"Microsoft" interesējas par iespējām Latvijā izveidot mākslīgā intelekta ekselences centru

© Pixabay

ASV datorprogrammatūras uzņēmums "Microsoft" paudis interesi uzsākt sarunas par mākslīgā intelekta ekselences centra izveidi Latvijā, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji.

Valsts prezidents Edgars Rinkevičs un ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) ar pavadošo uzņēmēju delegāciju no 18. līdz 21.septembrim atrodas vizītē Sanfrancisko, kur tiekas ar ASV amatpersonām, kā arī tādiem uzņēmumiem un organizācijām kā "Microsoft", ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA), "Google", "Open AI", "Meta", "Groq", "Apollo.ai" un citiem.

Vizītes mērķis Sanfrancisko ir palielināt Latvijas tehnoloģiju uzņēmumu klātbūtni ASV, kā arī piesaistīt jaunas ASV investīcijas.

Valainis norāda, ka tikšanās reizē ar "Microsoft" pārrunātas iespējas stiprināt sadarbību, kā arī runāts par reģionāla mākslīgā intelekta ekselences centra izveidi Latvijā.

Tikšanās laikā "Microsoft" vadības pārstāvji Latvijas delegāciju iepazīstināja ar saviem plāniem mākslīgā intelekta attīstības jomā un šo pakalpojumu integrāciju savos produktos, savukārt Latvijas tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvji iepazīstināja "Microsoft" pārstāvjus ar Latvijas mākslīgā intelekta ekosistēmu un līdzšinējām izstrādēm šajā jomā.

Paralēli 18.septembrī aizvadītas vēl vairākas tikšanās. Jaunuzņēmumi "Techchill" organizētajā pasākumā tikās ar riska kapitāla nozares pārstāvjiem, meklējot investīcijas savu projektu attīstībai. Tāpat uzņēmējiem bija iespēja tikties ar Latvijas diasporas pārstāvjiem Sanfrancisko, kuri pauda apņēmību palīdzēt ar kontaktu dibināšanu un pirmo līgumu slēgšanu ASV tirgū.

Latvijas līdzšinējā eksporta tirdzniecības bilance ar ASV ir nepilns miljards eiro, no kuriem ap 50% veido pakalpojumu eksports. Tas būtiski atšķiras no kopējā Latvijas eksporta portfeļa, kur ap 70% veido tieši preču eksports. Arī šajā tirdzniecības misijā uz ASV 80% dalībnieku ir pakalpojumu eksportētāji. Pārstāvētas ir tādas nozares kā datu uzglabāšana, IT pakalpojumi, finanšu tehnoloģijas, loģistika, mākslīgā intelekta risinājumi un citas nozares.

Dalību augstu valsts amatpersonu vizītēs ārvalstīs LIAA organizē Eiropas Savienības līdzfinansētās Mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) inovatīvās uzņēmējdarbības attīstības programmas ietvaros ar Eiropas Reģionāla attīstības fonda un valsts finansējuma atbalstu.