Kurā pusē nostāties Bruknas kopienas skandālā?

© Vladislavs Proškins/F64

Par vienu no skaļākajiem pēdējā laika notikumiem - jautājumu par bērnu dzīvošanas apstākļiem Bruknas muižā - viedoklis izveidojies teju katram. Sava taisnība varētu būt gan tiem, kas skaļi kliedz par priestera Mediņa cietsirdīgo attieksmi un drastiskajiem noteikumiem Bruknas muižā, gan tiem, kas uzskata, ka tā nevarētu būt taisnība. Kur tad ir patiesība un kurā pusē nostāties Bruknas kopienas sāgā?

Iepriekš plašu rezonansi sabiedrībā izsauca informācija, ka biedrībā "Kalna svētību kopiena", kas izveidota Bruknas muižā, VBTAI kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatējusi, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu.

Pirmā pārbaude Bruknā notika 5.augustā, kad runāts ar bērniem un konstatēti pirmie iespējamie bērnu tiesību pārkāpumi. Pēc laika veikta atkārtota nepieteikta pārbaude, kas nav devusi pārliecību, ka pārkāpumi būtu novērsti.

Ņemot vērā VBTAI iesniegumu par pārbaudēs Bruknas muižā izvietotajā Kalna svētību kopienā konstatēto, policija sākusi resorisko pārbaudi.

Pēc šīs informācijas cilvēki, atkarībā no sava viedokļa sāka sadalīties divās frontēs.

Viena daļa skarbi kritizē Mediņu, bet Bruknas muižā pastāvošos noteikumus sauc par nepieņemamiem. Soctīklos pat sākusi klejot bilde, kurā redzami iekšējās kārtības noteikumi, kas it kā pastāv Bruknas muižā izveidotajā biedrībā "Kalna Svētību kopiena".

Tostarp tajos teikts, ka par necenzētas valodas lietošanu jāguļ trīs naktis kūtī, savukārt kūtī jāguļ 30 dienas, ja cilvēks ir pieķerts, lietojot alkoholu vai narkotikas. Atzīšanās gadījumā - 13 naktis.

No otras puses, daļa cilvēku metas aizstāvēt Mediņu. Piemēram, mācītājs, Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes docents Juris Cālītis sacīja: “Manu cieņu mācītājs Andrejs Mediņš ir izpelnījies ar to, ka viņš ir viens no retajiem, vai pat vienīgais Latvijā, kas cīnās un grib palīdzēt cilvēkiem atbrīvoties no alkoholisma."

Savukārt pats Mediņš paziņoja, ka lepojas ar Bruknā valdošajiem stingrajiem noteikumiem: "Noteikumi šeit ir ļoti stingri un ar to es esmu lepns, ļoti liela kārtība, disciplīna. Es par to nekaunos teikt." Viņš arī izteicās, ka valsts velta ļoti maz uzmanības problemātisko jauniešu audzināšanas jautājumiem.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais