Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES iekšlietu ministri vienojas pastiprināt drošību uz ārējām robežām

© Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministri piektdien vienojušies pastiprināt drošību uz bloka ārējām robežām un atbalstīja normu pieņemšanu stingrākai vardarbīgā ekstrēmisma kontrolei internetā.

Ministri neformālā videokonferencē atbalstīja normu pieņemšanu, kas liks interneta vietnēm stundas laikā noņemt ekstrēmistu materiālus.

Ministri paziņoja, ka cer līdz gada beigām pabeigt sarunas ar Eiropas Komisiju (EK) un Eiropas Parlamentu (EP) par jaunu tiesību aktu, lai kontrolētu saturu internetā.

"Mērķis ir nodrošināt noņemšanas rīkojumu pieņemšanu ar pārrobežu spēku, lai radītu jaunu, ātru un efektīvu instrumentu, ko likt pretim teroristu saturam tiešsaistē stundas laikā vai mazāk kopš par to ticis ziņots," teikts ministru paziņojumā.

Viņi arī solīja pastiprināt centienus izveidot koordinētas ES drošības datubāzes.

"Kompetentajām varasiestādēm ir jāzina, kas ierodas Šengenas zonā un ceļo tās iekšienē," teikts paziņojumā. "Mums ir efektīvi jākontrolē mūsu ārējās robežas, jāuzglabā iebraukšanas un izbraukšanas no Šengenas zonas dati digitālā formā un ciešāk jāsadarbojas ar trešajām valstīm, lai cīnītos ar terorisma draudiem."

Tāpat ministru paziņojumā teikts, ka "tiek sagaidīts, ka migranti pieliks aktīvus pūliņus kļūt integrētiem" un ka Eiropas likumu un vērtību pārkāpumus "nedrīkst pieciest, lai arī kas to motivētu".