Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA) paziņoja, ka astronauti nākotnes misijās uz Mēnesi un Marsu varētu pārtikt no pavisam jauna “kosmosa ēdiena”, kas tiek pagatavots no retināta gaisa un... urīna, vēsta “New York Post”.
“Šī projekta mērķis ir izstrādāt galveno resursu, kas ļaus mums uzlabot pilotējamo kosmosa lidojumu autonomiju, noturību un arī mūsu astronautu labsajūtu,” sacīja ESA galvenā izpētes zinātniece Andželika Van Ombergena.
Somijas jaunuzņēmuma “Solar Foods” izstrādātais “Solein”, kā to sauc, ir ļoti daudzpusīgs un enerģiju taupošs pulveris, kas tiek ražots no mikrobiem, gaisa un elektrības, izmantojot gāzes fermentācijas procesu.
Tikmēr galvenā sastāvdaļa, urīnviela (organisks savienojums, kas atrodams urīnā) nodrošina būtisku slāpekļa avotu olbaltumvielu sintēzei kosmosā. Uz Zemes šo procesu veicina amonjaks. ESA mērķis ir pārbaudīt, vai pulveri var ražot Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS).
“Projekta mērķis ir apstiprināt, ka mūsu organisms aug kosmosa vidē tāpat kā uz zemes, un izstrādāt gāzes fermentācijas tehnoloģijas pamatus izmantošanai kosmosā - kaut kas tāds cilvēces vēsturē vēl nekad nav darīts,” paziņojumā sacīja Arttu Lukanens, “Solar Foods” viceprezidents.
“Gāzu un šķidrumu uzvedība mikrogravitācijā ir ļoti atšķirīga peldspējas trūkuma dēļ, kas var krasi ietekmēt barības vielu un gāzu transportēšanu “Solein” mikrobiem.”
Tā kā “SpaceX” un citas aģentūras nākotnē plāno misijas uz Marsu, astronautu uzturēšana šajos tālajos ceļojumos kļūst arvien svarīgāka.
Pašlaik SKS pārtika, kas tiek ražota uz Zemes un nogādāta stacijā, ir laba misijām zemajā orbītā, bet būtu nepraktiski (gan finansiāli, gan citādi) tālsatiksmes lidojumiem.
“Lai cilvēki varētu īstenot ilgtermiņa misijas uz Mēness vai pat kādu dienu doties uz Marsu, būs nepieciešami inovatīvi un ilgtspējīgi risinājumi, lai spētu izdzīvot ar ierobežotiem resursiem,” paziņoja Van Ombergena. “Ar šo projektu ESA attīsta galveno spēju kosmosa izpētes nākotnei.”
Sākotnēji komanda astoņu mēnešu laikā koncentrēsies uz ilgtspējīgas tehnoloģijas izstrādi uz Zemes, un pēc tam, ja tas būs veiksmīgs, ražošanas process tiks izmēģināts mikrogravitācijas vidē uz SKS
Komanda cer, ka “Solein” galu galā kļūs par astronautu pamatēdienu.
“Šis projekts ir tikai sākums - mēs strādājam, lai sasniegtu operacionālās spējas: spētu ražot “Solein” dažādos mērogos kosmosā,” sacīja Lūkanens. “Mūsu vīzija ir tāda, ka līdz 2035. gadam “Solein” kļūst par kosmosa pētnieku galveno olbaltumvielu avotu.”