga vienmēr palīdzēja Andrim darbos, piestrādāja, kur varēja,» saka pie veikala satikti vietējie. Ģimenē esot seši bērni, visi gan pieauguši un aizgājuši savā dzīvē, meitas dzīvojot un strādājot ārzemēs, vien jaunākā mācoties 8. klasē un esot pārcēlusies uz dzīvi Liepājā pie vecākā brāļa. «Nu, meitene negribēja palikt pie vecākiem,» nosaka kāda pensionāre.

To, ka ar Andri un Ingu varētu notikt tāda nelaime, gan neviens Dubeņos nav varējis iedomāties. Kaimiņiene Nadežda stāsta, ka Andris 1991. gada janvārī piedalījies barikādēs Rīgā, tāpēc bijis pašsaprotami, ka viņš bijis viens no tiem, kas 20. janvārī ar pašvaldības organizēto transportu devies uz barikāžu atceres pasākumu galvaspilsētā. Līdzi aizbraukusi arī Inga. Atgriezušies visai vēlu vakarā, Inga iegājusi dzīvoklī, taču Andris bijis tā piedzēries, ka nokritis uz daudzdzīvokļu nama kāpnēm un palicis guļam. «Teicām – neguli, Andri, uz cementa trepēm, nosalsi! Beigās kaimiņiem kaut kā izdevās viņu ievilkt dzīvoklī,» atceras Nadežda. Vēl pirmdien Andris ienācis ciemos pie Nadeždas, stāstījis, cik labi noorganizēts un bagātiem cienastiem pilns bijis atceres pasākuma galds. «Tad Andris teica, ka vajadzētu samainīt latus. Teicu, ka tagad jau vairs tikai bankā maina, bet Dubeņos nav. Viņš teica, ka mēģinās ar pasta meitenēm sarunāt, un aizgāja. Vairs netiku viņu redzējusi,» nopūšas kaimiņiene.

Nāvē vaino kaimiņa dūmus

Kaimiņi nezina teikt, kad iestājusies nāve, taču atrasti abi ceturtdien ap pusdiviem dienā. Todien mājā bijis pamatīgs piedūmojums, tieši zem Andra un Ingas dzīvokļa mītošajiem kaimiņiem pamatīgi dūmojusi krāsns. «Manā dzīvoklī dūmu nebija, bet vienai kaimiņienei viss koridors bija pilns ar dūmiem, arī Ingas un Andra dzīvoklis bija dūmos,» saka Nadežda. Tiesa, nevienam citam mājas iedzīvotājam veselības traucējumi neesot radušies. Vietējie domā, ka abu nāvē vainojama kaimiņa Aivara dūmojošā krāsns. Pašu Aivaru gan »VZ« neizdodas sastapt, taču dzīvoklī ir viņa draudzene Sandra. Vairākas dienas pēc incidenta dūmu smaka arvien ir gan kāpņu telpā, gan minētajā dzīvoklī. Sandra ieaicina koridorā, siltumā, un nedaudz pastāsta par tās dienas notikumiem. «Mums te kūpēja krāsns, tāpēc izsaucu skursteņslauķus. Viņi mums te visu sakārtoja, teica, ka ies paskatīties, kas tur augšējiem ir,» atceras sieviete. Kad meistari uzgājuši, uz klauvējieniem neviens nav atsaucies, taču durvis izrādījās neaizslēgtas. «Dzīvoklis bija pilns ar dūmiem, viņi atrāva logus. Kad dūmi izklīda, viņi gultā atrada divus līķus. Viņi bija jau auksti, acīmredzot bija miruši jau iepriekšējā vakarā,» stāsta Sandra. Sieviete zinot par ciemā izskanējušajām runām, ka viņas drauga krāsns vainojama kaimiņu nāvē. «Es par to ļoti sakreņķējos, visu nakti negulēju. Zvanīju skursteņslauķim, viņš man teica, lai guļu mierīgi, ka mūsu dūmi nav pie vainas. Policija konstatēja, ka viņiem nav kārtīgas apkures sistēmas, bez tam skurstenī kaut kādi caurumi bija vispār ar lupatām aizbāzti. Man nepatīk, ka par mums tagad baumo, mēs neesam vainīgi,» taisnojas kaimiņiene. Savukārt citi kaimiņi savas domas nemaina, sakot, ka Andra un Ingas krāsns nemaz nebija kurināta.

Svarīgākais