Kanādas mediji pirms spēles ar Latviju - priecīgi, bet piesardzīgi

Šovakar Soču olimpisko spēļu ceturtdaļfinālā vēsturisku spēli aizvadīs Latvijas hokeja valstsvienība, kas sacentīsies ar Kanādas izlasi. Kanādiešu masu mediju vidū šaubas par ziemeļamerikāņu panākumu gan nemana, tomēr zināms piesardzīgums ir vērojams.

Kanādieši lielā mērā jau bija noskaņojušies ceturtdaļfinālā spēlēt ar Šveices izlasi, kuras zaudējums ziemeļamerikāņiem šķitis diezgan liels pārsteigums. Maika Bebkoka vadītās komandas hokejistiem jau bija jādomā, kā izvairīties no šveiciešu radītajām grūtībām, tomēr tagad izrādās, ka ceturtdaļfinālā Kanādai jāsacenšas ar Latviju...

Kanādas nometnē valda zināms atvieglojums – nebūs jāspēlē ar Šveici, kas iepriekšējās divās olimpiskajās spēlēs kanādiešiem sagādāja pamatīgas galvassāpes. 2006.gadā Turīnā Šveice grupu turnīra mačā uzvarēja ar 2:0, bet pirms četriem gadiem Vankūverā kanādieši salauza Alpu zemes hokejistu pretestību tikai pēcspēles metienos.

Tomēr arī tagad, kad pretiniekos iegūta Latvija, kanādieši ir nedaudz piesardzīgi. Skaidrs, ka Ziemeļamerikā par Kanādas uzvaru neviens nešaubās, tomēr daži apstākļi liek kļavu lapām nedaudz aizdomāties.

Pirmkārt, tā ir kanādiešu demonstrētā spēle līdz šim. Kā izceļ TSN hokeja apskatnieki un Toronto "Star" eksperts Deivs Fesčaks, ja ar Kanādas vārtu drošību un aizsardzību viss ir bijis salīdzinoši labā kārtībā, tad no NHL zvaigznēm bagātā kanādiešu uzbrukuma tika gaidīts vairāk.

Īpaši šajā sakarā tiek pieminēts Pitsburgas "Penguins" uzbrucējs Sidnijs Krosbijs, kuram šķietami vēl nav atrasti īstie maiņas partneri. Trīs spēlēs Krosbijs vēl nav guvis vārtus (kas pret tādiem pretiniekiem kā Norvēģija un Austrija, kanādiešu uztverē, bija jādara obligāti), nopelnot divus (0+2) punktus, bet komandas uzbrukuma avangardā izvirzījušies produktīvie aizsargi Drjū Doutijs (4+1) un Šī Vēbers (2+2).

Bebkoks turnīra gaitā mēģinājis dažādas maiņu variācijas, tomēr īstās zāles Krosbijam vēl nav atrastas – kanādiešu apskatnieki norāda, ka tagad būtu pēdējais laiks to darīt, jo spēlēm būs pavisam cita nozīme. Kanādai vienkārši nav tiesību zaudēt, un šis faktors kombinācijā kopā ar uz nepilnu jaudu spēlējošo uzbrukumu var nospēlēt lielu lomu ceturtdaļfināla spēlē.

Otrkārt, kanādieši vērš uzmanību uz to, ka Latvijas panākums nav gluži tā lielākā sensācija, ja domā visa turnīra kontekstā. Teda Nolana vadītā vienība rādījusi saturīgu sniegumu visās spēlēs, sīksti pretojoties arī hokeja lielvalstīm Zviedrijai un Čehijai, bet vārtos lieliski darbojas un ir pozitīvā ziņā agresīvs Edgars Masaļskis.

Nolana faktors Kanādas medijos ir daudz apspēlēts, minot, ka šim trenerim savā karjerā nereti ir izdevies pārsteigt hokeja sabiedrību, un arī šis olimpiskais turnīrs ir pieskaitāms viņa panākumu sarakstā.

Treškārt, pārsteigumi olimpiskajos hokeja turnīros nav nekas ārkārtējs. Kanādieši piesauca 2002.gada ziemas olimpiskās spēles Soltleiksitijā, kad baltkrievi šokēja Tomiju Salo un visu Zviedrijas hokeja izlasi, izslēdzot skandināvus ceturtdaļfināla posmā. Bet nemaz nav jāskatās uz tik tālu pagātni – jau šogad viens Dāvids (Slovēnija) paguva sakaut savam līmenim atbilstošu Goliātu (Slovākiju), kas tikai pierādīja, ka hokejā ir iespējams viss...

Svarīgākais