Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sievietēm

Viedoklis: Latvijas iedzīvotāji negrib precēties

© F64

Tieslietu ministrijas apkopotā statistika liecina, ka kopumā laulību reģistrēšanas tendence dzimtsarakstu nodaļās pēdējo gadu laikā samazinās - 2017. gadā dzimtsarakstu nodaļās tika reģistrētas 13206 laulības, 2016. gadā – 13403, savukārt 2015. gadā - 13927. Līdz šī gada 21. maijam dzimtsarakstu nodaļās reģistrētas vien 2785 laulības – vasara joprojām ir populārākais kāzu laiks, kad dienas laikā dzimtsarakstu nodaļās notiek no 12 līdz pat 14 laulību reģistrācijas. Tomēr vienlaikus vērojama tendence, ka arvien vairāk pāru izvēlas dzīvot nereģistrētās attiecībās, atklāj Irēna Dīķe, Rīgas pilsētas Vidzemes dzimtsarakstu nodaļas vadītāja, Biznesa augstskolas "Turība" absolvente.

Reģistrēt laulību modē bija 80. gadu beigās, 90. gadu sākumā. Tad bija citas tradīcijas. Tagad tiek runāts par to, ka var dzīvot nereģistrētās attiecībās. Nekas nemainās, un tāpat jau ir labi.

Strādājot dzimtsarakstu nodaļā kopš 1985. gada, šo gadu laikā viņa ir novērojusi, ka iedzīvotāju attieksme pret laulības institūtu mainās negatīvā nozīmē. Arvien vairāk pāru izvēlas dzīvot nereģistrētās attiecībās (kā sabiedrībā tās dēvē - „civillaulībā”), ko ietekmē arī informācija, kas izskan publiskajā telpā.

„Reģistrēt laulību modē bija 80. gadu beigās, 90. gadu sākumā. Tad bija citas tradīcijas. Tagad tiek runāts par to, ka var dzīvot nereģistrētās attiecībās. Nekas nemainās, un tāpat jau ir labi," saka Dīķe.

Tāpat tiek kultivēts uzskats, ko jaunie pāri pieņem par patiesību, ka laulību reģistrēt pie notāra būtu vienkāršāk nekā dzimtsarakstu nodaļā. Dzīvē tā nemaz nav, un dzimtsarakstu nodaļās šis process joprojām ir vienkāršāks.

Mūsdienu kāzu kults

Informācija, kas nonāk un tiek aktīvi apspriesta publiskajā telpā par greznām kāzām, dārgām kleitām, tūkstošiem vērtiem laulību gredzeniem, ekskluzīvām kāzu norises vietām, negatīvi ietekmē daudzu pāru uzskatus. Ne visiem rocība atļauj sarīkot tik grandiozas kāzas.

Turpretim vienkāršība un kopā būšana ar tuvajiem šajā svētku dienā netiek reklamēta. Kāzas taču var rīkot arī vienkārši un bez patosa. Vajag sirsnību tajā visā, nevis ārišķību.

Ārzemēs dzīvojošie latvieši laulājas Latvijā

No likumiskā viedokļa neviena valsts neatzīst nereģistrētas attiecības. Dīķes pieredze liecina, ka ārvalstīs dzīvojošie Latvijas iedzīvotāji bieži brauc reģistrēt laulību tieši dzimtenē.

Viņa pieļauj, ka normatīvais regulējums ārvalstīs apgrūtina laulības reģistrācijas procesu, lai gan daudzi latvieši izvēlas savu valsti kā laulības ceremonijas vietu, jo vēlas būt kopā ar radiem, draugiem. Šeit ir vērts atgādināt tautā zināmo teicienu - mājās arī sienas palīdz.

Civillaulība jeb nereģistrētās attiecības

Dīķe uzskata, ka, lai attiecības nonāktu jaunā kvalitātē, pārim ir jāpārkāpj slieksnis. Reģistrējot laulību, abi visai pasaulei paziņo, ka ir precēts pāris - vīrs un sieva. Laulība - tā ir stabilitāte. Tāpat ir svarīgi, ka bērni dzimst laulībā, un tā ir ģimene.

Attiecībās ir jābūt noslēgtam lokam. Nav obligāti jāvadās pēc vecajām tradīcijām, tomēr laulības reģistrācija ir solis, kas jāveic. Ir brīnišķīgi apzināties, ka ir ģimene, bērni. Nereģistrētas attiecības savukārt ir kā pusatvērtas durvis - jebkurā brīdī var pagriezties un aiziet.